Υπέρ μίας σκληρής γραμμής απέναντι στην Ελλάδα τάσσονται Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Στη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο του Eurogroup οι δύο άνδρες έκριναν ότι το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται ελάφρυνση, κάτι που αποτελεί αίτημα του ΔΝΤ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, προφανώς για να ικανοποιηθεί εν… μέρει και το αίτημα του ΔΝΤ, γίνεται μία συζήτηση αν δοθεί η ελάφρυνση τους χρέους να γίνει… κλιμακωτά. Κάθε χρόνο, δηλαδή, που η Ελλάδα θα τηρεί τις δεσμεύσεις της να της δίνεται μια μικρή… ανάσα στο χρέος.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ικανοποιημένος μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας: “Ήταν πολύ καλή η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ , συμφώνησε ότι πρέπει να επιστρέψει αμέσως η ομάδα στην Αθήνα και ότι πρέπει να βρεθεί λύση που θα περιλαμβάνει και κάτι για το χρέος”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το θέμα των υποκλοπών (WikiLeaks) τέθηκε στο τραπέζι κατά τη συνάντηση Λαγκάρντ – Τσακαλώτου, με την επικεφαλής του Ταμείου να ζητά τη διασφάλιση όχι μόνο του απορρήτου των συνομιλιών αλλά και της καλής συνεργασίας των δύο πλευρών.
Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Λένα Αργύρη, το ΔΝΤ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ο οποίος έκανε λόγο για πρόσθετα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι της Ελλάδας.Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο κ. Τόμσεν δεν υπερασπίστηκε τη λήψη νέων μέτρων, καθώς θεωρεί πως ο στόχος 3,5% είναι δύσκολος και προϋποθέτει μεγάλη λιτότητα.
Δυσαρέσκεια ΔΝΤ για τον τροπο με τον οποίο ερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις Τόμσεν
— Lena Argiri (@lenaargiri) 16 Απριλίου 2016
ΔΝΤ: Ο Τόμσεν δεν υπερασπίστηκε τη λήψη νέων μέτρων. Ειπε οτι θεωρεί πως ο στόχος 3,5% ειναι δύσκολος και προϋποθέτει μεγάλη λιτότητα
— Lena Argiri (@lenaargiri) 16 Απριλίου 2016
Σχετικά με την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος είπε πως πρέπει να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και οι εμπλεκόμενες πλευρές να βρουν τρόπο να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: “Πάντα είμαστε υπέρ, ως αριστεροί άνθρωποι, να γεφυρώνονται οι διαφορές”.
Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να βρεθεί μία λογική λύση ζήτησε από το ΔΝΤ, τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και την Ελλάδα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού μετά τη συνάντηση του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου όπως είπε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
“Το Ταμείο παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα και σε μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που θα συνοδεύονται από την αναγκαία μείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα”, υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Αμετακίνητος εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του επανέλαβε ότι κρίνει αναγκαία την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ όπως είπε δεν βλέπει πως υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους.
Ο κ. Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τόνισε ότι δεν έβγαλε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά οι συζητήσεις “πήγαν καλά”. Στην ερώτηση αν ο κ. Σόιμπλε άλλαξε στάση στο ζήτημα τους χρέους και συζήτησε το ενδεχόμενο ελάφρυνσής του ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: “Ε, δεν είναι και φανατικός… υπέρ”.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας άμεσα εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πιέρ Μοσκοβισί είχε η Κριστίν Λαγκάρντ και συζήτησαν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Στις 9.30 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) ξεκινά η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.