Εμπορικά σήματα, στρατιωτική συνεργασία, άνοιγμα πρεσβειών αλλά και… σέλφι, ήταν μόνο μερικά από τα όσα περιλάμβανε το “μενού” της επίσκεψης Τσίπρα στην Βόρεια Μακεδονία και τα Σκόπια.
Φυσικά ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από την σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα, η οποία έκλεψε τις εντυπώσεις τόσο στην επίσκεψή της στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά, όσο και στο κάστρο της πόλης των Σκοπίων μαζί με την σύζυγο του Ζόραν Ζάεφ.
Η… selfie πριν την συνάντηση
Οι δύο ηγέτες πριν τις… “βαριές” δηλώσεις, είπαν και να χαλαρώσουν λίγο το κλίμα βγάζοντας μια σέλφι. Ζόραν Ζάεφ έγραψε στο ποστ με την selfie με τον Αλέξη Τσίπρα: «Ευχάριστες στιγμές για ένα ακόμα πιο ευτυχισμένο μέλλον για τους λαούς των δυο χωρών».
Δείτε την selfie του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα
https://twitter.com/Zoran_Zaev/status/1113056063614476289
Ελληνική… “σκοπιά” στην Βόρεια Μακεδονία – Ανοίγουν πρεσβείες
«Στο διπλωματικό επίπεδο οι δύο χώρες ιδρύουν πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου», τόνισε ο κ. Τσίπρας στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δύο άνδρες.
«Πριν λίγους μήνες η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και σήμερα υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό είναι ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει τον εντατικό συντονισμό των δύο χωρών σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, αλλά και μετά την ένταξη, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές».
Ο Ζόραν Ζάεφ επίσης ανέφερε πως «Η χώρα μας δεν έχει εποπτεία του εναέριου χώρου της και μια γειτονική χώρα θα πρέπει να καλύπτει τους ουρανούς μας».
Η αναφορά που προκάλεσε… σάλο
Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός προκάλεσε σάλο,
καθώς θεωρήθηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, με το όνομα που είχε μέχρι το 1992.
Κάτι που προφανώς προβλημάτισε για το τι… συμφωνία μπορεί να έκανε με τον Ζόραν Ζάεφ για το όνομα.
Όπως αναφέρει το περιβάλλον του πρωθυπουργού, το ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που θα χρησιμοποιηθεί για την υποβοήθηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Βόρειας Μακεδονίας και στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, βρίσκεται στο Τρίλοφο της Μίκρας, εκτός του αεροδρομίου “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης.
“Τα κρασιά μας δεν θα ονομάζονται Μακεδονικά”
Από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει το θέμα των εμπορικών σημάτων και το “αλαλούμ” με τη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από την γειτονική χώρα.
Ο Ζόραν Ζάεφ δεσμεύτηκε ότι θα λυθεί το πρόβλημα με την διαφήμιση των προϊόντων της Βόρειας Μακεδονίας στο εξωτερικό έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας.[read4more]
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε στον ομόλογό του τα παράπονα των οινοποιών, ενώ αναφέρθηκε και στην Έκθεση της Γερμανίας και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.
Ο Ζόραν Ζάεφ διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι το πρόβλημα θα λυθεί και στο εξής τα προϊόντα της γειτονικής χώρας θα διαφημίζονται με το όνομά τους.
Σημάνσεις στα μνημεία
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι κι αυτή που προβλέπει η συμφωνία αναφορικά με τα μνημεία που παραπέμπουν στην αρχαία Μακεδονία και προβλέπεται σε ό,τι αφορά στη διαχείριση τους, μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων που θα αναφέρουν σαφώς ότι αποτελούν μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Προσέθεσε ότι αυτός είναι παγκόσμιος και οικουμενικός, «εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική όταν ανοίγει τα φτερά της, όταν φεύγει από τη λογική της περιχαράκωσης, άρα θεωρούμε ότι αυτά τα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού είναι μνημεία παγκόσμια, ανήκουν στην οικουμένη» και «θα χαρούμε πολύ όταν θα τοποθετήσετε αυτές τι σημάνσεις.
Σχολικά εγχειρίδια
«Σήμερα κλείνουν με θετικό τρόπο οι διαβουλεύσεις της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, όσον αφορά τα σχολικά εγχειρίδια, ένα πολύ κρίσιμο θέμα για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών μας γιατί επηρεάζει τον τρόπο που βλέπει ο ένας λαός των άλλον» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη τύπου.
Επίσης, συνέχισε, «αποφασίζουμε τη σύσταση -ως τα μέσα Μαΐου- της διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη, η οποία προβλέπεται στη συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να διευθετηθούν, με βάση τους διεθνείς και ενωσιακούς κανόνες, τα ζητήματα εμπορικών ονομασιών, σημάτων και επωνυμιών.
Θυμηθείτε ξανά όσα έγιναν λεπτό προς λεπτό, όπως τα κατέγραψε το liveblog του newsit.gr