Την πρωτοφανή επίθεση από ιερέα εναντίον Μητροπολιτών με καυστικό υγρό μέσα στην Μονή Πετράκη, αλλά και το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά, σχολίασε μεταξύ άλλων στο newsit.gr ο Υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.
Μιλώντας στην Μάγδα Τσέγκου, αναφέρθηκε εκτενώς στους εμβολιασμένους πολίτες και στα προνόμια που μπορεί να έχουν από τις αρχές Ιουλίου, αλλά και στο τι θα σήμαινε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας από Σεπτέμβριο, λέγοντας πως «τέταρτο κύμα αν υπάρξει, θα πνίξει τους ανεμβολίαστους και όχι την οικονομία».
Επεσήμαινε ακόμη για την τηλεργασία των δημοσίων υπαλλήλων, πως και έχουν προκληθεί έντονα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες και σύντομα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.
Ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για τα χρέη, τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς τους Δήμους που “βαραίνουν” χιλιάδες επιχειρηματίες και παράλληλα έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας, αναφερόμενος στα 81 έργα που πρόκειται να γίνουν με το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, που αποτελεί το παραδοσιακό εργαλείο των τελευταίων ετών και το ταμείο ανάκαμψης που φέρνει πάρα πολλούς πόρους στην Ελληνική οικονομία τα οποία θα αλλάξουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η επίθεση του ιερέα είναι ένα ζήτημα ανατριχιαστικό
«Καταρχάς να δούμε την ανθρώπινη διάσταση. Ο ίδιος προσωπικά, γνωρίζω αρκετούς από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες. Επικοινώνησα με κάποιους μαζί τους, όπως και με τον Μακαριότατο και εξέφρασα φυσικά τη λύπη μου για αυτή την αποτρόπαια επίθεση που δέχτηκαν και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση. Από κει και πέρα, είναι ένα ζήτημα ανατριχιαστικό. Πώς φτάνουμε σε ένα τέτοιο σημείο μιας τέτοιας επίθεσης; Πώς έχουν παρεισφρήσει ενδεχομένως στους κόλπους της εκκλησίας, άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν καμία θέση; Και πώς μπορεί η εκκλησία, παρά τις ανάγκες που ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή για ιερείς, να μπορεί να έχει αυτή τη διαύγεια που απαιτούν οι συνθήκες, ώστε να επιλέξει εκείνους οι οποίοι μπορούν πραγματικά να κατευθύνουν το ποίμνιο σε κάτι καλύτερο. Στη γαλήνη, στην αγάπη, κοντά στο λόγο του Θεού και όχι προσχηματικά για ένα καταφύγιο ενδεχομένως προσωρινό, σε άλλο ζήτημα που τους απασχολούν. Είναι ένα στοίχημα για την εκκλησία και πιστεύω, ότι θα τα καταφέρει στο τέλος.»
Γλυκά Νερά: Οι γονείς θα πρέπει να μιλάνε όταν βλέπουν κάτι που δεν τους αρέσει
«Νομίζω ότι έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο αυτή η υπόθεση. Και αυτό που εγώ θα ήθελα να πω, είναι ότι πραγματικά στους γονείς και στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε τέτοια περιστατικά, που δείχνουν μία διαδρομή ετών, ότι μάλλον θα πρέπει να υψώνουμε λίγο περισσότερο τη φωνή μας, να προειδοποιούμε και μετά όταν βλέπουμε κάτι το οποίο δεν μας αρέσει να το λέμε. Να μην το κρατάμε, ώστε να μην κλείνεται και απομονώνεται ένα ζευγάρι εν προκειμένω όπως αυτό, σε έναν κόσμο που τελικά οδήγησε σε αυτή την πολύ επώδυνη για όλους τους Έλληνες κατάσταση και φυσικά τραγική για την ίδια Κάρολαϊν και την οικογένειά της. Το μωρό είναι μία άλλη σελίδα θα έλεγα. Πώς μπορούμε εμείς να δείξουμε σαν κοινωνία πλέον, ότι έχουμε την δυνατότητα να αγκαλιάσουμε την επόμενη μέρα, που είναι η συνέχεια το μωρό αυτό της ίδιας της Κάρολαϊν και να δούμε τις δομές σαν οργανωμένη κοινωνία που θα του επιτρέψουμε να αναπτύξει ελεύθερα την προσωπικότητα του και να ακολουθήσει το δρόμο του.»
Αρχές Ιουλίου έρχονται τα προνόμια των εμβολιασμένων πολιτών
«Θα ήθελα να πω σε όσους μας ακούνε ιδίως στα νησιά μας, ότι κινούμαστε με πολλαπλές ταχύτητες και αυτό δεν είναι καλό. Έχουμε δώσει τη δυνατότητα για πλήρη εμβολιασμό ιδίως στα νησιά με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», προκειμένου μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουμε τη δυνατότητα του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί καθολικά. Και όμως, σε ορισμένα νησιά, ακόμα και τουριστικούς προορισμούς, το ποσοστό εμβολιασμού δεν είναι ικανοποιητικό. Άρα, θα ήθελα όλους να τους παρακαλέσω να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, είναι καλό για αυτούς, για τους οικείους τους και φυσικά για να προσελκύσουν τους τουρίστες στα νησιά μας. Εδώ και ενάμιση μήνα κουβεντιάζουμε για αυτά και νομίζω ότι ήρθε η ώρα μέσα στον Ιούλιο, να έχουμε αποκρυστάλλωση αυτά τα κίνητρα ,αυτά τα προνόμια αυτά που λένε κάποιοι και να μπορεί κανείς να καταλάβει ποια θα είναι αυτά. Ελεύθερη κίνηση ενδεχομένως και στους εσωτερικούς χώρους, τη δυνατότητα να πάει κανείς να επισκεφθεί έναν χώρο σε μία παράσταση χωρίς να περιοριστεί με τα μέτρα εφόσον έχει εμβολιαστεί, να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα, να δει μία ταινία που του έχει λείψει. Απλά πράγματα καθημερινά τα οποία μας έλειψαν πάρα πολύ αυτή αυτό το διάστημα. Αυτό θα δώσει κίνητρο και σε αυτούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, που έχουν δεύτερες σκέψεις, που έλκονται ενδεχομένως από θεωρίες συνωμοσίας, να τις αφήσουν στην άκρη να κάνουν το εμβόλιο γιατί όπως είπαμε πριν είναι καλό για όλους. Όσο για το 4ο κύμα της πανδημίας, υπάρχουν συζητήσεις ότι μπορεί να υπάρχει και ένα τέταρτο κύμα και ότι αυτό μπορεί να έχει κάποιες συνέπειες για κλεισίματα της οικονομίας, για ένα νέο φαύλο κύκλο ύφεσης αλλά δεν τα πιστεύω αυτά. Τέταρτο κύμα αν υπάρξει, θα πνίξει τους ανεμβολίαστους και όχι την οικονομία».
Τέλος η τηλεργασία και η ταλαιπωρία των πολιτών – Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα επιστρέψουν στα γραφεία τους
«Μέσα στην πανδημία κάναμε όλοι μία συλλογική θυσία. Θυσιάσαμε ένα μέρος της ευημερίας μας, του εισοδήματος μας, για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή, που είναι το υπέρτατο αγαθό. Πράγματι η δημόσια διοίκηση λειτούργησε με τηλεργασία με μεγάλη επιτυχία, συγκριτικά με το επίπεδο που ήμασταν στην αφετηρία. Αλλά αυτή η τηλεργασία ,βοήθησε αφενός να έχουμε λίγα κρούσματα και πολύ λίγα θύματα στο χώρο της δημόσιας διοίκησης. Όμως μετά το ποσοστό εμβολιασμού που έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα και μετά τον εμβολιασμό φυσικά, θα πρέπει να μείνει πίσω το κομμάτι της απουσίας από το φυσικό χώρο της εργασίας μας, να συνδεθεί με τηλεργασία μόνο εκεί που είναι απολύτως απαραίτητο και να επιστρέψουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη θέση τους. Αυτό, έχει ξεκινήσει να γίνεται ήδη. Επιστρέφουν όλο και περισσότεροι και πιστεύω, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το καλοκαίρι, θα έχουν αντιμετωπιστεί αυτά τα ζητήματα. Ξέρετε ότι πολύ πρόσφατα, πριν από 2-3 εβδομάδες, ψηφίστηκε ο νόμος για τηλεργασία στο δημόσιο, που βάζει πλέον ένα οργανωμένο πλαίσιο στο οποίο θα παρέχεται την εργασία, ως ένα μόνιμο μηχανισμό και επομένως είμαστε σε θέση από τους επόμενους μήνες να έχουμε ένα πολύ πιο λογικό σύστημα της μικτής παρουσίας, φυσικής και τηλεργασίας, ώστε ο πολίτης πραγματικά να μην ταλαιπωρείται γιατί είναι το βασικό μας μότο στην κυβέρνηση και στο υπουργείο εσωτερικών. Προτεραιότητά μας είναι ο πολίτες.»
Τι θα γίνει με τα χρέη στους Δήμους
«Από πέρυσι από τον Μάρτιο του 2020 όταν ξεκίνησε η πανδημία, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, φρόντισε να υπάρχει μία δυνατότητα αναστολής δημοτικών τελών. Ιδίως για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές, για όσους ήταν σε καθεστώς αναστολής εργασίας και επομένως δεν είχε εισοδήματα. Όμως, όσο περνούσε ο καιρός, όπως πολύ σωστά λέτε, αυτό το χρονικό διάστημα προχωρούσε και τα βάρη συσσωρεύονταν. Για αυτό δώσαμε τη δυνατότητα πέρυσι το Δεκέμβριο και μετά τον περασμένο μήνα, κάναμε νέες διευκολύνσεις και αυτό το μήνα που μας πέρασε, καταλήξαμε σε ένα σχήμα το οποίο λίγο ως πολύ είναι το εξής. Χρέη που δημιουργήθηκαν από το Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και 30 Ιουνίου του 2021, μπορεί να ρυθμιστούν στους Δήμους, μέχρι και 100 δόσεις, όχι μόνο με τα ψηφιακά μέσα της ψηφιακής πλατφόρμας και αλλά και με οποιοδήποτε εναλλακτικό τρόπο. Άρα, οποιοσδήποτε δημότης σήμερα έχει χρέη τους τελευταίους αυτούς τους μήνες προς την δημοτική αρχή, μπορεί να πάει και να τα ρυθμίσει με έναν ευνοϊκό τρόπο. Επίσης, έχουμε στηρίξει όλο αυτό το χρονικό διάστημα τους δήμους, με έκτακτες χρηματοδοτήσεις. 187,1 εκατομμύρια ευρώ το 2020, 50 εκατομμύρια ευρώ το 2021 και θα δώσουμε και μία ανάλογη χρηματοδότηση τους επόμενους μήνες, ώστε πραγματικά να έχουν τη δυνατότητα και οι Δήμοι για όσο χρόνο συνεχίζεται και αυτή η πρωτοφανής κατάσταση που βιώσαμε της πανδημίας, να έχουν αναστολές των δημοτικών τελών, να έχουν ελάφρυνσης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο χώρο τους.»