Οι προυποθέσεις-απαιτήσεις της Κομισιόν για έκδοση ευρωομολόγου είναι:
– Σχολαστική επιτήρηση των εθνικών προυπολογισμών με δικαίωμα αλλαγών τους
– Σύσταση ανεξάρτητων επιτροπών που θα ελέγχουν τους προυπολογισμούς των κρατών μελών
– Αυστηρή εποπτεία οικονομικά αδύνατων χωρών με νομική μάλιστα κατοχύρωση
Πειθαρχία, υπακοή και στο βάθος ευρωομόλογο, είναι συμπυκνωμένος ο χαρακτηρισμός των ανακοινώσεων του Ζοζέ Μπαρόζο.
”Οι στόχοι πίσω από αυτό το πακέτο οικονομική ανάπτυξη, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δημοσιονομική πειθαρχία σχετίζονται ο ένας με τον άλλο. Τους χρειαζόμαστε όλους αν θέλουμε να προχωρήσουμε πέρα από την τρέχουσα έκτακτη κατάσταση σε μία Ευρώπη στην οποία η αλληλεγγύη θα εξισορροπείται από ενισχυμένη υπευθυνότητα” ήταν τα λόγια του προέδρου της Κομισιόν.
Η τελευταία του πρόταση είναι σαφέστατα και προειδοποίηση για τη χώρα μας και μεταφράζεται ”σας θέλουμε υπεύθυνους εαν θέλετε να σας βοηθάμε εντός ευρώ”.
Αν και όταν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αποδεχτούν την επικυριαρχία ουσιαστικά των Βρυξελλών τότε ”φουλάρουμε” για ευρωομόλογα είπε με το …στόμα και έδειξε με τη γλώσσα του σώματος, παμπόνηρα ο Μπαρόζο:”Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε κίνηση προς την εισαγωγή ομολόγων σταθερότητα θα είναι εφικτή και επιθυμητή αν υπάρξει ταυτόχρονη ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας”.
Μάλιστα η Κομισιόν παρουσίασε τρεις εκδοχές για το πως θα μπορεί να είναι η μορφή του ευρωομολόγου, χωρίς να προκρίνει μία συγκεκριμένη.
Διαβάστε επίσης :