Νέο επεισόδιο στην κόντρα κυβέρνησης - δικαστών για το θέμα του πόθεν έσχες. Πηγές του ΣτΕ τόνιζαν με έμφαση ότι το ΦΕΚ που εκδόθηκε από την κυβέρνηση δεν ανατρέπει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Όπως ανέφεραν πηγές του ΣτΕ για το πόθεν έσχες:
«Η δημοσίευση στο ΦΕΚ των παραμετρικών τιμών και οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες». Δηλαδή των τυπικών παραμέτρων για την συμπλήρωση της δήλωσης στις 19.10.2017, δεν ανατρέπει το αποτέλεσμα της δικαστικής κρίσης για το πόθεν έσχες».
Υπενθυμίζεται οτι τυπικά η προθεσμία υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες για το έτος 2016 λήγει αύριο Σάββατο, 21 Οκτωβρίου.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την περασμένη Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, δημοσίευσε την 2649/2017 απόφασή της, σύμφωνα με την οποία ακυρώθηκε η 1846οικ./13.10.2016 κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών «τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών».
Η Ολομέλεια έκρινε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση «δεν απέκτησε νόμιμη υπόσταση λόγω μη συνδημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της κανονιστικής ρύθμισης».
Έτσι, από τη στιγμή που η υπουργική απόφαση είναι ανύπαρκτη δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες για όλους ανεξαιρέτως τους υπόχρεους.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου (ΦΕΚ τεύχος Β΄, αρ. φύλλου 3703, 19 Οκτωβρίου 2017) και με αριθμό με αριθμό πρωτ. 12391 και διεκπ. 7569/2017 την απόφαση την οποία το ΣτΕ έχει κρίνει ως ανυπόστατη.
Κοντονής: Με την υποβολή «πόθεν έσχες» εμπεδώνεται στους πολίτες η έννοια της ισονομίας
Η υποβολή «πόθεν έσχες» συμβάλει στην εμπέδωση από τους πολίτες, της έννοιας της ισονομίας «χωρίς εξαιρέσεις» στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Κοντονής παρέπεμψε για τη διαδικασία, έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ως σημαντικό στοιχείο της απόφασης του ΣτΕ, την αποσαφήνιση, «κατά τρόπο κυρίαρχο», ότι η δήλωση «πόθεν έσχες» μπορεί να κατατίθεται ηλεκτρονικά.
«Θεωρώ, ότι η δήλωση που έχει κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Παπαγγελόπουλος καλύπτει και δεν χρειάζεται να πω τίποτε περισσότερο. Μένω, ότι το ΣτΕ αποφάσισε ότι η δήλωση “πόθεν έσχες” μπορεί να κατατίθεται με ηλεκτρονικό τρόπο, γιατί εκεί υπήρχε και μια μεγάλη αντίδραση. Επομένως, αυτό το πρόβλημα λύνεται κατά τρόπο κυρίαρχο, δε θα αμφισβητηθεί άλλη φορά. Και λεπτομέρειες, απ’ ότι πληροφορηθήκατε κι εσείς, εμπλουτισμού της ΚΥΑ υπήρξαν, νομίζω, χθες και σήμερα, έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία» δήλωσε ο κ. Κοντονής και συνέχισε:
«Θεωρώ, όμως, ότι όλοι έχουμε υποχρέωση στην υποβολή “πόθεν έσχες”, γιατί με αυτό τον τρόπο οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι εμπεδώνεται η ισονομία και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον πολύ σημαντικό πυλώνα λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».