- Ολοκκληρώθηκε η συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη με το Σκοπιανό να είναι φυσικά στην ατζέντα - Συμμετείχαν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι - Η συνάντηση έγινε υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς - Αισιόδοξος αλλά και... ανήσυχος δηλώνει ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών - Λίγο νωρίτερα είχε φροντίσει να ρίξει... λάδι στη φωτιά, προβάλλοντας τις γνωστές απαιτήσεις των Σκοπίων: Δηλαδή τον όρο "Μακεδονία"
Οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό έχουν… εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, η πρώτη συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης, 17.01.2018.
Δείτε την ανάρτησή της στο Twitter
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βασιλακη-Ναουμοφσκι, υπό τον Μαθιου Νιμιτς στα Ηνωμενα Έθνη pic.twitter.com/t21JtqCRks
— Lena Argiri (@lenaargiri) January 17, 2018
Η πρώτη συνάντηση για το Σκοπιανό
Πρόκειται για την συνάντηση που είχαν, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, οι κ.κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι. Οι πρέσβεις και διαπραγματευτές των δύο χωρών δηλαδή.
Η συνάντηση αυτή διήρκεσε περίπου μία ώρα. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν θα υπάρξει και νέα συνάντηση. Ίσως αυτό να σχετίζεται με το ποια ήταν τα… αποτελέσματα της πρώτης.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες που έχει ήδη δημοσιεύσει το newsit.gr, αναφέρουν πως είναι πιθανό να συναντηθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, στις 24 Ιανουαρίου, στο Νταβός.
Εκεί, δηλαδή, όπου θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου.
Νίμιτς: “Μη ρεαλιστική μια λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία”!
Όπως ανέφερε ο Μ.Νίμιτς παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση. Εκτίμησε επίσης ότι θα χρειαστούν ένας με δυο μήνες για να υπάρξει μια καλή εικόνα για το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο Μ.Νίμιτς. Ο οποίος όμως είπε και κάτι… άλλο.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τηλεοπτική εκπομπή Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο κ. Νίμιτς ανέφερε πως μια λύση χωρίς τον όρο “Μακεδονία”, είναι “μη ρεαλιστική”!
Κάτι που προφανώς και έχει την σημασία του για την συνέχεια…
Σειρά προτάσεων κ ιδεών κατέθεσε στις δυο πλευρές ο Μαθιου Νιμιτς, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το περιεχόμενο τους «είμαι αισιόδοξος ότι η διαδικασία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση» @ERTsocial pic.twitter.com/9aAY4s4obb
— Lena Argiri (@lenaargiri) January 17, 2018
Λάδι στη φωτιά από τα Σκόπια με… απαίτηση για “Μακεδονία”!
Τα σημάδια, πάντως, δεν είναι τα…καλύτερα, σχετικά με την πιθανή έκβαση των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό φρόντισε ο υπουργός Εξωτρικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο οποίος με… διπλό χτύπημα πριν τις διαπραγματεύσεις δείχνει τις προθέσεις της χώρας.
Νωρίτερα, όπως ήδη σας πληροφόρησε το newsit.gr, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ έδωσε συνέντευξη στην οποία επανέλαβε το επιχείρημα που προβάλλουν σταθερά τα Σκόπια κι ακούει στη λέξη Μακεδονία.
[read4more]
Με δηλώσεις του στην Deutsche Welle, όμως, επανήλθε. Ερωτηθείς γιατί είναι σημαντική η σημερινή συνάντηση, ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ ανέφερε: «Οι προσδοκίες είναι ότι εκ μέρους του κυρίου Nimetz θα προταθεί ένα αρχικό πλαίσιο, που θα συμβάλει στη δόμηση των συνομιλιών, με την ελπίδα ότι αυτό θα επιτρέψει την ουσιαστική πρόοδο».
Δεδομένου ότι ο ίδιος είχε διατελέσει εκπρόσωπος της πΓΔΜ στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το όνομα, η “DW” έθεσε την ερώτηση εάν υπάρχει ορατή διαφορά στην ρητορική, την προσέγγιση και την μεθοδολογία με την οποία διεξάγονται σήμερα οι συνομιλίες. Δηλαδή τι έχει αλλάξει συγκριτικά με τότε.
«Έχει αλλάξει πολύ το πλαίσιο. Και εμείς είδαμε τι σημαίνει να είμαστε επί μακρόν στην αίθουσα αναμονής, αλλά είδαν και οι γείτονές μας και η ΕΕ ότι αυτή είναι μία μη βιώσιμη κατάσταση. Παρότι και νωρίτερα υπήρξαν φάσεις με πολύ εντατικές συναντήσεις, τώρα είναι αισθητή η πολύ μεγαλύτερη προσοχή της κοινής γνώμης, ενώ ποτέ άλλοτε Υπουργοί δεν εξέφρασαν ετοιμότητα να ενταχθούν στη διαδικασία με πιο άμεσο ρόλο», τόνισε, σύμφωνα με τη “DW”. Και πρόσθεσε ότι συνιστά πράξη κορυφαίας πολιτικής ευθύνης να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία του θετικού κλίματος για την επίλυση του προβλήματος που διαρκεί ήδη δύο δεκαετίες.
Ντιμιτρόφ για Σκοπιανό: “Θέλουμε λύση αλλά… ανησυχώ”
«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι, στο πλαίσιο του εφικτού, να ωθήσουμε τη διαδικασία προς τη λύση. Με την Ελλάδα είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε για πάντα γείτονες. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς, αλλά και από την άλλη πλευρά. Αυτή τη στιγμή, η ύψιστη ευθύνη μας είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο και να επιβιβαστούμε στο ευρωπαϊκό τρένο, διότι για εμάς εκεί βρίσκεται η προοπτική, η πρόοδος, το μέλλον», ανέφερε σύμφωνα με την “DW”.
Τέλος, ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για την έκβαση της διαδικασία, ο Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, απάντησε εν συντομία: «Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση είμαι αισιόδοξος με ανησυχίες».
“Η ελληνική θέση είναι ακόμα πολύ άκαμπτη”
Την ίδια ώρα, δηλώσεις έκανε και ο Εθνικός Συντονιστής για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι. Ερωτηθείς αν η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ανέφερε: “Η πΓΔΜ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της”.
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για την τελική έκβαση επειδή, όπως είπε, πολλά θα εξαρτηθούν από την ελληνική πλευρά.
«Εγγυώμαι ότι θα αφοσιωθούμε ολοκληρωτικά, με προσοχή στην ταυτότητα και σε όλα τα θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για το “μακεδονικό” έθνος. Η αίσθησή μου είναι πως η ελληνική θέση είναι ακόμα πολύ άκαμπτη», σημείωσε ο Πεντάροφσκι.
Σε ερώτηση για το αν ενδεχόμενη λύση στο θέμα του ονόματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, ο Πεντάροφσκι ανέφερε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποτελεί εδώ και καιρό πολιτική δέσμευση των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας και ότι ο ίδιος δεν βλέπει εναλλακτική λύση σε αυτό, διότι, όπως είπε, η φύση του προβλήματος είναι τέτοια που δεν μπορεί να λυθεί από έναν στενό κύκλο ανθρώπων.