- Το απόγευμα το τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ για το Σκοπιανό - Θα είναι το δεύτερο τηλεφώνημα ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα επισφραγίσει την συμφωνία για το Σκοπιανό - Severna Makedonija το επικρατέστερο όνομα με “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα - Έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε για σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τις επόμενες ώρες θα γίνει το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό γιατί στο θέμα της επίλυσης του Σκοπιανού εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες όπως ο Μάθιου Νίμιτς. Και εδώ παίζει ρόλο η διαφορά της ώρας με τις ΗΠΑ. Το τηλεφώνημα είχε κανονιστεί για σήμερα το πρωί, ωστόσο το πρόγραμμα ανατράπηκε και όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει πιθανότατα νωρίς το απόγευμα. Επίσης, αναμένεται αμέσως μετά διάγγελμα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές αφού ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το Σκοπιανό, ενώ σε λίγη ώρα ξεκινά και η συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου στα γραφεία των ΑΝΕΛ.
Τι θα προβλέπει η συμφωνία για το Σκοπιανό κατά Κοτζιά
Η συμφωνία, με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα περιλαμβάνει “μακεδονική γλώσσα”, αλλά με τρόπο που να διασφαλίζεται η σλαβική καταγωγή της και ο διαχωρισμός της από την αρχαία ελληνική.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της εθνότητας και σε ότι αφορά στα διαβατήρια θα υπάρχει αναγραφή της ονομασίας που θα συμφωνηθεί, ωστόσο στο θέμα των ταυτοτήτων που αποτελούν εσωτερικά έγγραφα της κάθε χώρας υπάρχει μια πιο διαλλακτική στάση. Εδώ μπορεί να παραμείνει ο όρος “Μακεδονική” ο οποίος ίσως φέρει εντός αγκύλης ή παρένθεσης και τον όρο “σλαβική” έτσι ώστε να υπάρχει σαφείς διαχωρισμός.
Αυτό καθώς η ταυτότητα σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί και διεθνές έγγραφο, χρησιμοποιείται δηλαδή από πολίτες και σε ταξίδια στο εξωτερικό.
Το πραγματικό κέρδος για την Αθήνα, όπως τουλάχιστον περιγράφεται από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, είναι το γεγονός ότι κερδήθηκε το erga omnes του νέου ονόματος και κυρίως η απάλειψη των αλυτρωτικών σημείων από το Σύνταγμα.
Αν από την πλευρά του Ζάεφ υπάρξει σήμερα πράσινο φως για μια συμφωνία με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί ως τώρα η Αθήνα θα περιμένει ως τις 25 Ιουνίου να περάσει η συμφωνία από τη βουλή των Σκοπίων. Αν αυτό συμβεί τότε θα ανάψει το πράσινο φως για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ. Το πράσινο φως, ωστόσο, όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς δεν σημαίνει ότι η χώρα αποκτά δικαίωμα εισόδου στη συμμαχία ή στην Ευρωπαϊκή ένωση. Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών στις Πρέσπες δεν σημαίνει ότι η Αθήνα χάνει τα “όπλα” να μπλοκάρει τις διαδικασίες.