Άγρια κόντρα είχε στη Βουλή ο Σταύρος Κοντονής με την Χρυσή Αυγή. Σφοδρή επίθεση και στη ΝΔ, πριν την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου.
«Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πλήρη αντιστοίχηση με ακραίους συντηρητικούς κύκλους». Αυτό κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Όλα αυτά βέβαια πριν ανέβουν οι τόνοι με την Χρυσή Αυγή. Που όχι απλά… ανέβηκαν, αλλά χτύπησαν “κόκκινο”!
Κοντονής: ΝΔ – Εκκλησία – Χρυσή Αυγή και… χαμός!
Όλα έγιναν λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επέκρινε τη ΝΔ ότι άλλαξε θέση στο νομοσχέδιο μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Συνδέοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη στάση της Εκκλησίας.
Ειδικά για την Εκκλησία, δεν παρέλειψε να στείλει το εξής μήνυμα: Ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο ακραίων φωνών και τις απειλές σε βάρος βουλευτών ότι θα κηρυχθούν αποσυνάγωγοι. Και κάπου εκεί προκλήθηκε η ένταση από την αναφορά του κ. Κοντονή στη Χρυσή Αυγή.
«Είπατε ότι το κόμμα σας αγωνίζεται για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία. Για του Χριστού την πίστη την αγία σκοτώσατε τον Φύσσα; Για του Χριστού την πίστη την αγία κυνηγάτε τους μετανάστες και υπάρχουν αμετάκλητες καταδίκες των δικαστηρίων; Αυτά, για του Χριστού την πίστη την αγία τα κάνετε; Αυτά να μας πείτε και να μην εμπλέκετε τη θρησκεία με τις αθλιότητές σας και τη δολοφονική δράση σας. Διότι ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της αγάπης και εσείς είστε η πολιτική παράταξη του μίσους και της μισαλλοδοξίας». Αυτά ανέφερε ο υπουργός, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τα έδρανα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Φωνές, τσαμπουκάδες και αντεγκλήσεις… Αυτό ήταν το κλίμα που επικράτησε για αρκετή ώρα στη Βουλή.
Δείτε το βίντεο με την κριτική του Σταύρου Κοντονή στη ΝΔ (σ.σ. μετά το 7ο λεπτό η κόντρα με την Χρυσή Αυγή)
Σταύρος Κοντονής… μαινόμενος εναντίον της Νέας Δημοκρατίας
«Δείχνετε υποκρισία και φτηνό μικροκομματικό λόγο, μόνο και μόνο για να βρεθείτε σε αντιστοίχηση με ορισμένους ακραίους συντηρητικούς κύκλους, οι οποίοι αυτή την ώρα έχουν ξεσπαθώσει κατά της ρύθμισης που αφορά συνανθρώπους μας». Αυτό σημείωσε ο κ. Κοντονής, ζητώντας τον λόγο μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ. «Περιμέναμε κάτι ουσιαστικό να ακούσουμε για την άρνηση του κ. Μητσοτάκη, για την άρνηση της ΝΔ, να υπερψηφίσει τουλάχιστον επί της αρχής το νομοσχέδιο για το οποίο είπε ότι διαπραγματεύεται ατομικά δικαιώματα αλλά δεν το ψηφίζει» σχολίασε. Και πρόσθεσε ότι της κατάθεσης του νομοσχεδίου προηγήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων των εμπλεκομένων με το θέμα. Ενώ έχει τεθεί εδώ και μήνες σε διαβούλευση.
«Αντίθετα, η ΝΔ, που από δεκαετίες κυβερνά αυτόν τον τόπο, δεν έφερε κανένα νομοσχέδιο. Προφανώς, τότε δεν ήξερε τα ατομικά δικαιώματα, δεν ήξερε γι’ αυτούς τους αόρατους ανθρώπους. Αλλά σήμερα ήρθε να κάνει κριτική και να ισχυριστεί ότι αυτό γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους, όταν η ίδια είναι που έχει μεταβάλει στάση και όταν η ίδια ήρθε στη Βουλή για να πει ότι δεν ψηφίζει νομοσχέδιο που δίνει διέξοδο σε μία κατηγορία συνανθρώπων μας που τόσα χρόνια βρισκόταν στο περιθώριο» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Επίσης, επέκρινε τη ΝΔ ότι «από την τελευταία συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής μέχρι την Ολομέλεια, είχε τη φαεινή ιδέα να καταστρώσει νομοσχέδιο, που προφανώς κατέστρωσε στο πόδι και προφανώς έγινε για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο επί της αρχής, διότι η ΝΔ έχει αλλεργία με τα ατομικά δικαιώματα».
15 ή 17 έτη
Σχετικά με τη διάταξη της φυλομετάβασης από τα 15 έως τα 17 έτη, ο κ. Κοντονής επισήμανε ότι: Υπάρχει πρόνοια για την προϋπόθεση να έχουν γνωμοδοτήσει ειδικοί επιστήμονες, πριν την έκδοση δικαστικής απόφασης.
Ξεχωριστή αναφορά επεφύλασσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για τη στάση της Εκκλησίας: «Υπήρξαν ακραίες φωνές από την πλευρά της Εκκλησίας, περί αποκλεισμού βουλευτών από τις εκκλησίες που θα ψηφίσουν. Δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος μητροπολίτης -και εύχομαι να υπάρχει κάποια λανθασμένη μεταφορά όσων έχει πει- τι θα κάνει με τους δικαστές, οι οποίοι είχαν προηγηθεί του νόμου; Θα κλείσει και σε αυτούς την πόρτα της εκκλησίας; Τι θα κάνει με το σύνολο της κοινωνίας, η οποία θέλει μία ρύθμιση επιτέλους γι’ αυτά τα ζητήματα, γιατί είναι καθήκον της πολιτείας και καθήκον οποιουδήποτε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου να αντιμετωπίζει τον συνάνθρωπό του με αίσθημα ευθύνης και φιλαλληλίας».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi