Χωρίς να καταθέσει την υποψηφιότητά του ο Στέφανος Κασσελάκης έκλεισε η χθεσινή μέρα (24.10.2024), η οποία είχε οριστεί ως καταληκτική για τις υποψηφιότητες των στελεχών που θέλουν να ηγηθούν της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα εν τω μεταξύ αναμένεται να αποφασιστεί εάν και πως θα γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο πρώην πρόεδρός του, Στέφανος Κασσελάκης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει μαζί με τους βουλευτές που τον στηρίζουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η έξοδος του, όπως υποστηρίζουν πολλοί, συνδέεται άμεσα με την δημιουργία νέου κόμματος το οποίο πιθανότατα να ανακοινωθεί μετά το τέλος του συνεδρίου.
Η πλευρά το Στέφανου Κασσελάκη επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μην γίνει αποδεκτή η πρόταση 1600 συνέδρων στο σύνολο των 4000 αν αυτοί ζητήσουν την υποψηφιότητά του.
Με λίγα λόγια προϊδεάζουν, παρά το γεγονός ότι δεν θα έχουν την πλειοψηφία, την πρόταση για υποψηφιότητα του έκπτωτου πρόεδρου να κατατεθεί και να πρέπει να γίνει αποδεκτή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα ο πρώην πρόεδρος έδειξε και με ποιο αφήγημα θα αποχωρήσει από το κόμμα. Αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη δημοκρατίας που όπως λέει υπάρχει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν υπάρξει έλλειμμα δημοκρατίας αυτό θα επηρεάσει τις αποφάσεις πολλών. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια», είπε χαρακτηριστικά ο έκπτωτος πρόεδρος ενώ ερωτηθείς για το εάν θα κάνει νέο κόμμα ανέφερε: «Η πρόθεση μου είναι να μείνω στο ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί η διαδικασία να είναι δημοκρατική. Αλλιώς θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς εκφράζεται η βάση δημοκρατικά».
Τα όσα είπε σχολιάστηκαν από στελέχη της πλειοψηφίας.
Η τακτική του σχολιάστηκε με σφοδρότητα από κύκλους της πλειοψηφίας. «Τέτοια είναι η δυσανεξία του για τις συλλογικές διαδικασίες, που αμφισβητεί τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που διαχρονικά έχει δώσει αγώνες για δημοκρατία στη χώρα, επειδή δεν του αρέσουν τα αποτελέσματά τους. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι κανένας δεν είναι υποψήφιος πρόεδρος, επειδή δεν είναι ο ίδιος.
Στη Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες, πλειοψηφίες, μειοψηφίες και αποτελέσματα συλλογικών διαδικασιών τα οποία δεν θέλει να αποδεχθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Αυτό έκανε με την Κ.Ε., να προαναγγέλλει το τι θα κάνει και με το Συνέδριο αν δεν του αρέσουν τα αποτελέσματα αφήνοντας πρωτοφανή και απαράδεκτα υπονοούμενα ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές των συνέδρων, από την Επιτροπή Νομιμοποίησης.
Καταλήγοντας οι ίδιες πηγές ανέφεραν: « Όλα αυτά, φυσικά, δεν τα κάνει επειδή, δήθεν, μάχεται για την Αριστερά, τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά γιατί έχει έτοιμο το κόμμα του, με πολυτελή γραφεία και ιστοσελίδα η οποία είναι παραπλανητική με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ, και ανταγωνιστική του.
Ο έκπτωτος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται πλέον ανοιχτά αντιπαραθετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιδόμενος σε έναν πόλεμο φθοράς, λάσπης και συκοφαντιών. Δεν θα τον ακολουθήσουμε σε αυτό τον κατήφορο».
Εν τω μεταξύ στον απόηχο της απόφασης της επιτροπής δεοντολογίας, η οποία αποφάσισε χωρίς να έχει απαρτία και χωρίς να είναι στις αρμοδιότητες της ότι η απόφαση της ΚΕ που θέτει εκτός εκλογικής κούρσας τον έκπτωτο πρόεδρο μπορεί να αναθεωρηθεί στο συνέδριο υπήρξε αντίδραση από πέντε στελέχη του εν λόγω οργάνου.
«Η Επιτροπή Δεοντολογίας ως όργανο, δεν δικαιούται να κρίνει αποφάσεις οργάνων, όπως επιχείρησε αριθμός μελών της και μάλιστα χωρίς την απαρτία του οργάνου. Η πράξη αυτή είναι αυθαίρετη διότι υπερβαίνει τις καταστατικές πρόνοιες όπως προκύπτει από το άρθρο 19 του καταστατικού και από τον κώδικα δεοντολογίας της Επιτροπής», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Έφη Ζήση, Θεόδωρος Καλογήρου, Μαργαρίτα Μπουραντά, Στέλιος Παππάς και Ελένη Σακισλή.
Εν τω μεταξύ την ίδια στιγμή ο Οικονομικών Διευθυντής των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Νικόλτσιος με επιστολή του προς την Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει σε δραματικούς τόνους το οικονομικό αδιέξοδο, κάνοντας λόγο για «τραγική οικονομική κατάσταση» και σημειώνοντας πως τα κομματικά media «βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού», ενώ εισηγείται την μίσθωση και μετέπειτα μεταβίβαση του ραδιοφώνου «Στο Κόκκινο» σε επενδυτή που σύμφωνα με τα λεγόμενά του έχει βρεθεί και αποτελεί «γνωστή εταιρεία Ήχου και Εικόνας».
Στην επιστολή ο διευθύνων σύμβουλος κατηγορεί την προεδρία Κασσελάκη πως δεν φρόντισε να ορίσει ποτέ νέα διοικητική ομάδα στον Όμιλο μετά την αποχώρηση της προηγούμενης, ενώ αφήνει αιχμές για επιβάρυνση των οικονομικών με «υποδείξεις για προσλήψεις δημοσιογράφων» παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις του λόγω της εγνωσμένης οικονομικής κατάστασης.