- Μαξίμου και υπουργοί περιμένουν με αγωνία το απαντητικό e-mail της τρόικα - Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα την Τετάρτη - Η Γερμανία παρασκηνιακά δηλώνει αισιόδοξη, αλλά επισήμως εμφανίζεται σκληρή για να υποχωρήσει η Αθήνα στις αιτιάσεις της τρόικα - Το ΔΝΤ επισημαίνει πως δεν επιθυμεί τις οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς
Την απάντηση της τρόικα περιμένει με αγωνία η Αθήνα, με το Μέγαρο Μαξίμου και τους υπουργούς να έχουν τεθεί σε συναγερμό, σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική, κάτι που σημαίνει πως δεν θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και άρα η Ελλάδα δεν θα προλάβει την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.
Οι ελληνικές θέσεις περιλαμβάνουν αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2017, αύξηση στα 20 χρόνια της ελάχιστης ασφάλισης για όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1975, κατάργηση των συντάξεων πριν τα 62 χρόνια με την εφαρμογή του μέτρο να ξεκινά από το 2019.
Σχετικά με τους μισθούς του Δημοσίου προβλέπεται ο νέος μειωμένος εισαγωγικός μισθός για τους νεοπροσλαμβανόμενους, κούρεμα, των οδοιπορικών, εκτός έδρας, υπερωριών και αποδοχές με βάση την αξιολόγηση από τις αρχές του 2016.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Mega, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στη Γερμανία δήλωσε αισιόδοξος πως θα υπάρξει η συμφωνία, ενώ η χαρακτηριστική του ατάκα προς τους δημοσιογράφους ήταν: “Μην αγχώνεστε’
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρασκηνιακά οι Γερμανοί δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά επισήμως εμφανίζονται σκληροί.
Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πιο σκληρή γραμμή από την Κομισιόν που αφήνει “παράθυρο” επιστροφής της τρόικα, την Τετάρτη, επισημαίνει πως “αν επιστρέψουμε στην Αθήνα θα είναι για να κλείσουμε τη συμφωνία”.
«Η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, οι τράπεζες έχουν κεφαλαιοποιηθεί σημαντικά και οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν» ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, Ρίσι Γκογιάλ, προσθέτοντας ότι «όλες αυτές οι αλλαγές δείχνουν ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα». Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα μίλησε για «μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα τελειώνει το 2016 και η ελληνική κυβέρνηση «γνωρίζει τις δεσμεύσεις» που πρέπει να υλοποιήσει, διατυπώνοντας επίσης την άποψη ότι «η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί».
Αυτή ακριβώς η φράση δείχνει και τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς όπως φαίνεται το ΔΝΤ δεν επιθυμεί την αποδέσμευσή του από την Αθήνα.
Ο κ. Γκογιάλ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» για το τραπεζικό σύστημα και ότι «θα πρέπει να εξυπηρετηθούν τα κόκκινα δάνεια».
Τέλος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «το ΔΝΤ δεν θέλει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».