Ήδη, την εβδομάδα που προηγήθηκε, η ΝΔ αποφάσισε να φέρει με επίκαιρες επερωτήσεις δύο από τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας στο Κοινοβούλιο, ζητώντας απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. Πρόκειται για την υπόθεση της ΕΡΤ, αλλά και αυτή της ΔΕΗ και συγκεκριμένα την εξαγορά της σκοπιανής EDS, καθώς και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης.
[read4more]
Την ίδια στιγμή, μετά τις δηλώσεις Καμμένου για plan B στο Σκοπιανό και τις ενδοκυβερνητικές αναταράξεις, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να ζητήσει την κλήτευση από κοινού στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο newsit.gr: «Έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα, εκφράζοντας και τις ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών, να ζητήσουμε σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή μας, αλλά και για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, από τον υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας να μας ενημερώσουν ταυτόχρονα στη Βουλή, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για το πού και πώς πορεύεται η εξωτερική πολιτική και η χώρα.
Ποια είναι η κατεύθυνση, ποιες είναι οι προτεραιότητες, πώς ερμηνεύουν αυτοί οι δύο διαφορετικοί πόλοι, ο υπουργός Εξωτερικών Α και ο υπουργός Εξωτερικών Β, ποια είναι η άποψη της χώρας για τη διεθνή της πορεία. Ποιες θεωρούν προκλήσεις, πώς τις διαβαθμίζουν και, εν πάση περιπτώσει, να δούμε την πορεία της χώρας από εδώ και εμπρός σ’ αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια».
Ο παράγοντας “συνταγματική αναθεώρηση” και οι στόχοι της ΝΔ
Στη Βουλή, άλλωστε, αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα – σύμφωνα και με τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα – να ξεδιπλωθούν οι πολιτικές και θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα το κεφάλαιο της συνταγματικής αναθεώρησης, στο οποίο η ΝΔ δεν πρόκειται να παράσχει τη συναίνεση που απαιτείται στην κυβέρνηση σε κομβικές διατάξεις που θα επιχειρηθεί η αναθεώρησή τους και με τις οποίες η οδός Πειραιώς διαφωνεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οποιαδήποτε μεταβολή στο άρθρο 3 του Συντάγματος για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να μην αλλάξει το άρθρο 16 για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, την οποία επιθυμεί η ΝΔ.
Τέλος, οι όποιες πολιτικές εξελίξεις με αφορμή το Σκοπιανό θα προκύψουν από τη Βουλή και συγκεκριμένα από το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την πλευρά της ΝΔ. Στην οδό Πειραιώς δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ως μέσο για να εντείνουν την πίεση προς την πλευρά των ΑΝΕΛ και του κ. Καμμένου, αφού ούτως ή άλλως μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να χαθεί η δεδηλωμένη για την κυβέρνηση και να προκύψουν εκλογές και όχι με λεκτικές διαφωνίες π.χ. με τη συμφωνία των Πρεσπών ή ακόμη και με την καταψήφισή της. Το εν λόγω θεσμικό όπλο μπορεί να αξιοποιηθεί από τη ΝΔ μόνο μετά τις 17 Δεκεμβρίου, όταν και συμπληρώνονται έξι μήνες – όπως απαιτείται – από την προηγούμενη αντίστοιχη πρόταση που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση.