Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έληξε με νικητή… στα σημεία τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς η εισήγηση του και οι προτάσεις του πέρασαν με οριακή πλειοψηφία, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα στελέχη που δεν μετείχαν στην ψηφοφορία.
Και αυτό γιατί, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Στέφανος Τζουμάκας – που θα μπορούν να έχουν καταψηφίσει τις προτάσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ή να έχουν ρίξει λευκό- επέλεξαν την αποχώρηση από την διαδικασία προφανώς ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Ο Στέφανος Τζουμάκας είχε πολλούς λόγους για να καταψηφίσει την εισήγηση Κασσελάκη, καθώς στην εκλογική διαδικασία τού έκανε πολλές φορές σκληρή κριτική.
Ο Γιάννης Ραγκούσης από την πλευρά του, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία, επέκρινε στον νέο πρόεδρο λέγοντας ότι «δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε άπρακτοι, να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο». Κατηγόρησε, μάλιστα, τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως την παραμονή των αυτοδιοικητικών εκλογών αντί να κατηγορεί τη Ν.Δ., βαυκαλιζόταν για την εγγραφή νέων μελών.
Όσο για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, προφανώς ο πρώην διευθυντής της Κ.Ο. θα είχε κάθε λόγο να καταψηφίσει την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη, αφού ο νέος πρόεδρος τον έβγαλε από την θέση του χωρίς καν να τον ενημερώσει.
Εάν λοιπόν τα τρία αυτά στελέχη είχαν πάρει θέση, τότε τα «κατά» και τα «λευκά» θα έφταναν τα 21 και η εισήγηση Κασσελάκη δεν θα περνούσε, δρομολογώντας έτσι άμεσες εξελίξεις.
Σχολιάζοντας πάντως τα όσα συνέβησαν στην Πολιτική Γραμματεία η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τέρμα η ελίτ στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα όργανα δεν είναι ιερατείο. Κανείς δεν είναι σοφότερος από τον άλλον». Και πρόσθεσε: «Όποιος δεν αισθάνεται καλά είναι ελεύθερος να φύγει, με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται, είμαστε ένα αριστερό, δημοκρατικό κόμμα», ξεκαθάρισε. Η Δώρα Αυγέρη σημείωσε ότι «δεν γίνεται να μιλάμε μόνο, πρέπει να ακούμε τον κόσμο». «Μήπως πειράζει κάποιους ότι ο πρόεδρος εκλέγεται από τη βάση;», διερωτήθηκε.
Η Όλγα Γεροβασίλη από την πλευρά της επεσήμανε ότι «προφανώς και θα βρούμε στον δρόμο μας και θα συγκλίνουμε. Η ενότητα δοκιμάζεται, δεν κρύψαμε τις διαφορετικότητές μας κάτω από το χαλί στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μονοπρόσωπος ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, υπάρχουν αποχρώσεις και σε εμάς αυτό εκφράζεται εντονότερα. Έχουμε συναίσθηση ότι μπορούμε να ασκήσουμε μία υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση».
Από την πλευρά της η Πέτη Πέρκα – η οποία προέρχεται από την Ομπρέλα- επισήμανε πως όλα τα ενδεχόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτά. Παράλληλα, σημείωσε πως είναι σημαντικό να τηρείται κατά γράμμα η διαδικασία που έχει συμφωνηθεί. Σε ό,τι αφορά το συνέδριο του κόμματος, η Πέτη Πέρκα ανέφερε πως ο Φεβρουάριος είναι μακριά, καθώς ύστερα από μήνες θα έχουμε τις ευρωεκλογές .
Εν τω μεταξύ τα στελέχη της Κουμουνδούρου λένε ότι «όπως εισηγήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης και εγκρίθηκε από την Πολιτική Γραμματεία, από τον Νοέμβριο ως τον Ιανουάριο θα διεξαχθούν 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, με στόχο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνομιλήσει με τις τοπικές κοινωνίες και να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες θεματικές εκδηλώσεις για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως η ακρίβεια, το κοινωνικό κράτος, η στέγη, τα κόκκινα δάνεια, η πρωτογενής παραγωγή, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην αποκατάσταση των περιοχών της χώρας που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Ενότητα, εξωστρέφεια, φυγή προς τα εμπρός αποτελούν το ζητούμενο της επόμενης μέρας. Μοναδικός αντίπαλος είναι η κυβέρνηση και οι αντικοινωνικές πολιτικές της. Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν απολύτως τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ».