Πέμπτη, 4 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του Economist: «Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις»

Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του Economist: «Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το βράδυ της Τετάρτης (3/7/24), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μίλησε στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist.

«Υπάρχει κρίση σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας στην Ευρώπη. Αριστερά οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν καθήκον να εμπνεύσουν τους πολίτες» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

«Πέρα από την Ακροδεξιά, θεωρώ ότι κανείς στην Ελλάδα μπορεί να πει ότι κέρδισε (στις Ευρωεκλογές). Είμαι περήφανος που βγήκαμε δεύτεροι, με πολύ μικρότερη απόσταση από τη ΝΔ. Το ότι η κυβέρνηση σήμερα δεν είναι εκτός ελέγχου, με αυτή τη μορφή αλαζονείας, είναι επειδή αισθάνονται ότι μπορούν και να τιμωρηθούν για αυτά που κάνουν» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Για τη σύγχρονη Αριστερά, η περίθαλψη είναι ένα δικαίωμα. Πρέπει να λαμβάνεις ποιοτικές υπηρεσίες δωρεάν και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να στελεχώσεις τα νοσοκομεία… Στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να παρέχουν εκπαίδευση στα παιδιά, αν υπάρξει θέμα πυρκαγιάς, θέμα με την Άμυνα… Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που ζει καλά, το 80% όμως της κοινωνίας -αφότου έχω μιλήσει με χιλιάδες ανθρώπους- είναι είτε στάσιμο ή απλά είναι σε κατάσταση πανικού».

«Για ποιο λόγο τόσες άλλες χώρες, ξεπέρασαν τη δική μας χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 43 χρόνια; Γιατί είμαστε η χειρότερη χώρα που πολλοί νέοι ζουν ακόμα με τους γονείς τους; Θεωρώ ότι υπάρχει μια πραγματική κοινωνική ανάγκη, οι παλαιές γενιές να αφήσουν τη δικιά μου γενιά να φτιάξει τα πράγματα» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να έχουμε μια κυβέρνηση για το λαό. Ως πρωθυπουργός δε θα χρειάζεται να παίρνω κανενός την άδεια για να κάνω ό,τι χρειάζεται. Θα είμαστε ανεξάρτητοι» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Θέλουμε να είμαστε η σύγχρονη Αριστερά, ένα σύγχρονο παράδειγμα για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι αγορές με δημόσια αγαθά και δικαιώματα» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν στηρίζει την Άμυνα της Ουκρανίας, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε: « Τη στηρίζω γιατί εμείς ως λαός βιώσαμε την εισβολή στην Κύπρο. Μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που είναι διχασμένη. Οπότε στηρίζουμε 100% τη βοήθεια στην Ουκρανία ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης αυτή τη στιγμή».

Σε ερώτηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ: «Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια μεγάλη ιστορία με τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά είναι μια από τις δύο κυβερνήσεις που έστειλαν στο εξωτερικό τη γενιά μου. Στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών απείχε. Ποια είναι η ακριβής φιλοσοφία; Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ σε προτάσεις πολιτικής. Είναι προοδευτικό το ΠΑΣΟΚ; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, δε θέλω να θεωρηθούμε ότι ανήκουμε στο καπιταλιστικό σύστημα».

«Δε θέλω να γίνω μέρος του προβλήματος. Αν μπορώ να επιλύσω ένα θέμα και υπάρχει σύγκλιση θα συμφωνήσω. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να συντονίσει τις πολιτικές, είμαι εδώ για να συζητήσω».

Για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Η βάση του κόμματος και τα μέλη, θέλουν να δουν έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ και όχι να υπάρξει συμβιβασμός με τα συμφέροντα. Αυτό για μένα είναι κόκκινη γραμμή. Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι επικεφαλής μιας συμμαχίας. Όμως ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, δίχως συμβιβασμούς» τόνισε.

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα έχουμε εκλογές το 27 άρα έχουμε χρόνο για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προτάσεις και να ψηφιστούμε. Κορυφαία πρότασή μας αφορά τη φορολογία, για ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα. Θέλουμε οι πολιτικοί να εμπλέκονται σε αυτό και να κάνουν χάρες για τα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Για την κατάσταση στις ΗΠΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε: «Ήμουν στις ΗΠΑ όταν έγινε το ντιμπέιτ. Παλαιότερα δούλευα για την εκστεατία του Μπάιντεν. Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Δε θα είναι εύκολο να επανεκλεγεί, με όσα είδαμε. Η ηλικία είναι ένα ζήτημα, το είπε και ο ίδιος. Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει όριο ηλικίας για να είσαι πρόεδρος όπως υπάρχει στη Γερουσία; Δεν πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο για να είσαι οδηγός αυτοκινήτου»; αναρωτήθηκε. «Θα διευκόλυνε τα πράγματα αν οι δημοκρατικοί πήγαιναν σε εκλογές με άλλον υποψήφιο».

«Δε μετανιώνω που επέστρεψα στην Ελλάδα. Είναι τιμή μου να είμαι επικεφαλής της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ πριν ένα χρόνο λίγοι με γνώριζαν. Προσπαθώ κάθε μέρα να γίνω πιο Έλληνας σε σχέση με αυτά που αναμένει η χώρα από μένα. Πρέπει να αφομοιώσω περισσότερο τα ζητήματα. Μπορεί κάποιοι βέβαια να πουν να μην έχεις ηττοπάθεια. Κάθε μέρα που ξυπνάμε επιλέγουμε τι Έλληνες είμαστε. Ευρωπαίοι ή της οθωμανικής αυτοκρατορίας…» είπε προς το τέλος της συζήτησης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις