Site icon NewsIT

Σκληρή απάντηση στις φωνές για έξοδο από τη Σέγκεν: Εμείς, γυναικόπαιδα δεν πνίγουμε!

25.01.2016 | 15:28
Φωτογραφία: Reuters

Φωτογραφία: Reuters

Σκληραίνει η στάση της ΕΕ με σενάρια για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Schengen με σκοπό να αναγκάσουν την Αθήνα σε υιοθέτηση πολιτικής βίαιων επαναπροωθήσεων στα θαλάσσια σύνορά της ή ακόμα και την κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης για πρόσφυγες στην επικράτειά της.

Στο πλαίσιο αυτό στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που πραγματοποιείται σήμερα στο Άμστερνταμ το κλίμα αναμένεται να είναι βαρύ με ακραίους κύκλους (βλ. υπ. Εσωτερικών Αυστρίας Johanna Mikl-Leitner) να λένε “αν δεν ασφαλιστούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα τότε τα εξωτερικά σύνορα Schengen θα πρέπει να μεταφερθούν βορειότερα προς την κεντρική Ευρώπη”!

Εξαιτίας αυτής της ασφυκτικής κατάστασης το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε μύδρους κατά της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς στέλνοντας σαφές μήνυμα πως “η Ελλάδα δεν πνίγει γυναικόπαιδα”, ενώ δριμεία επίθεση σε Ευρωπαίους αξιωματούχους που επιρρίπτουν ευθύνες για το προσφυγικό στην Ελλάδα εξαπέλυσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις κύκλων της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είπε: “Τις τελευταίες μέρες ακραία συντηρητικοί ευρωπαϊκοί κύκλοι, επιχειρούν να στοχοποιήσουν την Ελλάδα παρουσιάζοντάς την ως πηγή του προσφυγικού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό εγκαλούν το ελληνικό λιμενικό διότι δήθεν δεν “προστατεύει” τα θαλάσσια σύνορα, αναχαιτίζοντας τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με στρατιωτικά μέσα”.

Και ξεκαθαρίζοντας την ελληνική στάση λίγες εβδομάδες πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό στις 18/2 επισήμανε μεταξύ άλλων:

– Η Ελλάδα φυλάσσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό που δεν μπορεί να πράξει και δεν θα πράξει ούτε αύριο, είναι να βυθίζει βάρκες και να πνίγει γυναικόπαιδα, γιατί το απαγορεύουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και οι αξίες του πολιτισμού μας

– Η Ελλάδα είναι φύλακας του ευρωπαϊκού πολιτισμού και το ίδιο ισχύει για τις χώρες που συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες.

– Η πίεση προς την Ελλάδα να αλλάξει τους όρους ελέγχου στο Αιγαίο (Πώς άραγε; σπρώχνοντας και βυθίζοντας πλαστικές βάρκες;) συνεπάγεται τον κίνδυνο αύξησης του ήδη μεγάλου αριθμού θανάτων. Συνεπώς όποιος ζητά κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει την πολιτική ειλικρίνεια να μην το απαιτεί εμμέσως αλλά ευθέως, προσυπογράφοντας την παράνομη πολιτική των επαναπροωθησεων. Τα υπόλοιπα είναι πολιτικός οπορτουνισμός.

– Η Ελλάδα, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, ολοκληρώνει εντός των ημερών τα κέντρα καταγραφής, τα λεγόμενα Hot Spots που ούτως ή άλλως είναι ήδη λειτουργικά. Ωστόσο, ας μας απαντήσουν οι ανωτέρω επικριτές: Όταν τα hotspots ολοκληρωθούν θα έχει λυθεί το πρόβλημά τους, ή τότε θα θυμηθούν ότι είναι ο αριθμός των προσφύγων που τους απασχολεί;

– Τι οφείλει να κάνει η Ευρώπη; Να εφαρμόσει ταχέως το συναποφασισμένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης 160.000. Ένα πρόγραμμα που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα επειδή πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ είτε καθυστερούν και κωλυσιεργούν να ανταποκριθούν στις εκατονταδες αιτήσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα είτε -πολύ χειρότερα- απορρίπτουν εντελώς αυτή τη διαδικασία

– Είναι απαραίτητο να λειτουργήσει η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, το λεγόμενο Joint Action Plan, με το οποίο η Ελλάδα είχε από την πρώτη στιγμή συμφωνήσει και το οποίο προβλέπει δραστική μείωση ροών, ασφαλή επανεγκατάσταση προσφύγων από το τουρκικό έδαφος και εκτενή επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία στο πλαίσιο και της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας.

– Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει παράλληλα να σκύψει πάνω από το πραγματικό πρόβλημα, τον πόλεμο στη Συρία και την ανθρωπιστική κρίση σε Λίβανο, Ιορδανία, Τουρκία, αναλαμβάνοντας με τα όργανά της και την Ολλανδική Προεδρία, από κοινού με τον ΟΗΕ, το ρόλο του ειρηνοποιού που της αρμόζει. Μόνο έτσι θα λύσουμε όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί, τόσο τη σημερινή, όσο και την επόμενη κρίση, που στον κόσμο που ζούμε, έρχεται αναπόφευκτα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version