Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Σταθάκης: Πεντακάθαρη και κρυστάλλινη η διαδικασία αγοράς της EDS από τη ΔΕΗ

Σταθάκης: Πεντακάθαρη και κρυστάλλινη η διαδικασία αγοράς της EDS από τη ΔΕΗ
photo eurokinissi

Για κρυστάλλινη και πεντακάθαρη διαδικασία και έναν «θόρυβο της αντιπολίτευσης που βγήκε από την ναφθαλίνη… για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικούς σκοπούς» μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης σχετικά με την εξαγορά της Σκοπιανής εταιρείας, EDS ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου των Σκοπίων, από τη ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ της Αλβανίας.

Απατώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Γιάννη Μανιάτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης είπε ότι « ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είναι σε απόγνωση» και προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα σε μια εξαγορά που έγινε με απόλυτη διαφάνεια.

Ο κ. Γιώργος Σταθάκης επικαλέσθηκε ότι από το 2017 που ξεκίνησε αυτή η εξαγορά, και όχι τώρα, υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ της ΔΕΗ και ακολουθήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα. Και υπογράμμισε, ότι η επένδυση αυτή εντάσσεται σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα που αναπτύσσει σε όλα τα Βαλκάνια η ΔΕΗ μέσω της θυγατρικής εταιρείας της στην Αλβανία, δεν ήταν μια ξεκομμένη ενέργεια, ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που γίνονται για διεθνείς εξαγορές και ότι δεν έχει πρόβλημα να στείλει την σύμβαση στην Βουλή, αλλά βάση του νόμου, όταν μια επένδυση της ΔΕΗ είναι κάτω από 20 εκατ. ευρώ, τότε αυτή δεν είναι υποχρεωτική να έρθει για κύρωση στην Βουλή.

Νωρίτερα πάντως, μια εντελώς άλλη εικόνα που «ιχνογραφούσε» περίεργους συνειρμούς παρουσίασε στις τοποθετήσεις του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης είπε ότι πίσω από αυτή την εξαγορά κρύβεται η κυβέρνηση λέγοντας ότι η εισήγηση της εξαγοράς έγινε από ένα κομματικό στέλεχος. τον κ.Γιώργο Λάντζα, που έχει τοποθετηθεί στη ΔΕΗ Αλβανίας και όταν ο κ. Γιώργος Σταθάκης ήταν υπουργός Ανάπτυξης τον είχε και τότε τοποθετήσει πρόεδρο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Αναρωτήθηκε, σε τι χρησίμευσε το μπάι – πας που έγινε με την θυγατρική ΔΕΗ της Αλβανίας να κάνει τις διαπραγματεύσεις και τελικά ο τελικός αγοραστής να είναι η κεντρική «μαμά» ΔΕΗ, και δεν έγινε απευθείας. “Γιατί δόθηκαν 180 χιλιάδες ευρώ κι άλλες 50 χιλιάδες ευρώ στην θυγατρική για να αναθέσει σε συμβούλους την μελέτη εξαγοράς; Γιατί τα χρήματα της εξαγοράς πήγαν απευθείας στον προσωπικό λογαριασμό Αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Ζάεφ που είναι ο ιδιοκτήτης της σκοπιανής εταιρείας; Και πως είναι δυνατόν η απόφαση της εξαγοράς να πάρθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 αλλά η ολοκλήρωση των ελέγχων να έγινε 2 μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2018;”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις