Site icon NewsIT

Σωκράτης Φάμελλος: Ο «καλός στρατιώτης» του ΣΥΡΙΖΑ – Ο πόλεμος των τρολ και η πολιτική του διαδρομή

28.08.2024 | 14:39
Σωκράτης Φάμελλος: Ο «καλός στρατιώτης» του ΣΥΡΙΖΑ – Ο πόλεμος των τρολ και η πολιτική του διαδρομή

Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μια οριακή πλειοψηφία, ένα αντάρτικο που κορυφώνεται ώρα με την ώρα και ένας πόλεμος χαρακωμάτων που βαθαίνει όλο και περισσότερο το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, συνθέτουν το σκηνικό στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Πρόσωπο κλειδί ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο μέχρι χθες Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο άνθρωπος που σήκωσε στην πλάτη του το βαρύ φορτίο των ισορροπιών και της κοινοβουλευτικής παρουσίας του κόμματος, ίσως στην πιο δύσκολη περίοδο από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε κόμμα εξουσίας. Ο Σωκράτης Φάμελλος καρατομήθηκε με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη, βγάζοντας στην επιφάνεια μια ρήξη που για κάποιους ήταν προαναγγελθείσα.

Τα πρώτα σημάδια ότι ο Σωκράτης Φάμελλος βρίσκεται στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου ήρθαν μέσω των λεγόμενων τρολ… Ένας από τους πιο δημοφιλής, για τη στήριξή του στον Στέφανο Κασσελάκη, λογαριασμούς στο Χ, ξεκίνησε έναν πόλεμο λάσπης εναντίον του Σωκράτη Φάμελλου, γράφοντας για κοινές διακοπές του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με την υποτιθέμενη «νέα σύντροφό του» Δώρα Τσαμπάζη, στο εξοχικό της Έφης Αχτσιόγλου στο Πήλιο και κερασάκι στην τούρτα ήταν η κατηγορία ότι «δε διέθεσε ούτε ένα ευρώ για τα κομματικά media του ΣΥΡΙΖΑ γιατί απλά δε θέλει».

«Κατάλαβες βάση ποιός είναι και τι;» αναρωτιόταν ο ανώνυμος λογαριασμός, με το «τιτίβισμά» του να αναπαράγεται και από τον λογαριασμό «Πεν Νταλαούρα», επίσης γνωστό για τη φανατική του στήριξη στον Στέφανο Κασσελάκη.

Τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος όσο και οι Δώρα Τσαμπάζη και Έφη Αχτσιόγλου αντέδρασαν έντονα και ανακοίνωσαν ότι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Λίγο αργότερα ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε να δηλώσει τη στήριξή του στον Σωκράτη Φάμελλο, κάνοντας λόγο για αήθη επίθεση.

Ο καρατομημένος «πυροσβέστης»

Ο Σωκράτης Φάμελλος όχι μόνο δεν ήταν σε εκείνους που αντιπολιτεύονταν τον Πρόεδρο του κόμματος, αλλά αντιθέτως επιχειρούσε να κατεβάζει τους τόνους και να μετριάζει τις αντιδράσεις, επιχειρώντας να δομήσει μια υποτυπώδη συνοχή σε ένα σχεδόν διαλυμένο κόμμα, για την παραγωγή πολιτικού και κοινοβουλευτικού έργου.

Εξάλλου όλοι θυμούνται την πυροσβεστική του κίνηση στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο, όπου πρότεινε την αποφυγή εκλογών για νέο πρόεδρο, ώστε να μην υπάρξει βαθύτερη εσωστρέφεια στο κόμμα, μετά το πρωτοφανές μπρα ντε φερ μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της Όλγας Γεροβασίλη.

Παρά όμως τη συμβολή του, τις τελευταίες ημέρες ολοένα και πλήθαιναν οι πληροφορίες ότι μεταξύ των δύο προέδρων υπάρχει απόσταση. Ο Σωκράτης Φάμελλος χαίρει της εκτίμησης ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας και το όνομά του ακουγόταν έντονα για τυχόν υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Ακόμα και η Έλενα Ακρίτα, που υπερψήφισε την πρόταση Κασσελάκη για νέο Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με ανάρτησή της σήμερα το πρωί εκφράζει την εκτίμησή της για τον Σωκράτη Φάμελλο, με θερμά λόγια.

 

Η δύσκολη περίοδος και η πολιτική διαδρομή

Υποστηρικτές και ενάντιοι, δεν μπορούν να προσάψουν στον Σωκράτη Φάμελλο ότι είναι πολιτικός του… γλυκού νερού. Με ξεκάθαρο και μεστό λόγο και πάντα τεκμηριωμένη άποψη, μακριά από τον λαϊκισμό και την πόλωση, ο 58χρονος βουλευτής Θεσσαλονίκης έχει διαγράψει μια μακρά πορεία στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού βρίσκεται στο κόμμα από την ίδρυσή του.

Από τις πιο δύσκολες προσωπικές περιόδους του, ήταν η θητεία του ως αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, όταν ο θάνατος χτύπησε την πόρτα της οικογένειάς του, με την απώλεια της συζύγου του Πόπης Καραγιαννίδου το 2018, μετά από μάχη με ασθένεια.

«Δυστυχώς δεν ήταν μικρή η περίοδος της ασθένειας και η δική μου απουσία με τις υποχρεώσεις του υπουργείου ήταν πολύ δύσκολη πολλές φορές για να είμαι εκεί που πρέπει. Δεν έχουν καμία σημασία τα δικά μου ταξίδια και η κούραση. Σημασία έχει πως δεν μπορούσες να είσαι εκεί που πρέπει. Χρειάστηκε να γυρίσω στη Θεσσαλονίκη επειγόντως από ταξίδι στο εξωτερικό με τον Αλέξη Τσίπρα για θέμα υγείας», είχε πει σε μία από τις σπάνιες φορές που μίλησε σε πιο προσωπικό τόνο. Από τον γάμο του έχει αποκτήσει έναν γιο.

Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν μπήκε στην πολιτική μέσα σε μία ημέρα. Σφυρηλατημένος κινηματικά και μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, είχε διαγράψει ήδη μια σημαντική πορεία χρόνων, τόσο στο ΤΕΕ (είναι Χημικός Μηχανικός) από το 1997 και τον Δήμο Θέρμης από το 2006, όσο και στα όργανα του κόμματος, μέχρι την είσοδό του στη Βουλή το 2015.

Την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ βούτηξε κατευθείαν στα βαθιά, αναλαμβάνοντας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και λίγο αργότερα την προεδρία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Κάπως έτσι, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα αναδείχθηκε σε ιδανική επιλογή για να κρατήσει τα κλειδιά της κοινοβουλευτικής ομάδας, σε μια ταραχώδη περίοδο για το κόμμα, που όμως απαιτούνταν ομόνοια και συνεργασία για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ως Αξιωματική Αντιπολίτευση στα έδρανα της Βουλής. Αν και το στοίχημα επετεύχθη, τώρα καλείται να παραδώσει στον διάδοχό του, Νίκο Παππά. Όσο και να επιχείρησε τον κατευνασμό, ο Σωκράτης Φάμελλος έγινε θύμα ενός εμφυλίου που δεν λέει να κοπάσει.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version