Δευτέρα, 8 Ιουλ.
36oC Αθήνα

“Σταυρώνει” Τσίπρα ο Σουλτς – “Αν είναι σοβαρός πολιτικός πρέπει να δεχτεί τις προτάσεις Γιούνκερ, αλλιώς… αμαρτάνει”

“Σταυρώνει” Τσίπρα ο Σουλτς – “Αν είναι σοβαρός πολιτικός πρέπει να δεχτεί τις προτάσεις Γιούνκερ, αλλιώς… αμαρτάνει”

– Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δηλώνει “εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης
– “Αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη”, δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς
– “Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε «κοινωνικά ανεκτές» προτάσεις” αναφέρει
– Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αν υπάρξει νέο “ναυάγιο” στο Eurogroup της Πέμπτης
– Προετοιμαζόμαστε για ελληνική χρεοκοπία, αποκάλυψε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γούχα Σίπιλα

Σύνεση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών συνιστά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τονίζει ότι «δεν υπάρχουν γρήγορες και εύκολες λύσεις».
 
«Αν και μπορώ να κατανοήσω την αίσθηση του ”φτάνει!», και ο ίδιος είμαι εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης του Τσίπρα, πρέπει η καλή πολιτική να σκέφτεται το αποτέλεσμα», δηλώνει ο κ. Σουλτς στο «Spiegel-online» και, αναφερόμενος στις προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνει ότι «αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη- δεν ενεργεί έτσι ένας υπεύθυνος πολιτικός άνδρας».

Ο κ. Γιούνκερ έκανε «κοινωνικά ανεκτές» προτάσεις, συνέχισε ο κ. Σουλτς και προσέθεσε: «Καμία περικοπή των ελληνικών ελάχιστων συντάξεων, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως πχ. μια υψηλότερη ηλικία για σύνταξη. Καμία αύξηση του ΦΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων και εξοικονόμηση στον στρατιωτικό προϋπολογισμό».

Τυχόν αποτυχία στο Eurogroup θα οδηγήσει σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Σύμφωνα με τους FT και τον Peter Spiegel αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής.Η ιδέα για έκτακτη Σύνοδο έπεσε στο τραπέζι την Δευτέρα σε συσκέψεις εκπροσώπων των δανειστών στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δύο ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι ίδιοι αναφέρουν πως κάποιοι αντιστέκονται σθεναρά στο ενδεχόμενο μιας πολιτικής συμφωνίας αφού είναι ανοικτά βασικά θέματα όπως η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και ο ΦΠΑ.

«Αν δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών, γιατί να υπάρχει κάτι να συζητήσουν οι ηγέτες των χωρών – μελών;», αναρωτήθηκε ένα μέλος των θεσμών…

Φινλανδός πρωθυπουργός: Συζητήσαμε ελληνική χρεοκοπία

Θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της εντός της προθεσμίας στα τέλη Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός πρωθυπουργός.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι χρειάζεται ένα θαύμα για να επιλυθεί αυτό το θέμα την επόμενη εβδομάδα…Αλλά αυτός συνεχίζει να είναι ο στόχος για όλους» είπε ο πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα σε δημοσιογράφους.

«Το ενδεχόμενο μιας (ελληνικής) χρεοκοπίας συζητήθηκε στο περιθώριο της συνόδου της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα…αρκετές χώρες έχουν προετοιμαστεί σε θεωρητικό επίπεδο για αυτό» πρόσθεσε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε