Αυτή τη στιγμή όπως φαίνεται υπάρχουν στο εσωτερικό του συγκεκριμένου οργάνου υπάρχουν δυο τάσεις.
Η πρώτη που εκφράζεται από τους Μάκη Βορίδη και Άδωνη Γεωργιάδη, οι οποίοι φέρονται να ακολουθούν τη σκληρή γραμμή της καταψήφισης. Ο κ. Βορίδης, μάλιστα, θεωρεί ότι θα πρέπει ο πρωθυπουργός να αναζητήσει την πλειοψηφία που απαιτείται για την ψήφιση των μέτρων στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αν αυτή δεν υπάρξει, τότε η κυβέρνηση να πέσει και να συγκροτηθεί νέα, αλλά από την ίδια Βουλή.
Η δεύτερη «τάση» που εκφράζεται από στελέχη, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, είναι πιο «συναινετική». Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, για παράδειγμα, εκτιμά, ότι η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, σε πρώτη φάση θα πρέπει να βοηθήσει την κυβέρνηση να μην πέσει η χώρα στα βράχια και σε δεύτερη φάση να γίνουν άλλες κινήσεις, αφού αποκτήσει και η “γαλάζια” παράταξη ενιαίο λόγο.
Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του, θεωρεί ότι είναι χρέος της αντιπολίτευσης και ειδικά της αξιωματικής, να στηρίξει την κυβέρνηση στις θετικές πρωτοβουλίες, ασκώντας παράλληλα κριτική σε λάθη και παραλείψεις, προτείνοντας λύσεις. Βασική πεποίθηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, είναι άλλωστε, ότι «θα πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος της στείρας αντιπολίτευσης, που ήταν ο κανόνας και να αναπροσαρμοστεί η αντιπολιτευτική τακτική στα νέα δεδομένα» όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνομιλητές του.
Πριν λίγες μέρες υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης τάχθηκε και ο γραμματέας της Π.Ε. Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος εκτιμά όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή, με την ύπαρξη μιας πολιτικής συμφωνίας, σε θεσμικό επίπεδο μέσα στη Βουλή, που θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στην έξοδο από την κρίση, την παραμονή στο ευρώ και τη βελτίωση της καθημερινότητας και την κατάρτιση σαφούς χρονοδιαγράμματος για όλα τα παραπάνω.