Παρασκευή, 8 Νοε.
19oC Αθήνα

Στα… “μαχαίρια” κυβέρνηση – αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο για το άσυλο

Στα… “μαχαίρια” κυβέρνηση – αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο για το άσυλο
Intimenews (αρχείο)

Το νομοσχέδιο για το άσυλο “κινείται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε.” υποστηρίζει η κυβέρνηση. “Η αποτροπή και η καταστολή, απώτερος σκοπός του νομοσχεδίου”, τονίζει η αντιπολίτευση.

Με τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου “Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις”, το οποίο περιέχει τις επίμαχες ρυθμίσεις για το άσυλο, συνεδρίασε για τέταρτη φορά η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Παναγής Καππάτος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο κινείται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίθετα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γεώργιος Ψυχογιός, και οι ειδικοί αγορητές του ΚΙΝΑΛ, Γεώργιος Καμίνης, του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου και του ΜέΡΑ 25, Φωτεινή Μπακαδήμα, ανέφεραν πως το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, βασίζεται στην ιδέα της “αποτροπής και καταστολής”.

Η συμπολίτευση για το νομοσχέδιο για το άσυλο

Ο κ. Καππάτος εξηγώντας διατάξεις του ν/σ επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες βελτιώνονται και οι δομές φιλοξενίας θα υπάγονται στο ελληνικό κράτος, ενώ θα υπάρξουν ρυθμίσεις και για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Στόχος, πρόσθεσε ο κ. Καππάτος, είναι η επιστροφή 10.000 ανθρώπων, οι οποίοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Μπορούν να τεθούν υπό κράτηση, κατ’ εξαίρεση, υπήκοοι τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς για διαπίστωση στοιχείων, κίνδυνο διαφυγής ή αν θεωρηθούν κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, ενώ, όποιος αιτών άσυλο παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά θα έχει συνέπειες, όπως, για παράδειγμα, ως προς το αίτημα εξέτασης ασύλου.

Ο αιτών άσυλο, επιτρέπεται να παραμείνει στη χώρα μέχρι την εξέταση του αιτήματος σε Α’ βαθμό. Η εξέταση θα διαρκεί ως έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης τριών μηνών, αν οι αφίξεις είναι πολλές.

Αντιπολίτευση για το άσυλο

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ψυχογιός κατηγόρησε τη ΝΔ για μετατροπή του προσφυγικού σε μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ ο συντριπτικός αριθμός των ανθρώπων, προέρχεται από χώρες με πολεμικές συρράξεις, όπως είπε.

Επιπλέον, ο κ. Ψυχογιός εκτίμησε, πως ελλοχεύει ο κίνδυνος, χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, όπως του Βίζεγκραντ, να πουν “μεταναστευτικό είναι, λύστε το μόνοι σας”.

Προβληματική, μεταξύ άλλων διατάξεων, χαρακτήρισε ο κ. Ψυχογιός τον ορισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων με τρεις διαφορετικούς τρόπους, καθώς και την υποχρέωση να παρίσταται ο ίδιος ο αιτών σε κάθε διαδικασία αίτησης ασύλου, καθότι οι περισσότερες δομές είναι απομακρυσμένες.

Η περικοπή του ΑΜΚΑ των αιτούντων άσυλο και η μειωμένη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσβάλει τόσο την ατομική, όσο και τη δημόσια υγεία, τόνισαν οι κκ. Ψυχογιός και Διαμαντάκου.

Παρομοίως, ζητούν να αποσυρθεί η προβλεπόμενη εξέταση του ασύλου, εκτός από την Ευρωπαϊκή υπηρεσία Ασύλου, και από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας ή των ένοπλων Δυνάμεων.

Καμίνης: “Αδικαιολόγητα σκληρό”

Για διαβούλευση που κράτησε μόλις τέσσερις ημέρες, και αφορά “το πιο κρίσιμο ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια”, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Καμίνης.

“Η αυστηροποίηση του πλαισίου σε όλα τα επίπεδα κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα μεγάλο πλήθος, που είτε θα κρατείται, είτε θα περιφέρεται”, εκτίμησε ο κ. Καμίνης.

Επίσης έκρινε ότι το νομοσχέδιο είναι “αδικαιολόγητα σκληρό”, αναφέροντας ως παράδειγμα, τη μη αναγνώριση της οικογένειας που δημιουργήθηκε στο δρόμο, μετά την αναχώρηση από τη χώρα καταγωγής.

“Πρέπει να μας γίνει πρώτα από όλα μάθημα η περίοδος της διακυβέρνησης Καραμανλή 2004 – 2009 που έχει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο, όπου αυτό το οποίο ήταν η κυρίαρχη ιδέα, ήταν η ιδέα της αποτροπής, της καταστολής, η οποία μας οδήγησε εκεί που μας οδήγησε”, εξήγησε ο κ. Καμίνης.

Τέλος, ζήτησε τη συνεννόηση της κυβέρνησης με τους δήμους και κοινότητες σχετικά με το προσφυγικό.

ΚΚΕ: Καταπατά δικαιώματα

Για ταχείες διαδικασίες, χωρίς διασφάλιση δίκαιης κρίσης έκανε λόγο η κ. Διαμαντάκου, αφού το εν λόγω νομοσχέδιο μειώνει τα δικαιώματα και θέτει ευκολότερη την απέλαση.

Ζήτησε καθολική και δωρεάν νομική βοήθεια στους αιτούντες, ενώ προειδοποίησε για ορατό κίνδυνο αστεγίας και κοινωνικής περιθωριοποίησης, αν εφαρμοστεί η διάταξη για αναγκαστική αποχώρηση των αιτούντων άσυλο από τις δομές μέσα σε δυο μήνες από την ψήφιση του νόμου, εφόσον δεν προβλεφθεί “πού θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι”.

Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, ο βουλευτής του κόμματος, Αντώνης Μυλωνάκης, εκτίμησε ότι ποσοστό όσων δικαιούνται άσυλο φθάνει στο 6-7% και δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου.

Από το ΜέΡΑ 25, η κ. Μπακαδήμα ανέφερε ότι “το σχέδιο νόμου, αντί να κωδικοποιεί και να διευκολύνει τις διαδικασίες, κάνει το ακριβώς αντίθετο. Εισάγει περαιτέρω, ιδιαίτερα πολύπλοκες και κατακερματισμένες διαδικασίες”, ενώ διαπίστωσε τη μείωση των εγγυήσεων των αιτούντων άσυλο, ακόμα και των ευάλωτων ομάδων και των ανηλίκων, θέτοντας εμπόδια στην όλη διαδικασία.

Στο ζήτημα της διαχείρισης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χωρισμένη σε τρία κομμάτια. Επίσης, εξήγησε, πως η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που δέχεται πιέσεις τέτοιου χαρακτήρα, υπάρχει και η Ισπανία, Ιταλία, η Μάλτα, η Κύπρος.

Ο προκάτοχός του, Γιάννης Μουζάλας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συρραφή νόμων που ήδη υπάρχουν, λέγοντας πως “η κράτηση γίνεται ένα κομμάτι κλειδί”.

Εκτίμησε δε, πως θα καλυφθούν πολύ γρήγορα οι υπάρχουσες θέσεις κράτησης.

“Μετά θα πάμε εκεί που ήμασταν το 2014, στο αστυνομικό τμήμα Δραπετσώνας 100 άνθρωποι μέσα, στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης 150, στο αστυνομικό τμήμα, μέσα στα κρατητήρια, για μήνες, 36 μήνες κράτηση”, αναρωτήθηκε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις