Τρίτη, 23 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Στα 2.9 δισ. δολάρια οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας το 2012

Στα 2.9 δισ. δολάρια οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας το 2012

Στα 2,9 δισ. δολάρια ανήλθαν το 2012 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, έναντι 1,1 δισ. δολάρια το 2011, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση στην World Investment Report 2013 του ΟΗΕ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις διεθνώς.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος όγκος επενδύσεων προέρχεται από εισροές ξένων χρηματοοικονομικών ομίλων, προκειμένου να στηρίξουν τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των θυγατρικών τους εταιρειών στη χώρα μας.

Μιλώντας για την πορεία των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, τόνισε χαρακτηριστικά “χρειαζόμαστε όλες τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, μεγάλες και μικρές, που σέβονται τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις και θα διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα. Έχουμε εργαστεί πολύ σοβαρά, εξετάζοντας σειρά επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί τους τελευταίους 12 μήνες”, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση αναζητά ποιοτικές επενδύσεις που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. “Στόχος μας είναι η μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας κάθε επένδυσης στη χώρα μας”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε αναλυτικά στους βασικούς πυλώνες που συμβάλουν στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) και εκτίμησε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα από 1,5% του ΑΕΠ σήμερα μπορούν να φτάσουν το 7,5% τα επόμενα επτά χρόνια, δίνοντας έμφαση στη σημασία της αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας της οικονομίας, αλλά και της αποκατάστασης της διεθνούς εικόνας της χώρας μας που έχει σημειωθεί.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα στοιχεία της φετινής World Investment Report, η Μαρίνα Παπαναστασίου, καθηγήτρια του Middlesex University, η οποία εκπροσωπεί την UNCTAD στην Ελλάδα, ανέφερε ότι σε διεθνές επίπεδο οι παγκόσμιες εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων σημείωσαν πτώση το 2012 κατά 18% φτάνοντας τα 1,35 τρισ. δολάρια, λόγω της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας σε αρκετές χώρες.

Για την Ελλάδα, σημείωσε, ότι το απόθεμα των ΞΑΕ το 2012 αυξήθηκε σε 37,8 δισ. δολάρια από 29,1 δισ. δολάρια το 2011. Οι καθαρές εκροές ΞΑΕ το 2012 ήταν – 39 εκατ. δολάρια από 1,7 δισ. δολάρια το 2011.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίσιμη ημέρα για τις επενδύσεις! Αποφασίζεται η επιλογή του αγωγού TAP – Το αφεντικό της Cosco και οι επικεφαλής Vodafone και Wind στο Μαξίμου

General Motors: Τέρμα οι επενδύσεις στην PSA

ΚΚΕ: Οι επενδύσεις θα ωφελήσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες – θα στηριχτούν στα αντιλαϊκά μέτρα

2nd Greek Investment Forum: Υψηλό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε