Πολιτική

Σκληρά μέτρα και ανατροπές

Μαχαίρι στα μπόνους στα golden boys από την κυβέρνηση. Ολόκληρο το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας που παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου.

“Δεν μιλάμε για μερεμέτια αλλά για ριζικές αλλαγές” είπε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο, όπου παρουσίασε το σχέδιο του για την οικονομία.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Αναστέλλονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο με εξαίρεση του τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας και περιορίζονται οι συμβάσεις έργου.

Οι αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους με μισθό μέχρι 2.000 ευρώ θα είναι στο ύψος του πληθωρισμού, αν και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ξεκαθάρισε ακόμη ποιους αφορά. Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα περικοπούν τα επιδόματα κατά 10% στο Δημόσιο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ

Θα μπεί “λουκέτο” στα γραφεία τύπου και τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. “Ψαλίδι” θα πέσει και στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας αλλά και στους μισθούς των επικεφαλής των ΔΕΚΟ κατά 10%.

Επιπλέον οι Τράπεζες που ελέγχει ή έχει συμμετοχή το Δημόσιο, όπως η Αγροτική, η Εθνική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δεν θα δώσουν μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη τους και θα μπει πλαφόν στους μισθούς υψηλόβαθμων στελεχών σε όλο το Δημόσιο. Για τα μπόνους των στελεχών σε ιδιωτικές τράπεζες ο πρωθυπουργός είπε ότι θα φορολογηθούν στο 90%.

Σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και να “χτυπήσει” τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ενιαία αρχή πληρωμών στο Δημόσιο, δηλαδή οι πληρωμές θα είναι από ένα σημείο προκειμένου να ελέγχεται ποιοι και πόσο πληρώνονται. Ειδικότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγησε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα αναλάβει να καταπολεμήσει το οικονομικό έγκλημα και για το 2010 θα καταρτιστούν ειδικοί στόχοι, όπως η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς στο Δημόσιο και της σπατάλης στην Υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα της Υγείας επανέρχεται η λίστα των φαρμάκων και θα δημιουργηθεί σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των προμηθειών, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και να περιοριστεί η σπατάλη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγησε ότι θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων του Δημοσίου όπου κριθεί απαραίτητο.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Για το κεφάλαιο ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ανοίξει ο διάλογος για τα κλειστά επαγγέλματα και θα υπάρχουν ορκωτοί λογιστές στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Σε σχέση με τους αλλοδαπούς που εργάζονται στη χώρα μας, εξήγησε ότι θέλει να ενταχθούν στο εργασιακό- ασφαλιστικό σύστημα και επέμεινε ότι οι νόμοι ισχύουν και για τους μετανάστες. Στόχος, όπως εξήγησε ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι να περιοριστεί η “μαύρη” εργασία και η εισφοροδιαφυγή, καθώς οι άνθρωποι αυτοί σήμερα δεν καταγράφονται από τα δικά μας συστήματα.

Όσον αφορά στο καυτό θέμα της φορολογίας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα πλήξει τα χαμηλά και κατώτερα στρώματα. Οι αλλαγές που εξήγγειλε από το βήμα του Ζαππείου και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το τέλος Φεβρουαρίου είναι:

-προοδευτική τιμαριθμοποιημένη κλίμακα
επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής με υψηλό αφορολόγητο
-κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και οι χαριστικές φοροαπαλλαγές
-φορολόγηση των συναλλαγών με offshore εταιρείες
-καθολικό πόθεν έσχες και για τους εφοριακούς
-κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων
-προώθηση των συναλλαγών μέσω τραπεζών προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος
νέο διευρυμένο σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων
-αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου
-επαγγελματική διαχείριση των Ασφαλιστικών Ταμείων 

Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά εναντίον των μέτρων που ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ωστόσο, οι ευρωπαίοι εταίροι μας εμφανίζονται σκεπτικοί αν και κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να κάνει πράξη όλα όσα υποσχέθηκε. ‘Ετσι προετοιμάζουν σενάριο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με την έκδοση ευρωομολόγου. Διαβάστε τη σχετική είδηση.

“Ο πρωθυπουργός απογοήτευσε τις αγορές”, ήταν το πρώτο σχόλιο των Financial Times (δείτε σχετική είδηση), ενώ στην αγορά ομολόγων, η διαπραγμάτευση των ελληνικών τίλων άρχισε σήμερα με spread 232 μονάδες βάσης, αναφορικά με τα αντίστοιχα γερμανικά.

Να σημειωθεί ότι κλιμάκιο του οικονομικού οίκου Moody’s βρίσκεται στην χώρα μας για να μελετήσει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της ελληνικής οικονομιάς.

Πληροφορίες όμως που δημοσιέυσε το Capital.gr αναφέρουν ότι η Ελλάδα αναζητεί στήριξη από μεγάλους επενδυτές της αγοράς ομολόγων. Μάλιστα βολιδοσκοπήθηκε διευθυντικό στέλεχος της Κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας για το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης του όγκου των ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό της. Επιπλέον κρατικό κινεζικό fund έχει αποφασίσει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του στην ελληνική αγορά, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης συμφωνίας που αφορά επενδύσεις, εκτός από τα λιμάνια, στην ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. 

Από σήμερα Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών ξεκινάει ένα ταξίδι αστραπή  σε Παρίσι, Βερολίνο και Λονδίνο όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του για να τους πείσει για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας (δείτε σχετική είδηση).

Μουδιασμένη σήμερα η έναρξη του Χρηματιστηρίου. (δείτε σχετική είδηση)

Όπως δήλωσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου στο περιοδικό Der Spiegel, η Ελλάδα θα εκδώσει ένα νέο ομόλογο στις αρχές του Ιανουαρίου το ύψος του οποίου δεν έχει καθοριστεί ακόμα. O κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε επίσης πως “δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος” να ζητήσει η Ελλάδα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Συμπλήρωσε τέλος πως οι απειλές από κράτη-μέλη για περικοπή των κοινοτικών πόρων που προορίζονται για έργα υποδομών είναι ανάρμοστες. 

Διαβάστε επίσης
Εκστρατεία για τη χαμένη αξιοπιστία
Άνοδος για το Χρηματιστήριο 
6 μέτρα για τη διαφάνεια

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα