Πολιτική

Σπηλιωτόπουλος: Το νέο κίνημα Κασσελάκη δεν θα έχει «αριστερόμετρα»

Για το νέο πολιτικό σχήμα που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την αποπομπή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Όπως τόνισε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος αποτελεί στενό συνεργάτη του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να δημιουργήσει έναν πολιτικό φορέα που θα έχει μια «πλατιά απεύθυνση στην κοινωνία» και δεν εστιάζει τόσο στο πόσοι βουλευτές θα τον ακολουθήσουν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και σχολιάζοντας την πρώτη ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «σήμερα δημιουργείται ένα κίνημα δημοκρατίας, ελεύθερων πολιτών, ένα κίνημα προόδου» ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε: «Προσπάθησε να δώσει ένα πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί στο επόμενο διάστημα. Ένα πρόσημο προοδευτικό, δημοκρατικό για ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία από την κοινωνία, για την κοινωνία». 

Επίσης τόνισε πως το νέο κίνημα δε θα έχει «αριστερόμετρα» και η πραγματική πρόκληση για τον Κασσελάκη -που διατέλεσε πρόεδρος για σχεδόν ένα χρόνο- είναι η κοινωνική αποδοχή του νέου του σχήματος.

Σχετικά με το όνομα και αν θα περιλαμβάνει τον όρο «Σύγχρονος», καθώς ο ίδιος είχε προτείνει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μετονομαστεί σε «Συνασπισμό της Σύγχρονης Αριστεράς», απάντησε πως η βάση θα αποφασίσει.

Σε ερώτηση για το αν ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να συγκεντρώσει πάνω από 10 βουλευτές, ο κ. Σπηλιωτόπουλος απάντησε ότι δεν θεωρεί αυτό το ζήτημα κεντρικό. «Το ζητούμενο για τον κ. Κασσελάκη είναι αν μπορεί να αναπτύξει ένα νέο πολιτικό μοντέλο που να έχει κοινωνική στήριξη. Οι βουλευτές παραδοσιακά είναι η πιο διστακτική ομάδα. Θα περιμένουν να δουν αν η βάση τους ακολουθεί και αν η κοινωνία είναι μαζί τους», ανέφερε.

Κάνοντας λόγο «για σύγκρουση δύο κόσμων» μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ο νέος ηγέτης της αριστεράς έχει επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο από τον παραδοσιακό, προκειμένου να αποφύγει τις κομματικές γραφειοκρατίες. «Ο Κασσελάκης προτείνει έναν αμεσοδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας με αδιαμεσολάβητη επικοινωνία, χωρίς επετηρίδες και ασυμβίβαστο μεταξύ κομματικής ιδιότητας και αμειβόμενων στελεχών», δήλωσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «είχε τη νοοτροπία του ανοίγομαι στην κοινωνία, ανοίγω το κόμμα με άμεση δημοκρατία και με αδιαμεσολάβητη επικοινωνία, καταργώ επετηρίδες. Έβαλε ασυμβίβαστο μεταξύ κομματικής ιδιότητας και αμειβόμενου στελέχους. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά προφανώς δημιούργησαν την ανάγκη, αν θέλετε μιας κομματικής γραφειοκρατίας, να αμυνθεί για τα δικά της συμφέροντα».

«Η διακυβέρνηση Τσίπρα έχει αφήσει το στίγμα της»

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι, παρά την προσπάθεια του Στέφανου Κασελάκη να αποστασιοποιηθεί από το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να αγνοήσει την πολιτική κληρονομιά της προηγούμενης κυβέρνησης. «Ο Κασσελάκης έχει συνδεθεί με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, και παρά την προσπάθειά του να αποφύγει τα ‘βαρίδια’ της διακυβέρνησης Τσίπρα, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα θετικά επιτεύγματα της εποχής εκείνης. Είναι φυσικό να πάρει ό,τι καλό υπήρξε τότε”, δήλωσε.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο περιέγραψε ως «αμφιλεγόμενο» λέγοντας: «Είναι αδύνατον να ξεκινάει ένα συνέδριο χωρίς να ξέρεις από πριν πόσοι σύνεδροι συμμετέχουν. Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι έχει 2.000 εκλεγμένους συνέδρους, ενώ το σώμα των συνέδρων ήταν 4.000. Αυτό δεν είναι διαφανές».

Στο ερώτημα αν όσοι τον ακολουθήσουν στο νέο εγχείρημα είναι αποστάτες, όπως ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρούσε τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, ο κύριος Σπηλιωτόπουλος απήντησε πως είναι άλλη συνθήκη καθώς: «Δε σηκώθηκε ο κ. Κασσελάκης να φύγει, ούτε όσοι τον ακολουθήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τις πόρτες ερμητικά σε αυτούς».

Μεταξύ άλλων είπε: «Είναι μια μειοψηφία που παριστάνει την πλειοψηφία, που μαζί με τον κύριο Πολάκη δώσανε έναν αγώνα για να κρατήσουν τη σφραγίδα, το κτήριο της Κουμουνδούρου και στην πραγματικότητα την επιχορήγηση. Το επίδικο ήταν η κρατική χρηματοδότηση», κατέληξε, σημειώνοντας πως ο κύριος Κασσελάκης δεν έχει την επιχορήγηση αλλά έχει την κοινωνία.

Αναφορικά με την αναζήτηση ονόματος για το νέο πολιτικό φορέα είπε «πρέπει να είναι λέξεις υπερβατικές που εκφράζουν το όλον και όχι το παρελθόν», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιλογής ενός τίτλου που να εκφράζει τις ανάγκες του σήμερα και όχι του χθες.

«Εγώ έχω αλλεργία σε όλους τους παραδοσιακούς τίτλους», σχολίασε στο ερώτημα αν το νέο όνομα θα περιλαμβάνει τη λέξη «Αριστερά».
«Πιστεύω ότι ο κ. Κασσελάκης ενδιαφέρεται περισσότερο αν θα έχει πλατιά απεύθυνση στον κόσμο, στους πολίτες, στις κοινωνικοοικονομικές ομάδες που πλήττονται, παρά στο ποιοι βουλευτές θα ακολουθήσουν το νέο του σχήμα» σημειωσε χαρακτηριστικά.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας