Site icon NewsIT

Στ.Καλαφάτης: Ολοκληρώνεται το 2013 το εθνικό σχέδιο αποβλήτων

04.06.2013 | 22:46
Στ.Καλαφάτης: Ολοκληρώνεται το 2013 το εθνικό σχέδιο αποβλήτων

Την ολοκλήρωση εντός του 2013 της εκπόνησης του νέου εθνικού σχεδίου αποβλήτων με βάση τις κατευθύνσεις για την ορθολογική αντιμετώπιση της διαχείρισης απορριμμάτων, όπως προκύπτει από τις κατευθύνσεις της σχετικής Ευρωπαϊκής οδηγίας-πλαίσιο ανακοίνωσε ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ενόψει και της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, για την υλοποίηση του προγράμματος αποκατάστασης των ΧΑΔΑ έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων, ενώ αναμένεται εντός του 2013 και 2014, να μειωθούν δραματικά οι συνολικοί αριθμοί τους.

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι εντός του 2013 προγραμματίζεται και η ολοκλήρωση της σύνταξης του εθνικού προγράμματος πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, σημειώνοντας παράλληλα ότι ενόψει και του σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου, έχει ζητηθεί η αξιολόγηση των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, προκειμένου να προωθηθεί η προσαρμογή τους σύμφωνα με την σχετική οδηγία – πλαίσιο.

Όπως έκανε επίσης γνωστό ο υπουργός αναπληρωτής, το ΥΠΕΚΑ προχώρησε σε έκδοση πρόσκλησης από το ΕΠΠΕΡΑΑ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων διαλογής στην πηγή και εγκαταστάσεων κομποστοποίησης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015, υπογραμμίζοντας παράλληλα και τη στενή συνεργασία του υπουργείου με τη γενική διεύθυνση περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου «προκειμένου να κερδηθεί λίγος από το χαμένο χρόνο», όπως είπε.

Σε ότι αφορά στο κρίσιμο ζήτημα των ΧΑΔΑ ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος έχουν οριστικά αντιμετωπίσει το θέμα της ανεξέλεγκτης διάθεσης, ενώ όπως είπε στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα διακοπεί η λειτουργία όλων των ενεργών ΧΑΔΑ και στην Κεντρική Μακεδονία.

Μέσα στο τελευταίο 5μηνο ο συνολικός αριθμός ενεργών ΧΑΔΑ μειώθηκε σε 73, ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση 18 ΧΑΔΑ και προχώρησε η εκτέλεση έργων αποκατάστασης άλλων 75.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καλαφάτη, έχει ενταχθεί το 90% των έργων αποκατάστασης ΧΑΔΑ σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων, το 5% των έργων θα εκτελεσθεί με ίδια μέσα, ενώ εκδόθηκε νέα πρόσκληση από το ΕΠΠΕΡΑΑ για την αποκατάσταση των υπολοίπων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός αναπληρωτής: «Ήδη υπάρχει σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση των έργων και αναμένεται εντός του 2013 και 2014, να μειωθούν δραματικά και οι συνολικοί αριθμοί των ΧΑΔΑ», όπως εκτίμησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΠΕΚΑ: Σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Λήξη της προθεσμίας για τακτοποίηση των αυθαιρέτων στις 31 Μαΐου

Ματαιώνεται η μετακόμιση του ΥΠΕΚΑ στο Μινιόν

Μειώσεις τιμών για τα νεοεισερχόμενα φωτοβολταϊκά – ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version