- Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τις εμπρηστικές δηλώσεις από την Τουρκία - Στο στόχαστρο η ελληνική ΑΟΖ και η επέκταση της αιγιαλίτιδας στα 12 ναυτικά μίλια - "Υπάρχουν νησιά που σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να παραμένουν αποστρατιωτικοποιμένα", τόνισε σε νέες δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ
Σκληρή απάντηση έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία και ειδικότερα στις εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, για την ελληνική ΑΟΖ και την επέκταση της αιγιαλίτιδας στα 12 ναυτικά μίλια.
“Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτης του διεθνούς δικαίου Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής.
Καλούμε την γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ”.
Οι απειλές Ακάρ
Νωρίτερα, σήμερα, νέες εμπρηστικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σχετικά με τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος από τις ΗΠΑ αναφορικά με τις νέες βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα.
Ο υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να μπουν και άλλες βάσεις στην Ελλάδα από την στιγμή που είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά επεσήμανε ότι βάση της συνθήκης της Λωζάννης υπάρχουν κάποια νησιά που έχουν κριθεί αποστρατικοποιημένα και δεν μπορεί η Ελλάδα να βάλει εκεί βάσεις.
Ο Χουλουσί Ακάρ ρωτήθηκε για τις νέες αμερικανικές βάσεις που θέλει να χτίσει η Ελλάδα και αν η Σούδα είναι εναλλακτική του Ιντζίρλικ. Ο ίδιος αφού τόνισε πως η Τουρκία δεν ανησυχεί καθώς η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι μέλη του ΝΑΤΟ υπενθύμισε τις θέσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου.
«Υπάρχουν νησιά που σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης πρέπει να παραμένουν αποστρατιωτικοποιμένα. Το ζήτημα το δικό μας είναι η στρατιωτικοποίηση των νησιών τα οποία πρέπει να μην έχουν στρατό. Το παρακολουθούμε και του δίνουμε σημασία. Αναμένουμε τον σεβασμό στις συνθήκες, να μην υπάρχουν προκλήσεις και προβοκάτσιες και να υπάρχει σεβασμός στις αρχές καλής γειτονίας», δήλωσε.
Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που επικαλείται και απαιτεί την αποστρατικοποίηση των «νήσων του Ανατολικού Αιγαίου».
Οι απειλές για πόλεμο
Χθες, ο Ακάρ, εξαπέλυσε απειλές κατά της Ελλάδας όχι μόνο για τα 12 μίλια χωρικών υδάτων αλλά και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος υπουργός απείλησε με πόλεμο και ουσιαστικά επανέφερε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας για το casus belli και τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων».
«Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αν ληφθεί απόφαση αντίθετη με τα δικαιώματα στο Αιγαίο» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ για το Αιγαίο ήρθαν μια μέρα μετά τις απειλές της Τουρκίας προς την Αθήνα πως ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια θα είναι αιτία πολέμου.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν έμεινε στις αναφορές στο Αιγαίο, με αφορμή την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο. Ο Ακάρ έκανε αναφορά και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η τουρκική μονταζιέρα «είδε» πριν από μερικές μέρες «παρενόχληση» του σκάφους Barbaros από τη φρεγάτα «Νικηφόρος» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ άλλη παρενόχληση σκάφους της στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε, σύμφωνα πάντα με το Anadolu.
Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε στις δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης (24.10.2018) πως «η Άγκυρα δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο στην ανατολική Μεσόγειο και καμία ελληνική παρέμβαση σε οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή«. Πρόσθεσε δε την πάγια τουρκική θέση: πως δεν θα δεχτεί καμία ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας ή των κατεχομένων!