Τρίτη, 19 Νοε.
15oC Αθήνα

«Σκοτώνονται» κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων. Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ελληνοτουρκικά με την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι άμεση.

Τα όσα είπε ο Τσίπρας από το βήμα της Βουλής πυροδότησαν σφοδρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης  και αντιπολίτευσης. Πηγές ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για unfair, καθώς δεν έμεινε για να ακούσει την ομιλία του Τσίπρα. «Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ο μόνος απών από τη Βουλή, ήταν και οι “κύκλοι” του που σχολιάζουν χωρίς να έχουν καν ακούσει την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει στην πράξη την προσήλωσή του στην εθνική και συναινετική γραμμή για τα ελληνοτουρκικά. Αυτό όμως δε σημαίνει να μην ασκεί το καθήκον του και να μην επισημαίνει λάθη, αρρυθμίες και αντιφάσεις, που μπορεί να εκθέσουν τη χώρα και πρέπει να διορθωθούν. Ίσως άλλωστε η επίγνωση αυτών ήταν αυτή που οδήγησε τον Πρωθυπουργό να σπεύσει να εγκαταλείψει την αίθουσα αμέσως μετά την ομιλία του και πριν λάβει το λόγο ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, καταγράφοντας ένα ακόμη κοινοβουλευτικό unfair στο ενεργητικό του και μάλιστα σε μια ιστορική όπως ο ίδιος δήλωσε συνεδρίαση».

«Ο δρόμος του διχασμού μπορεί να είναι σταθερή επιλογή του κ. Τσίπρα»

Νωρίτερα κυβερνητικοί κύκλοι είχαν σχολιάσει τα όσα είπε ο Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατηγορώντας τον για διχασμό. «Για άλλη μια φορά εκτός θέματος ο κ. Τσίπρας. Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης που απαιτούν οι Έλληνες. Το μήνυμα που βγήκε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής φαίνεται ότι δεν έφθασε σε αυτόν. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε μικροκομματικές αντιπαλότητες. Ο δρόμος του διχασμού μπορεί να είναι σταθερή επιλογή του κ. Τσίπρα, δεν είναι όμως επιλογή των Ελλήνων και του Πρωθυπουργού».

Αφορμή για την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν το γεγονός ότι με μεγάλη οξύτητα ο πρώην πρωθυπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στα ελληνοτουρκικά. Πολλές ήταν οι φορές που ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό.

«Θέλω να σας καθησυχάσω και να σας διαβεβαιώσω ότι ειδικότερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα κάνω ό,τι έκανε ο κ. Μησττοάκης όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική αλλά αυτό που κάνατε εσείς να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια συμφωνία, προς άγραν ψήφων εμείς δεν θα το κάνουμε». Και συνέχισε: «Πάει πολύ να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης για λαϊκισμό. Ο ίδιος συνέβαλλε στην συσπείρωση του ακροδεξιού ακροατηρίου του για να εκλεγεί. Ο ίδιος όταν ήρθε ο Τούρκος πρόεδρος εδώ η ΝΔ κραύγαζε ότι δώσαμε βήμα στον Τούρκο πρόεδρο για να ξεδιπλώσει τον αναθεωρητισμό του. Δεν μασήσαμε τα λόγια μας ούτε εγώ ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Click4More Φουλ ελληνοτουρκικά στην ομιλία Τσίπρα για την ψήφο των αποδήμων

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την στάση της ΝΔ στο παρελθόν ως παράδειγμα προς αποφυγήν και αυτοκαταστροφική στάση. «Πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις της αντιπολιτευτικής σας ρητορικής», είπε χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα ότι το κόμμα του θα έχει πατριωτική στάση και πως θα ασκεί εποικοδομητική κριτική εκεί που πρέπει.

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας αναφερόμενος στα εθνικά θέματα είπε: «Δεν θα ακολουθήσουμε τα δικά σας τα χνάρια. Σας λέω ξεκάθαρα ότι στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων. Και καλά κάνατε και συναντηθήκατε με τον Ερντογάν. Στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για ΜΟΕ. Και σας λέω επίσης ότι στηρίζουμε τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη. Αλλά ας είμαστε απολύτως σαφείς. Οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν θα έπρεπε να σας έχουν ξαφνιάσει. Μετά την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε μια ατυχή δήλωση ότι και οι δυο πλευρές πρέπει να δείξουν καλή διάθεση, ενώ μόλις πριν η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις».

«Αυτό που λέω είναι να ξαναπιάσει η χώρα το νήμα μιας πραγματικά ενεργής εξωτερικής πολιτικής, μιας πολιτικής δυναμικών πρωτοβουλιών για να μην φθάσουμε στην ανάγκη δυναμικών στρατιωτικών πρωτοβουλιών», είπε επίσης και πρόσθεσε ότι τώρα δεν είναι η ώρα των δηλώσεων αλλά η ώρα των κυρώσεων.

«Πρέπει να απαιτήσετε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, στην οποία διαδικασία συμμετέχει η Τουρκία», είπε ακόμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις