O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση του κόμματος. Εκτιμά πως μια τέτοια διαδικασία θα προκαλέσει νέο κύμα εσωστρέφειας, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για αιφνιδιαστική κίνηση που «είναι κατ’ επίφαση δημοκρατική».
Ειδικότερα, η πρόταση εκλογής προέδρου και κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο, είναι κατ’ επίφαση δημοκρατική και – όπως αναφέρει ο Πάνος Σκουρλέτης – υποτιμά την εσωτερική δημοκρατία. Συνιστά επίσης «αποθέωση των μηχανισμών», ενώ πριμοδοτεί όσους έχουν την κάθε είδους αναγνωρισιμότητα.
Τονίζει δε ότι το παράδειγμα τέτοιου τύπου κομμάτων «είναι δίπλα μας και δεν έχει σχέση με ένα νέο μοντέλο άσκησης πολιτικής». «Η πρόταση αυτή δεν είναι νέα, την ακολουθούν ήδη τα συστημικά κόμματα της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., κόμματα που δεν φημίζονται για την εσωτερική δημοκρατία τους», τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γραμματέας του κόμματος, ρωτώντας δεικτικά γιατί δεν κατατέθηκε η πρόταση τόσους μήνες στην Επιτροπή Καταστατικού του κόμματος.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ενοχοποίηση της κατάθεσης της όποιας άποψης γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα μπροστά στο συνέδριο.
«Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, η στοχοποίηση συντρόφων επειδή συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο, είναι έξω από το ήθος της Αριστεράς και συνιστά διολίσθηση σε έναν απίστευτο λαϊκισμό που δεν τιμά κανέναν», σημειώνει.
Αναλυτικά η ανάρτηση Σκουρλέτη
Η ΑΥΓΗ μου ζήτησε, όπως και από άλλους συντρόφους, να καταθέσω την άποψή μου στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκίνησε για την πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την εκλογή Προέδρου και Κ.Ε. του κόμματος από το σύνολο των μελών. Επεσήμανα τα εξής:
Το πρώτο που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι ένα ενωτικό συνέδριο συσπείρωσης όλων των δυνάμεών του, αλλά και η διατύπωση ενός νικηφόρου σχεδίου για να ηττηθεί η πολιτική της Ν.Δ., ώστε να βρεθεί ξανά στη διακυβέρνηση της χώρας.
Υπηρετείται αυτή η προοπτική τροφοδοτώντας ένα νέο κύμα εσωστρέφειας και υποτιμώντας τη συζήτηση γύρω από τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας; Ασφαλώς όχι. Το ζήσαμε μετά το 2019, όταν σε πολλές περιπτώσεις κατασκευασμένα διλήμματα δίχασαν και αποπροσανατόλισαν την υπόθεση της διεύρυνσης και δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε μια σοβαρή πολιτική συζήτηση για την αποτίμηση της πορείας του κόμματος.
Νομίζω πως η αιφνιδιαστική πρόταση (γιατί δεν κατατέθηκε στην Επιτροπή Καταστατικού τόσους μήνες;) για την απευθείας εκλογή Κ.Ε. και προέδρου από το σύνολο των μελών του κόμματος αποπροσανατολίζει, είναι κατ’ επίφαση δημοκρατική, χωρίς να ενισχύει την ουσιαστική συμμετοχή των μελών του κόμματος. Των μελών που δεν ρωτήθηκαν για την αλλαγή του τίτλου του κόμματος και για την παύση λειτουργίας των αιρετών οργάνων της Κ.Ε. και της Π.Γ.
Η πρόταση αυτή δεν είναι νέα, την ακολουθούν ήδη τα συστημικά κόμματα της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., κόμματα που δεν φημίζονται για την εσωτερική δημοκρατία τους.
Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι οι ψηφοφόροι θα επηρεαστούν από τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας ενός κόμματος και όχι από το τι προτείνει για τα καθημερινά προβλήματα και την προοπτική της κοινωνίας; Ποιος αμφισβήτησε τον πρόεδρο του κόμματος; Κανείς. Όσοι το επικαλούνται, το κάνουν σκόπιμα, για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Η αποσυσχέτιση της εκλογής των οργάνων από τη συζήτηση του συνεδριακού σώματος υποτιμά την εσωτερική δημοκρατία. Συνιστά δε την αποθέωση των μηχανισμών καθώς και την πριμοδότηση όσων έχουν την κάθε είδους αναγνωρισιμότητα, σε βάρος των λιγότερο γνωστών αλλά αναγκαίων συντρόφων, ιδιαίτερα από την περιφέρεια.
Έχουμε ανάγκη από προτάσεις που θα ενθαρρύνουν την ουσιαστική συμμετοχή των μελών μας στη διαμόρφωση των αποφάσεων και όχι την αντιμετώπισή τους ως απλών οπαδών. Το κόμμα μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε άθροισμα μηχανισμών πολιτευτών. Το παράδειγμα τέτοιου τύπου κομμάτων είναι δίπλα μας και δεν έχει σχέση με ένα νέο μοντέλο άσκησης πολιτικής. Δεν είναι αυτό το κόμμα των μελών που διακηρύσσουμε. Αντίθετα, πολλές από τις προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού είναι σε θετική κατεύθυνση.
Τέλος, θεωρώ απαράδεκτη την ενοχοποίηση της κατάθεσης της όποιας άποψης γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα μπροστά στο συνέδριο. Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, η στοχοποίηση συντρόφων επειδή συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο, είναι έξω από το ήθος της Αριστεράς και συνιστά διολίσθηση σε έναν απίστευτο λαϊκισμό που δεν τιμά κανέναν.