Σε μια άλλη παράμετρο από αυτές που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους αναφέρθηκε μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης.
Όταν ρωτήθηκε τι θα ικανοποιούσε την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το χρέος είπε:
«Το να υπάρξει μια ρύθμιση η οποία να απαλλάσσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε ετησία βάση. Αν για παράδειγμα γίνει πράξη το πιο ήπιο σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους, το οποίο σημαίνει ότι θα γλυτώσουμε ένα 2% επί του ΑΕΠ μας ως προς το κόστος εξυπηρέτησης του, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι περίπου τα 3,6 δις σε ετησία βάση. Σε αυτή την φάση η αναγκαιότητα μιας δραστικής μείωσης κουρέματος κτλ είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά αυτό για να γίνει πράξη διαμεσολαβείται πια από πολιτικές αποφάσεις πολλών κρατών και αυτό το κάνει το πράγμα πάρα πολύ περίπλοκο. Άρα λοιπόν μπορούμε να δούμε εκείνα τα μέρη του χρέους τα οποία μπορούν να αναδιαρθρωθούν χωρίς κατ’ ανάγκη να περνάμε μέσα από αποφάσεις εθνικών κοινοβουλίων και αυτό δεν είναι αμελητέο».
Στο ερώτημα ποιά είναι αυτά τα μέρη είπε: «Τα ομολόγα που κατέχει ο ESM, ο ρόλος της ΕΚΤ πράγματα δηλαδή τα οποία δεν θέλουν πολιτικές αποφάσεις. Εκεί περίπου νομίζω ότι κινείται αυτή τη στιγμή η συζήτηση» και όταν ρωτήθηκε αν δεν θα γίνει προσπάθεια να μειωθεί και το χρέος που έχουμε από κράτη απάντησε:
«Σε αυτή τη φάση και λέω αυτή τη φάση πρέπει να δούμε ποια είναι, δηλαδή αν καθίσει κάτω και δει κανείς το χάρτη της Ευρώπης, τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις σε κάθε κράτος, το προσφυγικό, το δημοψήφισμα στην Βρετάνια δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει από όλα τα κοινοβούλια μια απόφαση που να λέει ότι πάμε για ένα άμεσο κούρεμα χρέους. Μπορούν όμως να υπάρξουν, επαναλαμβάνω, τέτοιες ρυθμίσεις οι οποίες πράγματι να ισοδυναμούν με μια πάρα πολύ μεγάλη απομείωση του. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι, δηλαδή το να μπορέσουμε αυτή τη στιγμή να σφραγίσουμε το σημερινό πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο των ομολόγων ειδικά για την Ελλάδα, για τα επόμενα 20-30 χρόνια είναι κάτι το οποίο θα έχει θετικότατες και σημαντικότατες επιπτώσεις». Και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν δεκαετή ομολόγα, αν αυτά τα κάνουμε εικοσαετή ή να έχουν έναν ορίζοντα τριάντα ετών με το σημερινό επιτόκιο είναι κάτι το οποίο θα το ζηλεύουν όλοι στην Ευρώπη».
Ερωτηθείς για το επεισόδιο με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής χθες στη Βουλή είπε: «Παρατηρείται ότι το τελευταίο διάστημα η Χρυσή Αυγή ανεβάζει τους τόνους και προκαλεί μέσα στο κοινοβούλιο. Και αυτό δεν σχετίζεται με την ένταση της υπεράσπισης των θέσεων τους, κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να έχει τον τρόπο του. Σχετίζεται ακριβώς με θέματα που αφορούν την ίδια τη δημοκρατία ή με ζητήματα που αφορούν αξίες πλέον του δικού μας δυτικού, δημοκρατικού πολιτισμού. Αυτή είναι η πρόκληση. Και σας διαβεβαιωθώ ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία όπου στο 99% των περιπτώσεων, των λεγόμενων επεισοδίων που γίνονταν ανά την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, πρωταγωνιστούν βάσει σχεδίου στελέχη της Χρυσής Αυγής. Η κοινωνία βλέπει ποιος, αυτή τη στιγμή, υπονομεύει της δημοκρατία. Εδώ πέρα δεν χωράει να είναι κανείς Πόντιος Πιλάτος. Δεν έχουμε γενικώς «α, τι κρίμα σηκώθηκαν οι τόνοι». Εδώ έχουμε τον φασισμό και τον ναζισμό ο οποίος σηκώνει κεφάλι!»