- Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις - Όπως αποκάλυψε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία - Κατηγορηματικά αντίθετος σε μια ονομασία erga omnes δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ - Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας απαντήσεις και εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρας
Αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό των Σκοπίων, όσο και στην Ελλάδα έχει προκαλέσει η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος αποκάλυψε πως υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε μια ονομασία erga omnes.
«Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ιβάνοφ, σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ.
Ο πρόεδρος της χώρας θα συναντηθεί με τον Νικολά Ντιμιτρόφ την Πέμπτη, προκειμένου να τον ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.
Απαντήσεις και εξηγήσεις ζητά η ΝΔ
Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας ζητά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δώσει απαντήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ.
Αναλυτικά αναφέρει:
“O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”.
Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:
• Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;
• Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;
• Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;
• Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;
Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται”.
Η συνέντευξη Τύπου του Ζάεφ
Όπως είπε ο Ζόραν Ζάεφ, οι βασικές αρχές έχουν συμφωνηθεί και μέχρι την Παρασκευή θα μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. «Σήμερα, αύριο, το αργότερο την Παρασκευή, θα μιλήσω με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα μπει ο θεμέλιος λίθος της συμφωνίας», είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
Και πρόσθεσε: «Το πιο έντιμο είναι να συζητήσουμε το νομικό σκέλος της συμφωνίας και τους όρους της εφαρμογής της. Πρώτα θα ορίσουμε τα βήματα εφαρμογής της συμφωνίας».
Ο Ζόραν Ζάεφ είπε ακόμα ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε ένα κρίσιμο σημείο της τελικής φάσης πριν την εφαρμογή της συμφωνίας.
Το δημοψήφισμα
Είπε ακόμα ότι το πλάνο του για την εφαρμογή της συμφωνίας είναι η επικύρωση από το κοινοβούλιο πριν γίνει δημοψήφισμα. Κι αυτό, όπως είπε γιατί τον Ιούλιο είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ όπου η Ελλάδα χωρίς συμφωνία και εφαρμογή της σκοπεύει να μπλοκάρει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Όλοι συμφωνούμε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο όταν ο λαός με τις αποφάσεις του θα είναι η πυξίδα για τις επόμενες κινήσεις μας. Ο λαός θέλει να γνωρίζει τις θέσεις των πολιτικών. Τι πιστεύει ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. Χαίρομαι που η Ελλάδα κατανοεί την σημασία μιας τέτοιας διαδικασίας. Κάτι αλλάζει σ’ εμας και όχι σ’ εκείνους και οι πολίτες πρέπει να εισακουστούν. Ελπίζω οι πολίτες μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μέλλον της χώρας μας», είπε ο Ζάεφ.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είπε και κάτι άλλο που προβληματίζει. Ότι, η «Μακεδονία» θα έχει το «τέταρτο Ίλιντεν» και πως “λαχταρά για μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”. Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει εάν η πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν» παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.