Την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία στο Χαλάνδρι.
Η συνάντηση κράτησε περίπου 45 λεπτά και η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης, καθώς, εκτός από το Σκοπιανό, συζητήθηκαν η οικονομία, το προσφυγικό, οι ευρωεκλογές, αλλά και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, αφού ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να διεθνοποιήσει το ζήτημα των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.
Πηγές από τη ΝΔ ανέφεραν ότι για τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης είπε στην Καγκελάριο όσα τόνισε και στην επίσημη, on camera δήλωσή του. Ότι, δηλαδή, η πλειονότητα των Ελλήνων αντιδρά στη συμφωνία, καθώς προκαλεί περισσότερα προβλήματα από αυτή που υποτίθεται ότι λύνει. Τόνισε, εξάλλου, ότι δεν πρόκειται η ΝΔ να κυρώσει τη συμφωνία, είτε πριν είτε μετά από τις εκλογές.
Για την οικονομία, βασικό θέμα συζήτησης ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, η ανάγκη της δραστικής μείωσης φόρων και εισφορών και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η σημερινή κυβέρνηση με την πολιτική της υπερφορολόγησης και των υπερπλεονασμάτων, τα οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως αχρείαστα. Αντιθέτως, παρουσίασε στην Καγκελάριο το σχέδιο της ΝΔ, με έμφαση στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, αλλά και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται από αυτές με λογικά επιτόκια. Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, χρειάζεται μια νέα, ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα τερματίσει τη σημερινή αβεβαιότητα.
Συζήτηση έγινε και για το προσφυγικό, με τον κ. Μητσοτάκη να εκθέτει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νησιά του Αιγαίου, αλλά η Καγκελάριος έδειξε ενημερωμένη, ζητώντας μάλιστα από τον πρόεδρο της ΝΔ να προτείνει τρόπους για την αποσυμφόρηση των νησιών. Εκείνος, σύμφωνα με πηγές της οδού Πειραιώς, απάντησε ότι πρέπει ν’ αλλάξει άμεσα η νομοθεσία για τη χορήγηση ασύλου και να επιταχυνθεί ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες, ώστε να αυξηθούν οι άμεσες επιστροφές στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τις ευρωεκλογές και την άνοδο των ακραίων κομμάτων, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στην κυρία Μέρκελ, όπως λένε πηγές της ΝΔ, ότι πολεμάει το λαϊκισμό στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια, υπονοώντας ασφαλώς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έθιξε και το ζήτημα των ανεπίτρεπτων, κατά τον ίδιο, παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και την προσπάθεια «άλωσης» του κράτους με κομματικούς διορισμούς και την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην ανομία.