ήταν ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου, ο οποίος κατέθεσε σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή.
Ο κ. Παπανικολάου – ο οποίος είχε συντάξει και το πόρισμα για την υπόθεση Ζαγοριανού και που είχε οδηγήσει στην πειθαρχική και ποινική του δίωξη, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οι χειρισμοί απέπνεαν οσμή σκανδάλου – καταλόγισε στον εισαγγελέα Ζαγοριανό ότι παρέλειψε δολίως τις υποθέσεις από το 2004-2007, δηλαδή το θέμα του C4I (επί Ν.Δ.).
Είπε μάλιστα, ότι ενώ υπήρχε επαρκές αποδεικτικό υλικό για τη συγκεκριμένη περίοδο για διάπραξη κακουργηματικών δωροδοκιών και παράβαση του νόμου για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δεν ζήτησε με σχετικό κατηγορητήριο για αυτές τις πράξεις την έκδοση του κ. Χριστοφοράκου στην χώρα μας (σε κανένα από τα τρία Ευρωπαικά εντάλματα σύλληψης).
Αποτέλεσμα; Ακόμη κι αν ο κ.Χριστοφοράκος εκδοθεί θα αποφύγει την δίωξή του για τις παραπάνω πράξεις.
Πάντως δεν απέκλεισε, επειδή η υπόθεση συνεχίζεται από ειδικό εφέτη ανακριτική, να εκδοθεί νέο ευρωπαϊκό ένταλμα για τον κ. Χριστοφοράκο.
Παράλληλα μίλησε και για επιχείρηση φίμωσης του από τον εισαγγελέα Ζαγοριανό, ο οποίος ζήτησε εξαίρεση του από υπόθεση με το επιχείρημα ότι μεροληπτούσε σε βάρος του και χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση της Δικαιοσύνης… «βαρύ χειμώνα».
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Ζαγοριανός εκτελούσε εντολές πολιτικών προσώπων;» ρώτησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. με τον κ. Παπανικολάου να απαντά… «δεν είχα τα ακράδαντα εκείνα στοιχεία, τα οποία θα οδηγούσαν στην πεποίθηση ότι του ασκήθηκε με βεβαιότητα ψυχολογική πίεση και ότι υπέκυψε σ’ αυτήν και ενήργησε παρά τη συνείδησή του» και γι’ αυτό, όπως είπε, έθεσε στο αρχείο την κατηγορία κατά του ανακριτή περί της χειραγώγησης της ανάκρισης.
Ωστόσο, ο κ. Παπανικολάου ζήτησε από τους βουλευτές να σταθούν σε αυτό που αναφέρει στην έκθεση του για τον κ. Ζαγοριανό…
Στο γεγονός δηλαδή ότι ο κ. Ζαγοριανός έκανε πυκνές επισκέψεις – και τη νύχτα – στο γραφείο του κ. Σανιδά, κι ότι αυτές γινόταν πάντα «πριν την διενέργεια κρίσιμων ανακριτικών πράξεων ή λίγες ώρες μετά τη δημόσια θύελλα από τις παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του ελεγχόμενου».
‘Οπως αναφέρει είχε πάντα μαζί του «ογκώδεις φακέλους, που προφανώς δεν περιείχαν ποιητικές συλλογές…».
«Αυτό» αναφέρει και στην έκθεση του « δικαιολογεί τον ισχυρισμό ότι όλες οι ενέργειες και παραλείψεις του ελεγχόμενου τελούσαν υπό την έγκριση αν όχι την παρότρυνση του κ. Σανιδά».
Από τα πυρά όμως του κ. Παπανικολάου δεν γλίτωσε ούτε
ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες τον οποίο χαρακτήρισε
«εισαγγελέα του βασιλιά», δηλαδή ότι ήταν… «βασιλοκότερος του βασιλέως»… «Στη Γαλλική Επανάσταση υπήρξε ο Procureur du Roi και υπήρξε και ο Procureur de la Republique, ο Εισαγγελέας της Δημοκρατίας. Αυτός ήταν ο Εισαγγελέας του Βασιλέως με τις ανάλογες εξαρτήσεις του, θέσεις του και επεμβάσεις του» είπε χαρακτηριστικά.
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Τέντες είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., αντικαθιστώντας τον Γ. Σανιδά.
Τέλος, η Ν.Δ. κατηγόρησε τον
υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, για επιλεκτική αποστολή στοιχείων στην Εξεταστική Επιτροπή, καθώς στον ογκωδέστατο φάκελο που έχουν οι βουλευτές στα χέρια τους λείπει το απολογητικό υπόμνημα Ζαγοριανού, οι καταθέσεις μαρτύρων αλλά και σημαντικά έγγραφα που κατατέθηκαν στη δικαιοσύνη.
Πάντως, έλαβαν τη διαβεβαίωση του Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη ότι επιφυλάσσεται να τα ζητήσει.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανικολάου θα κληθεί για συμπληρωματική κατάθεση το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου η Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens. Οι δημοσιογράφοι Αριστέα Μπουγάτσου και Τάσος Τέλογλου, που έκαναν σημαντικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο θα περάσουν το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη.