«Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να αυξήσουμε τις πιέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά κατεξοχήν στους θεσμούς, για να αλλάξουν την πολιτική προς την Ελλάδα, η οποία δεν λειτουργεί», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Όπως σημείωσε ο Γκι Φερχόφσταντ, «δεν θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2016. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2017 έγινε με βάση μία πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης 2,7%. Νομίζω ότι πρόκειται για έλλειψη σοβαρότητας, το να βασίζεται ένας προϋπολογισμός σε μία πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα που να πλησιάζει το 3%.
Ελπίζω να είναι αλήθεια, ας μη θεωρηθεί ότι είμαι αγενής, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι η πραγματικότητα. Θα πρέπει, επομένως, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ να σταματήσουν να θεωρούν ότι με τη στρατηγική που εφαρμόζουν σήμερα θα λύσουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί εφόσον υπάρξει αλλαγή της εσωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα που υποστηρίζεται από τις πιέσεις που ασκούν οι θεσμοί».
«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα, σαν να επρόκειτο για μία λογιστική άσκηση», ανέφερε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων και εξήγησε: «Λογιστική, δηλαδή εάν τα χρήματα μαζεύονται από την αύξηση των φόρων ή εάν τα χρήματα μαζεύονται από τη μείωση των μισθών το ίδιο κάνει, εάν το πρωτογενές πλεόνασμα ή το χρέος είναι αυτά που είναι, δεν πειράζει. Όχι, η πραγματικότητα είναι άλλη. Στην Ελλάδα δεν έχουμε να κάνουμε μία λογιστική πράξη, αλλά μία σε βάθος μεταρρύθμιση της οικονομίας, του πολιτικού συστήματος, κατά της διαφθοράς κ.λπ. Αυτό θα πρέπει να επιδιώξουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και να σταματήσουν να περιορίζουν την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος σε μία λογιστική άσκηση… χωρίς αποτέλεσμα».
Η ομάδα των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει συντάξει ένα 20σέλιδο έγγραφο, με στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα και ο Φερχόφταντ στηρίζει τις θέσεις του. Ο τίτλος του εγγράφου είναι «Η Αλήθεια για την Ελλάδα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για τη σύνταξή του συνεργάσθηκε στην Αθήνα το Insitute for Regulatory Policy Research και το Ποτάμι ως ιδεολογικά προσκείμενο στους Φιλελεύθερους κόμμα. Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονται τα τρία μνημόνια και οι «λανθασμένες απαντήσεις» που έχουν δοθεί για την κρίση.
Ο Φερχόσφσταντ δήλωσε ότι η Ομάδα του είναι άκρως αποφασισμένη να εκφράσει δυναμικά τις θέσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλλαγή της αντιμετώπισης της Ελλάδας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ