Εύσημα στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο γγ των Ηνωμένων Εθνών και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν για το Σκοπιανό, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό.
H συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ για την ονομασία, το μεταναστευτικό και το κυπριακό ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν Αλέξης Τσίπρας και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε την εκτίμησή του για την υποστήριξη της Ελλάδας στην πολυμέρεια και στα Ηνωμένα Έθνη.
[read4more]
«Συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την αποφασιστικότητά της να επιλύσει τη μακροχρόνια διαφωνία για το όνομα με την πΓΔΜ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα τύχει υποστήριξης και στις δύο χώρες. Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε ότι η συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων θα έχει θετικό αντίκτυπο στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν», τόνισε ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες. Εκτός από το Σκοπιανό και το Κυπριακό, οι δυο άνδρες συζήτησαν και για τη μετανάστευση.
Συγχαρητήρια και για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα και για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης όπως και για «ιστορική συμφωνία» με την πΓΔΜ, στην οποία εξάλλου αναφέρθηκε και στην ομιλία του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό στη βάση της πάγιας θέσης της Ελλάδας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ανέδειξε τη σημασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, που είναι κρίσιμος μεταξύ άλλων και για τη μετανάστευση, καθώς και την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή.
Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Antonio Guterres pic.twitter.com/4HBreA9ZVc
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 27, 2018
Βραβεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας
«Ο ελληνικός λαός σε πολύ δύσκολες στιγμές απέδειξε ότι μπορεί να δείξει αλληλεγγύη σε αυτούς που την έχουν ανάγκη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το Ετήσιο Δείπνο της Global Hope Coalition, όπου βραβεύτηκε για τη στάση της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποδέχεται αυτό το βραβείο εκ μέρους του ελληνικού λαού, γιατί οι πολίτες της Ελλάδας είναι εκείνοι που αξίζουν τα εύσημα και τους επαίνους. Κυρίως εκ μέρους των ανθρώπων των ελληνικών νησιών, όπως τόνισε, που σήκωσαν στους ώμους τους το βαρύ φορτίο όλης της Ευρώπης στις δύσκολες στιγμές της προσφυγικής κρίσης. «Αν δεν ήταν οι συμπατριώτες μου, αυτή η τεράστια προσφυγική κρίση δεν θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς. Οι Έλληνες πολίτες σε πολύ δύσκολες στιγμές απέδειξαν ότι μπορούν να δείξουν αλληλεγγύη σε ανθρώπους που τη χρειάζονταν», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι παρείχαν καταφύγιο, φαγητό, φιλοξενία και συμπεριφέρθηκαν με σεβασμό εκείνους που δραπέτευσαν από τον πόλεμο και τον τρόμο.
«Τους συμπεριφέρθηκαν όπως οι προγόνοι μας θα ήθελαν να είχαν συμπεριφερθεί και στους ίδιους», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πριν από περίπου εκατό χρόνια, στα ίδια νερά, στα ίδια νησιά, Έλληνες διέσχιζαν το Αιγαίο για να βρουν ένα καινούριο σπίτι. «Αυτός είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος για το έθνος μας», είπε.
«Γι’ αυτό», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «είμαστε υπερήφανοι γιατί την ώρα που σε άλλες χώρες στην Κεντρική Ευρώπη έχτιζαν τοίχους και φράχτες, οι Έλληνες άνοιγαν τις καρδιές τους». «Είμαστε πολύ περήφανοι για την ιστορία μας και τα ιδανικά που εκπροσωπεί. Αλλά επίσης είμαστε περήφανοι και για το παρόν και το μέλλον μας», είπε ο πρωθυπουργός.
Γιατί, όπως πρόσθεσε, «καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάντοτε η σωστή απάντηση, ακόμα και στις πιο δύσκολες και απαιτητικές στιγμές». «Κι αν διαλέξουμε να πάμε από την αντίθετη μεριά, να επιλέξουμε τον φόβο, το μίσος και την ξενοφοβία, τότε είμαστε καταδικασμένοι», διότι, όπως πρόσθεσε «η ιστορία δεν πρέπει να αντιστρέφεται, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με έλλειψη σεβασμού και δεν πρέπει να την αγνοούμε». «Δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη που οδηγήσαν την ανθρωπότητα σε αδιέξοδο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να σημειώσει ότι «αντίθετα, πρέπει να ενεργούμε σε αντιστοιχία με τις αξίες που τροφοδότησαν τη συλλογική πρόοδο του κάθε έθνους ξεχωριστά και της ανθρωπότητας ως συνόλου». «Το χρωστάμε στους πολίτες μας, αλλά κυρίως στις επόμενες γενιές», είπε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ