Πολιτική

Σκοπιανό: Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια την Πέμπτη

Τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, την Πέμπτη στις 17 Μαΐου στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφης ΕΕ - Δ. Βαλκανίων, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Αυτό ανακοίνωσε ο Νίμιτς μετά την 6ωρη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σήμερα ακόμα μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά» προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Αξίζει πάντως κάπου εδώ να σας υπενθυμίσουμε ότι πριν από περίπου ένα μήνα ο Ζόραν Ζάεφ είχε δηλώσει ότι θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα όταν η λύση θα είναι κοντά… Έτσι όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν σε τελική ευθεία… με τα Σκόπια να πιέζουν χρονικά την Ελλάδα καθώς προσπαθούν να προλάβουν την Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Η σημερινή συνάντηση είναι η τέταρτη τριμερής συνάντηση και η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα καθώς οι τρεις προηγούμενες διεξήχθησαν στη Βιέννη.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ με τον κ. Νίμιτς ξεκίνησε τις 10.30 το πρωί σε ξενοδοχείο στο Σούνιο και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, στις 16:30. Το κλίμα ήταν καλό ενώ τα χαμόγελα, οι αγκαλιές και τα φιλιά δεν έλειψαν.

Δείτε φωτογραφίες από την συνάντηση του Νίκου Κοτζιά και του Νικολά Ντιμιτρόφ στο Σούνιο

SKOPIANO SKOPIANO SKOPIANO SKOPIANO SKOPIANO SKOPIANO SKOPIANO SKOPIANO SKOPIANO SKOPIANO SKOPIANO SKOPIANO SKOPIANO SKOPIANO SKOPIANO SKOPIANO SKOPIANO

Τι δίνει η ΠΓΔΜ

«Συμφωνία τώρα και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δυο χρόνια» είναι τα δυο βασικά χαρακτηριστικά του τελευταίου σεναρίου που, όπως αναφέρουν Τα Νέα, φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όπως φαίνεται, τα Σκόπια με βάση την πρόταση που φέρονται να έχουν καταθέσει, κάνουν ένα βήμα προς το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ονομασία erga omes, δηλαδή το όνομα που θα συμφωνηθεί (σ.σ. με επικρατέστερα τα Gorna Makedonjia και Nova Makedonjia) θα χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.

Μέχρι τώρα, τα Σκόπια δήλωναν αμετακίνητα από τη θέση τους για χρήση, στο εσωτερικό, του όρου “Μακεδονία”. Αλλά ο χρόνος πιέζει ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ πιέζουν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει πίσω.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Σκοπιανοί πλέον εμφανίζονται να συζητούν τη χρήση του ονόματος που θα συμφωνηθεί «έναντι όλων». Όμως όχι τώρα, αλλά σε βάθος χρόνου, με βήματα υλοποίησης πάνω σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη. Η πρόταση που υπάρχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης να είναι μια διετία.

Τι ζητούν τα Σκόπια

Αν οι γείτονες δεχτούν το erga omnes θα έχουν κάνει μια υποχώρηση. Για την οποία πιθανώς θα ζητήσουν ανταλλάγματα. Και ποια θα είναι αυτά; Η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε.

Τα Νέα αναφέρουν πως τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών μεταφέρουν σε συνομιλητές τους πως οι πιθανότητες λύσης είναι καλές. Όσον αφορά στον διετή χρονικό ορίζοντα που ζητούν τα Σκόπια, η Αθήνα τηρεί σιγή ιχθύος. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη για συμβιβασμό και σε αυτό. Θα μπορούσε, αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας, να δεχτεί μια χρονικό προθεσμία, ενός έτους π.χ. Μέσα σε αυτό, όμως, θέλει να γίνουν βήματα υλοποίησης μιας συνολικής δεσμευτικής συμφωνίας, η οποία θα επιτευχθεί εξαρχής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στη Βουλή η δικογραφία για Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη για τα Τέμπη - Τα επόμενα βήματα
Τα κόμματα, αφού  μελετήσουν τα περιγραφόμενα  μπορούν να καταθέσουν στην Ολομέλεια αίτηση με 30 τουλάχιστον  υπογραφές βουλευτών για την σύσταση Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής
Κώστας Καραμανλής και Χρήστος Σπίρτζης 3
Υπηρετούν στην Αστυνομία 9.422 γυναίκες - «Πρωταγωνίστριες στον εκσυγχρονισμό του Σώματος», λέει σε post ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
«Η συμμετοχή των γυναικών δεν είναι απλώς ζήτημα ισότητας. Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για μια πιο ανθρώπινη, δίκαιη και κοινωνικά ευαίσθητη αστυνόμευση»
Από δράση της Αστυνομίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Ανδρουλάκης: Η ενωτική ομιλία στο ΣΕΦ, τα μηνύματα αντεπίθεσης κι η έμμεση αναφορά στην Κωνσταντοπούλου – «Δεν είμαστε κόμμα – κομήτης»
«Η μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που ταυτόχρονα δείχνει στους πολίτες ποιος εχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ανεβάζει εκ νέου στροφές», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 3