Τρίτη, 19 Νοε.
19oC Αθήνα

Στέλιος Πέτσας: Ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς

Στέλιος Πέτσας: Ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς

Η συμφωνία για τον αγωγό EastMed, αλλά και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης κυριάρχησαν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Στέλιο Πέτσα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα ανακοίνωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης -μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ- θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά ζητήματα, ενώ δεν απέκλεισε να συζητηθούν επίσης ο εκλογικός νόμος και η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η σταθερότητα στην περιοχή και όχι η πρόκληση εντάσεως με την Τουρκία.

Όπως ανέφερε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί την Κυριακή 5 Ιανουαρίου για τις ΗΠΑ, και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον αντιπρόεδρο Πενς και με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Στην ερώτηση του newsit.gr, τι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ, ο κ. Πέτσας τόνισε πως τις προηγούμενες δεκαετίες οι ΗΠΑ κρατούσαν τις ισορροπίες στις θέσεις τους αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ τείνουν περισσότερο προς την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, κάτι που το Μαξίμου επιθυμεί να συνεχιστεί. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να συνεχιστούν οι επίσημες τοποθετήσεις υπέρ της Ελλάδας και να εκφραστεί επίσημα η αντίθεση των ΗΠΑ στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, καθώς και η καθαρή στήριξη στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για για πιθανή μελλοντική συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στο Αιγαίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως “έχουμε μεγάλο δρόμο μέχρι εκεί” και εξήγησε πως πρώτα θα πρέπει να γίνει η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
“Τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε…”, είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ουσιαστικά ένα… παραθυράκι, αλλά μόνο αν τηρηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Δείτε όσα είπε στο briefing

Αναλυτικά τα όσα είπε στην ενημέρωσή του ο Στέλιος Πέτσας

Σήμερα, στο πρώτο briefing της νέας δεκαετίας, ξεκινάμε με ένα θετικό βήμα ανταπόκρισης στις ανάγκες τωνσυμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

Καθιερώνουμε, όπως βλέπετε, σε μόνιμη βάση τη μετάδοση της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών καιμε διερμηνεία στη νοηματική.

Αυτό για μας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που αποδίδουμε στην ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στην ενημέρωση. Και κατ’ επέκταση, στην ανάγκη για ομαλή και ισότιμη ένταξη των ανθρώπων αυτών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης, σε συνεργασία και συνεχή διάλογο με την Ε.Σ.Α.Με.Α., για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία. Γιατί αυτός είναι ο σκοπός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

A. Πολιτικές για συνθήκες καλύτερης ζωής για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Το 2019 βάλαμε τα θεμέλια για να κάνουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη.

Το 2020 συνεχίζουμε με συνέπεια, τόλμη και αποφασιστικότητα.

Με ρεαλιστική αυτοπεποίθηση, όλοι μαζί, ενωμένοι, κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Με σύνεση, βγάζουμε βάρη από τους ώμους των Ελλήνων, μειώνοντας φόρους και εισφορές.

Με ταχύτητα, αίρουμε γραφειοκρατικά εμπόδια και δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες, ώστε τα νοικοκυριά να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και οι επιχειρήσεις τα σχέδιά τους.

Με αλληλεγγύη, απλώνουμε δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες μας ώστε να μη μείνει κανένας πίσω.

Β. Αισιοδοξούμε για την Πατρίδα μας.

Όλα αυτά δεν είναι ευχή για το νέος έτος και τη νέα δεκαετία που ξεκίνησε. Είναι στόχοι που γίνονται πράξη.

Ξεκινάμε το 2020 με ρεαλιστική αισιοδοξία για την Πατρίδα μας. Κι αυτό γιατί στο δεύτερο μισό του 2019, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και τη συγκρότηση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές.

Αναγνωρίζονται οι θετικές προοπτικές της οικονομίας μαςκαι αναγεννιούνται οι χαμένες προσδοκίες των Ελλήνων. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους:

-Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στην κορυφή του παγκόσμιου χρηματιστηριακού χάρτη αποδόσεων, καθώς το 2019 έκλεισε με υψηλά κέρδη 49,47% και με τον τραπεζικό κλάδο να κερδίζει 101,34%, ενώ το 2018 είχε κλείσει με πτώση 25%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 16,392 δισ. ευρώ, ενώ το 2018 κατέγραψε μείωση κατά 11 δισ. ευρώ. Το 2019 ήταν η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων 20 χρόνων.

-Την ίδια στιγμή, στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου σημείωσαν ιστορική πτώση. Για πρώτη φορά το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με έντοκα γραμμάτια που έχουν μηδενικό ακόμη και αρνητικό επιτόκιο. Στο κλείσιμο της χρονιάς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 1,40% από 4,20% που κυμαίνονταν στις αρχές του χρόνου.

Παράλληλα:

-Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ξεπέρασε τις 107 μονάδες, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.

-Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας PMI® του Δεκεμβρίου για τον μεταποιητικό τομέα στην Ελλάδα, παρατηρούνται συνεχιζόμενες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει έντονα αισιόδοξη.

Και επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, σας δείχνω εδώ δύο διαγράμματα για το 2019:

Το πρώτο δείχνει την εντυπωσιακή υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών (όπως αποτυπώνεται στο Γενικό Δείκτητου Χρηματιστηρίου Αθηνών), έναντι του γερμανικού Δείκτη Dax-30 και του δείκτη Eurostoxx-50 (των μετοχών των μεγαλύτερων εταιρειών της Ευρωζώνης).

Το δεύτερο δείχνει τη ραγδαία αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στο 10ετές ελληνικό ομόλογο, ιδίως από τον Μάιο και μετά, όταν φάνηκε ότι έρχεται στην Ελλάδα μια νέα μεταρρυθμιστική και αξιόπιστη κυβέρνηση.

Τα στοιχεία αυτά είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας.

Γ. Διπλωματικός μαραθώνιος.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με γνώμονα μια ενεργητική εξωτερική πολιτική που φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα, συνεχίζειέναν καλά οργανωμένο πολιτικό – διπλωματικό μαραθώνιο.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ηαναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, ηενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών μας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

-H αρχή έγινε χθες 2 Ιανουαρίου με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του EastMed. Ενός έργου σημαντικής ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας.

Ενός έργου που φέρνει τη σφραγίδα της σημερινής Κυβέρνησης, αλλά που προετοιμάστηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία επτά χρόνια. Παρέχει βάση αναβαθμισμένης συνεργασίας της Ελλάδας με όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ αναβαθμίζει τη γεωπολιτική μας θέση και επιφυλάσσει στη χώρα μας σημαντικά οικονομικά οφέλη. Μαζί με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, βάζει την Ελλάδα δυνατά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη συνεργασία μεταξύ κρατών της Ανατολικής Μεσογείου για την ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής.

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε ΗΠΑ

-Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανείων και να συνομιλήσει με τους Έλληνες ομογενείς.

Στη συνέχεια, κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον Αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς και τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Στις συναντήσεις αυτές, ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας και τον πιο σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή μας. Θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά μας ζητήματα και το άκυρο «μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τη βούλησή μας για διμερή αμυντική συνεργασία και αναβάθμιση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Στις συναντήσεις αυτές θα τεθούν, επίσης, θέματα διμερούς συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς, από τις τηλεπικοινωνίες και τις τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι τα θέματα παιδείας.

Η ατζέντα περιλαμβάνει βεβαίως και τις επενδύσεις, από την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα μέχρι τα ζητήματα των νέων τεχνολογιών.

Αναλυτικότερα, την Τρίτη το πρωί ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει την ηγεσία του Αμερικάνικου think tankAtlantic Council, που ασχολείται με θέματα διεθνών σχέσεων.

Στη συνέχεια θα συναντήσει τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κα Kristalina Georgieva.

Το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump στο Λευκό Οίκο. Εκεί θα πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν και διευρυμένες συναντήσεις. Μετά τις συναντήσεις ο Πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις προς τους Έλληνες δημοσιογράφους.

Την Τετάρτη το πρωί ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Γερουσία, όπου θα συναντήσει μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, αλλά και τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη στο δίκτυο ενημέρωσης BBC.

Το μεσημέρι θα γευματίσει με ομογενειακές οργανώσεις και αργότερα θα συναντήσει Αμερικανούς επενδυτές.

Το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Michael Pence και ο Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με κάθε έναν από τους πολιτικούς αρχηγούς ξεχωριστά για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

Τέλος, στις 29 Ιανουαρίου 2020, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Παρίσι για επίσημη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Δ. Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο.

Στο επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή από τα αρμόδια Υπουργεία σημαντικά νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexitκατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για την ενίσχυση της οικογένειας και του παιδιού, με τη θεσμοθέτηση του επιδόματος γέννησης, το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα, το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, το νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει το δικαίωμα των πολιτών να συναθροίζονται, να διαδηλώνουν και να διεκδικούν, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, και αφετέρου το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής ζωής, με σεβασμό στο δημόσιο χώρο.Εν συνεχεία, στο νομοθετικό προγραμματισμό περιλαμβάνονται τα νομοσχέδια για τα υδατοδρόμια και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις