Ειδικότερα, αναφέρουν ότι: «Η αναγκαία αριστερή στροφή, ο σχεδιασμός για την επιστροφή στον δρόμο για τα κινήματα που εν πολλοίς έχει εγκαταλειφθεί, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες-τομές, που θα παιδαγωγούν και θα διαμορφώνουν συνειδήσεις, είναι ο δρόμος για τη συγκρότηση, έστω και με δυσκολίες, έστω και βασανιστικά, στέρεων και σε βάθος συμμαχιών, που θα ακυρώνουν στην πράξη δεξιόστροφες παρά φύσιν συμπράξεις».
«Ο χρόνος που απομένει είναι κρίσιμος για να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο αρχικός επώδυνος συμβιβασμός δεν ήταν στρατηγικός, δεν ήταν μόνιμος, δεν είχε ιδεολογικά χαρακτηριστικά», αναφέρουν οι «53+» στο κείμενο τους, ενώ λόγος γίνεται για το προσφυγικό, το ρόλο που πρέπει να έχει το κόμμα, αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέχεται τις παρεμβάσεις της Εκκλησίας για τους υπουργούς”
Η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική και για την εμπλοκή της Ιεραχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας.
«Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική στο θέμα του χωρισμού κράτους – Εκκλησίας και έχει ανεχθεί από την ηγεσία της Εκκλησίας να παρεμβαίνει ακόμα και στο ποιος θα είναι ο αρμόδιος υπουργός», αναφέρουν οι «53+», “δείχνοντας” την απομάκρυνση Φίλη από την κυβέρνηση.
«Η παρεμβατική και συνάμα αναχρονιστική τακτική μέρους του ηγετικού πυρήνα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, με εξαιρέσεις είναι η αλήθεια, προκύπτει και από η στάση που κρατά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρωτοστατώντας στο εθνικιστικό παραλήρημα. Φάνηκε επίσης και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», συμπληρώνουν.
“Χρειάζεται μια επανεκκίνηση στο κόμμα”
«Χρειάζεται μια επανεκκίνηση με ουσιαστική, ειλικρινή και βαθιά συζήτηση στο κόμμα, στην κυβέρνηση, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Επανεκκίνηση που βασίζεται στις βασικές μας δεσμεύσεις για ανατροπές και όχι για συντήρηση του φαύλου κύκλου, που συνεχίζονταν για δεκαετίες». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία μελών ΣΥΡΙΖΑ «53+» στο κείμενο που κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κάθε απόφαση της κυβέρνησης» -αναφέρουν οι «53+»- οφείλει να είναι συλλογική και σε άμεση σύνδεση με το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα», και προσθέτουν πως «είναι σημαντικό να πορευόμαστε με βάση ότι οι ρήξεις και οι συμβιβασμοί που θα επιλέξουμε, θα είναι προϊόν συλλογικής απόφασης και όχι ευκαιριακών σχεδιασμών».
“Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για έξοδο από τα μνημόνια αφού θα υπάρχει εποπτεία”
Αναφερόμενοι στην έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, οι «53+» αναφέρουν ότι αποτελεί ασφαλώς μια κρίσιμη καμπή, «αλλά δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην ανάκτηση της κυριαρχίας κατά την άσκηση οικονομικής πολιτικής, ενώ η παράλογη επιτροπεία έως ότου αποπληρωθεί το 75% της δανειακής βοήθειας, δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς».
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, οι «53+» ζητούν την κατάργηση της κράτησης για όλο το προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό, εκτός από τις περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένα παραβατική συμπεριφορά.
Πλατφόρμα 2010
Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να σχεδιάσουν από τώρα την «επόμενη μέρα», και το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2019-2023, αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κείμενο που κατέθεσε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, η «Πλατφόρμα 2010».
Η Ελλάδα μετά τα μνημόνια
Στο κείμενο που αποτελείται από 10 σημεία αναφέρουν επίσης ότι μετά τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα είναι εκτός μνημονίων αλλά και υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών κανόνων, ωστόσο ο βαθμός ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής μεγαλώνει σημαντικά και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με σοβαρότητα και αναπτυξιακό σχέδιο.
«Η χώρα χρειάζεται ουσιαστικό πολιτικό διάλογο και προγραμματική αντιπαράθεση για το πώς θα οικοδομήσουμε την μεταμνημονιακή Ελλάδα, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε συμφέρον να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια, κόντρα στην καταστροφολογία και τον μηδενισμό», σημειώνουν τα μέλη της Κ.Ε., Δ. Δημητριάδης, Ρ. Δούρου, Κ. Ζαχαριάδης, Α. Μανταδάκης, Γ. Μπαλάφας, Δ. Παπαδημούλης και Α. Χριστόπουλος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν αποτελεί τον βασικό κορμό του αριστερού προοδευτικού και κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα και αυτό έχει γίνει απολύτως αντιληπτό στην Ευρώπη και αργά ή γρήγορα θα γίνει και στη χώρα μας. «Η κεντροαριστερά στην Ελλάδα δε μπορεί να είναι και να συμπεριφέρεται ως αντιαριστερά σε πλήρη αναντιστοιχία με την στάση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση», επισημαίνουν.
Αποτίμηση για την τριετή διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ
Αποτιμώντας τέλος την τριετή διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η «Πλατοφόρμα 2020» αναφέρει ότι «κατ’ αρχήν σπάσαμε ταμπού και παγιωμένα στερεότυπα που ήθελαν την Αριστερά ανίκανη να κυβερνήσει. Πρόκειται για μια τομή στην ιστορία της χώρας και παρά τον αναγκαστικό συμβιβασμό και τους ασφυκτικούς οικονομικούς περιορισμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αναστρέψει την κατάρρευση σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους και να καταστήσει εφικτή την αποκλιμάκωση της ανεργίας».
«Χρειαζόμαστε», καταλήγει το κείμενο, «ένα ΣΥΡΙΖΑ μαζικότερο με ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία και ανοικτά ρεύματα ιδεών που υπηρετούν το δημιουργικό διάλογο στο πλαίσιο του ενιαίου κόμματος».