Πρόκειται ουσιαστικά για μια πρώτη απόπειρα του κ. Τσίπρα να πείσει τους συντρόφους του για τα δύσκολα που έρχονται ενόψει του πολυνομοσχεδίου και της οπισθοχώρησης σε βασικές προεκλογικές θέσεις και δεσμεύσεις (ασφαλιστικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις…) προκειμένου να υπάρξει η “ενδιάμεση συμφωνία” που θα ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας
Ήδη εκτιμάται ότι το πολυνομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για τις πρώτες διαρροές βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τα φώτα είναι στραμμένα κυρίως στην “αριστερή” τάση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει ακόμη απεμπολήσεις απόψεις και θέσεις που φθάνουν μέχρι και την έξοδο από το ευρώ.
Ειδικότερα:
– στην “Αριστερή Πλατφόρμα” της οποίας ηγείται ο υπερυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι ζητούμενο τι θα πουν και τι κυρίως θα πράξουν βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη όπως οι: Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Χουντής, Κώστας Ήσυχος, Στάθης Λεουτσάκος, Γιάννης Αμανατίδης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Λίτσα Αμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Ζήσης Ζάννας, Κώστας Λαπαβίτσας, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Χαραλαμπίδου Δέσποινα.
– στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) -σκληρή και οργανωμένη συνιστώσα- το ίδιο ισχύει για βουλευτές όπως οι: Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου, Μαρία Τριανταφύλλου και ο Βασίλης Κυριακάκης.
– στην Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ), με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Αντώνη Νταβανέλλο, ανήκουν η Ιωάννα Γαϊτάνη , η οποία να υπενθυμίσουμε απουσίαζε από την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και η Ελένη Ψαρρέα.
– εκτός βέβαια απ’ όλους τους παραπάνω υπάρχουν και οι λεγόμενοι “πασοκογενείς” που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι θα πράξουν. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Π. Κουρουπλής, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ο Αλέξης Μητρόπουλος.
– πολλοί επίσης βάζουν ερωτιματικό στη στάση των… εκ μετεγγραφής βουλευτών όπως οι : Ραχήλ Μακρή, Θ. Τζάγκρη
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να είναι το πρώτο crash test για την ενότητα και τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας που αριθμεί 163 βουλευτές ενώ θα ακολουθήσουν η ψήφιση της “ενδιάμεσης συμφωνίας” και της “τελικής συμφωνίας” τον Ιούνιο, σταθμοί που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε δημόψηφισμα ή ακόμη και σε εκλογές.