Site icon NewsIT

Στέφανος Κασσελάκης: Από τότε που ανέλαβα τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν δοθεί χρήματα σε τρολ

08.07.2024 | 10:29
Στέφανος Κασσελάκης: Από τότε που ανέλαβα τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν δοθεί χρήματα σε τρολ

Για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τη σύγκλιση στην Κεντροαριστερά, το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της «Αυγής» που πυροδότησε τον νέο γύρο εσωκομματικής έντασης στο κόμμα τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα, τοποθετήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο Mega το πρωί της Δευτέρας (8.7.24).

«Στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο γνωρίζω εγώ, από τις 24 Σεπτεμβρίου και μετά, σας εγγυώμαι ότι δεν υπάρχουν κονδύλια τα οποία πάνε σε τρολ», απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης σε σχετική ερώτηση.

«Εδώ δεν έχουμε κονδύλια να πληρώσουμε, δυστυχώς αυτή τη στιγμή, τους μισθούς στους ανθρώπους του κόμματος και μέχρι να καταβληθεί η επόμενη επιχορήγηση. Και πραγματικά θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την υπομονή των ανθρώπων του κόμματος επειδή ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή αυτό που αντιμετωπίζουν, αισθάνομαι βαθιά μέσα μου την ευθύνη να τους κάνουμε υπερήφανους στην παραγωγή πολιτικής από εδώ και πέρα».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πως όταν είχε αναλάβει διευθυντής στο «Κόκκινο» είχε βρει διάφορους ακτιβιστές που έπαιρναν μαύρα χρήματα, ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «δεν μπορώ να σχολιάσω δημόσια ότι λέγεται μέσα σε κλειστά όργανα. Αυτή την ερώτηση θα πρέπει να την απευθύνεται και στην ηγεσία της εποχής. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα το οποίο προσωπικά να έχω παρατηρήσει».

«Σταδιακά και στη βάση προγραμμάτων οι συγκλίσεις»

Αναφερόμενος στη μεγάλη νίκη της Αριστεράς στις γαλλικές εκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε ότι «έχουμε πάρα πολύ δρόμο να δούμε τι θα γίνει στη Γαλλία στο τέλος. Είναι η αρχή μιας διαδικασίας στην οποία η Αριστερά και όχι η κεντροαριστερά, έχει πλέον τη μεγαλύτερη επιρροή από τις άλλες παρατάξεις σε αυτή τη διαδικασία και αυτό είναι θετικό. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο, ποιο ακριβώς είναι το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Μιλάμε για 577 μονοεδρικές περιφέρειες. Εάν κάποιος το κάνει αναλογικά με τον πληθυσμό της Γαλλίας στην Ελλάδα, θα είχαμε 89 περιφέρειες στην Ελλάδα. Με 89 μονοεδρικές δεν πιστεύετε ότι με δύο γύρους θα είχαμε σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων; Τότε να δείτε πόσο δύσκολο θα ήταν για τον κύριο Μητσοτάκη να πάρει 41% συν μπόνους και να κάνει αυτή τη στιγμή ό,τι θέλει στη χώρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε ότι «εάν πάρει κάποιος τα ποσοστά του πρώτου γύρου στην Αθήνα και βάλει αυτά τα ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές, μιλάμε για μία τεράστια διαφορά του πρώτου κόμματος και δυνατότητα αυτοδυναμίας. Με αυτά όμως τα ποσοστά στον δεύτερο γύρο, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ καταφέραμε να νικήσουμε τον κύριο Μπακογιάννη. Η σύγκλιση στο τωρινό βουλευτικό σύστημα είναι πολύ σημαντική αλλά πρέπει να γίνει σταδιακά στη βάση προγραμμάτων.

Η συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι πρέπει «να αρχίσουμε τη συζήτηση της σύγκλισης, εγώ ο ίδιος το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή είπα ότι στις επόμενες προτάσεις νόμου που θα έχουμε στη Βουλή στο ζήτημα των τραπεζών, που θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες, βιώνουμε μία κοροϊδία με τα υπερκέρδη των τραπεζών μετά από τρεις ανακεφαλοποιήσεις, εκεί θα απευθυνθώ στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όποια και αν είναι αυτή, για να βελτιώσουμε τις προτάσεις μας».

«Εμείς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κανένα απολύτως κώλυμα να έχουμε πολύ φιλολαϊκή πολιτική στις τράπεζες. Προμήθειες, κέρδη κτλ. Ο κ. Χατζηδάκης δεν έχει δουλέψει στην πραγματική οικονομία, στο επιχειρείν. Αν δεν τα αλλάξετε θα αναγκαστούμε να παρέμβουμε λέει προς τις τράπεζες. Άρα τι κάνετε τόσα χρόνια; Από τα μπινελίκια, τώρα πάμε σε αυτό. Αν έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι ο υπουργός, γιατί δεν το κάνουν;» υπογράμμισε.

«Να φτιάξουμε το σπίτι μας για να φτιάξουμε τη χώρα μας»

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για τα οικονομικά της, σημειώνοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο το κυβερνών κόμμα να μην παρουσιάζει τη δική του ρύθμιση χρέους και το χρέος να αυξάνεται κάθε χρόνο ενώ έχουμε τόσα σπίτια να χάνονται από κόκκινα δάνεια. Εμείς δεν έχουμε τραπεζικά χρέη, έχουμε χρέη σε προμηθευτές. Θέλουμε να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες μας μετά τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Να φτιάξουμε το σπίτι μας για να φτιάξουμε τη χώρα μας. Κάναμε τροπολογία για τις ρυθμίσεις χρεών των υπουργών στα πόθεν έσχες τους. Εμείς θέλουμε οι ρυθμίσεις των πολιτικών προσώπων να είναι δημόσιες. Και η ΝΔ το απορρίπτει αυτό».

«Δεν έχουμε βρει λύση για την Αυγή»

Ερωτηθείς για την οικονομική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και την αναστολή του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι «ήταν κάτι που εδώ και μήνες το έχουμε βρει μπροστά μας. Για αυτό αναγκάστηκα να δανείσω στα κομματικά μέσα για το δώρο Χριστουγέννων. Ασφυκτικό έχει γίνει το πλαίσιο. Ένα μεγάλο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης πήγε στα μέσα μας.

Λύση δεν έχουμε βρει ακόμα αλλά έχουμε μία σχέση ειλικρίνειας με τους εργαζόμενους στην ΑΥΓΗ. Το κομμάτι το έχει αναλάβει η οικονομική επιτροπή που ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή και θα παρουσιάσει μερικές προτάσεις στην επόμενη Πολιτική Γραμματεία που θα γίνει την Πέμπτη».

Όπως επισήμανε, «το ζήτημα είχε συζητηθεί με τις διοικήσεις των μέσων αρκετές φορές εδώ και μήνες. Την πρώτη μέρα που γύρισα από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, είχα πάει πάλι στην ΑΥΓΗ για συνάντηση. Δεν είναι έκπληξη σε κανέναν. Το είχαμε συζητήσει τον Απρίλιο στο Εκτελεστικό Γραφείο. Έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές. Τα σχέδια δεν είχαν εφαρμοστεί από την προηγούμενη ηγεσία.

Το ζήτημα είναι ότι εκπροσωπώ τον βασικό μέτοχο των δύο αυτών μέσων που είναι ανεξάρτητες εταιρείες. Δεν είναι εξολοκλήρου δική μου ευθύνη. Δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας ή του ραδιοφωνικού σταθμού. Επειδή καταλαβαίνω τον πολιτικό, ιστορικό και ανθρώπινο παράγοντα, πήγα δια ζώσης. Είναι στο δικό τους κομμάτι να μας δώσουν προτάσεις για το πώς τα μέσα μπορούν να γίνουν πιο ελκυστικά στον κόσμο».

«Τα όργανά μας συνεδρίασαν περισσότερα από κάθε άλλο κόμμα»

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά των δημοσιογράφων της εκπομπής περί παραπόνων για τα συχνά του ταξίδια στις ΗΠΑ, ο κ. Κασσελάκης είπε ότι έχει πάει στη χώρα πάνω κάτω. «Τα όργανά μας συνεδρίασαν περισσότερα από κάθε άλλο κόμμα. Τα όργανα έχουνε συνεδριάσει 6 φορές από τότε που εξελέγην πρόεδρος, έχω συναντηθεί με τους βουλευτές μας πάρα πολλές φορές δια ζώσης. Κάναμε και τη συγκέντρωση στις Σπέτσες τον Γενάρη, μία πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση. Η προσωπική επαφή έχει υπάρξει πολύ έντονη και πολύ στενή».

Είπε επίσης ότι «είναι κρίσιμες οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε από εδώ και πέρα και όλοι πρέπει να είμαστε προ των ευθυνών μας. Τα όργανα θα συνεχίζουν να συνεδριάζουν ακόμα πιο συχνά».

«Ήταν 9 πολύ έντονοι μήνες»

Περιγράφοντας τα όσα έχει βιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στις δύο διασπάσεις,  την «ανάγκη να βρούμε δώρο Χριστουγέννων», τη διαδικασία για το συνέδριο καθώς και στα περιφερειακά συνέδρια.

«Δεν μιλάμε για μία φυσιολογική ή βαρετή συγκυρία. Πρέπει να θυμόμαστε σε τι πλαίσιο λειτουργούμε. Ήταν 9 πολύ έντονοι μήνες, τώρα πάμε μπροστά. Είχαμε καταρρακωθεί με τρίτο κόμμα, μονοψήφια νούμερα, είχαμε φτάσει στο σημείο να ακούμε ότι διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο στήσαμε ανάστημα αλλά καταφέραμε να βρούμε και πάλι δεύτεροι, πρώτοι στους νέους, πήγαμε πολύ καλά στην Αθήνα και ειδικά στις λαϊκές συνοικίες. Συνεχίζουμε για να μπορέσουμε για παράδειγμα στην Αθήνα να γυρίσουμε αυτές τις συνοικίες στη μεριά μας».

Αλλαγές μέσα από το καταστατικό συνέδριο

Ερωτηθείς για το αν είναι απέναντι στην παλιά «φρουρά» του Αλέξη Τσίπρα, είπε:

«Δεν υπάρχει διαμάχη. Εγώ ο ίδιος ήμουν που έκανα το ερωτηματολόγιο που προκάλεσε αντιδράσεις και την αμφισβήτησή μη μου στο συνέδριο. Το ίδιο όμως το καταστατικό λέει ότι χρειαζόμαστε καταστατικό συνέδριο για να αλλάξει. Δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε. Είναι μία διαδικασία που θέλει πολλή σκέψη, ανάλυση. Ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα και ψηφιακά να συμμετέχει. Παρουσίασα ιδέες στην ομιλία μου στην Κεντρική Επιτροπή. Είπα ότι μπορεί να αλλάξω και γνώμη. Δεν είπα ότι αυτό πρέπει να κάνουμε αλλά να συζητήσουμε. Προκάλεσε μία θετική αναστάτωση στην αίθουσα».

Για το αν θα υπάρξουν διαγραφές

Αναφορικά με το ενδεχόμενο διαγραφών στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θα πάρουμε θέση. Η θέση της Κεντρικής Επιτροπής είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν πρόεδρο με κανονική θητεία όπως λέει το καταστατικό. Αν κάποιος λέει δημόσια ότι δεν πρέπει ο χ πρόεδρος, να είναι πρόεδρος του κόμματος, αυτό δε συνάδει. Μιλάμε για απλά πράγματα».

Σε αυτό το πλαίσιο έφερε ως παράδειγμα την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης για την οποία όπως είπε, πιστεύει ότι πρέπει να γίνει άμεσα. «Μπορεί ένα στέλεχος να πιστεύει ότι μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου και να λέει ότι παρόλα αυτά η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλη. Όταν έχετε καλεσμένους, ρωτήστε αν είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε.

«Δεν στοχοποιώ στελέχη»

Κληθείς να απαντήσει στην τοποθέτηση του δημοσιογράφου για στοχοποίηση στελεχών όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είπε: «Δεν στοχοποιώ εγώ, δεν ελέγχω κάποιο τέτοιο κέντρο. Τον Κώστα Ζαχαριάδη τον στήριξα από την πρώτη στιγμή για τη δική του καμπάνια στην Αθήνα. Έτρεξα πολλά χιλιόμετρα μαζί του. Προφανώς και συνεχίζω να τον στηρίζω. Στηρίζω όλα τα στελέχη. Θα επεξεργαστούμε προτάσεις για στέγη και συμπολίτες μας με αναπηρία. Θα επεξεργαστούμε μαζί με την κυρία Νοτοπούλου. Πιστεύω ακράδαντα ότι το κάθε μέλος του κόμματος μπορεί να προσφέρει κάτι».

«Έχει θέση ο Αλέξης Τσίπρας»

Ερωτηθείς κατά πόσο πιστεύει ότι τον υπονομεύει ο Αλέξης Τσίπρας, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε: «Δεν υπάρχει ανάγκη να αναφερθώ σε βάθος από εδώ και πέρα σε οποιαδήποτε παιχνίδια αναφέρθηκαν. Αυτά θα φανούν στην πορεία. Είναι σημαντικό για όλους τους βουλευτές, στελέχη, μέλη του κόμματος να πουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για σύγκλιση στην κεντροαριστερά και η ηγεσία να ηγηθεί οποιασδήποτε συνεννόησης».

«Προφανώς και έχει θέση ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση Τσίπρα προσέφερε πάρα πολλά» συμπλήρωσε μετά από σχετική ερώτηση.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version