Για την ανεξέλεγκτη πορεία των ανατιμήσεων στην ενέργεια αλλά και για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας μίλησε στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ενώ τοποθετήθηκε σχετικά με το οικογενειακό επίδομα αλλά και για το έκτακτο βοήθημα.
«Η κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε διάφορες φάσεις αυτής της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε. Το οικογενειακό επίδομα, δείχνει ότι η κυβέρνηση καλύπτει μία μεγάλη γκάμα ανθρώπων και πραγματικά δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε ένα κομμάτι μέτρων, αλλά στο πακέτο. Πρώτον στο οικογενειακό επίδομα, στη μείωση της βενζίνης και αλλά 2-3 σημεία, τα οποία δείχνουν την προσοχή που θα έπρεπε. Για παράδειγμα οι αγρότες, εδώ και μία 10ετία ζητούσαν να επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα για τα αγροτικά μηχανήματά τους. Αυτό λόγω δημοσιονομικών συγκυριών δεν είχε γίνει εφικτό. Όχι μόνο επιστρέψαμε τον φόρο κατανάλωσης στους αγρότες, στα επίπεδα που ήταν πριν, αλλά τον μηδενίσαμε», τόνισε αρχικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Χρειάζεται μία συντονισμένη προσπάθεια και από εμάς και απ΄την Ευρώπη. Προσδοκώ ότι θα υπάρξει μία συντονισμένη παρέμβαση από την Ευρώπη, στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της 24ης Μαρτίου. Ο πρωθυπουργός έχει στείλει μία πρόταση 6 σημείων, και περιμένουμε τα 2 σημεία τουλάχιστον, να περάσουν, δηλαδή το πλαφόν και ο έλεγχος της αισχροκέρδειας, προκειμένου να έχουμε μία γρήγορη πτώση των τιμών. Δεύτερον, να υπάρξει εξαίρεση κάποιων συγκεκριμένων δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες, εμείς έχουμε προτείνει τις αμυντικές δαπάνες, είναι πάνω από 2 μονάδες του ΑΕΠ, προκειμένου να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Μετά τον Μάιο θα είναι καλύτερα τα πράγματα», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.
Μεταξύ άλλων ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στην επιδότηση της τάξεως των 13,2 ευρώ το μήνα για τα καύσιμα.
«Υπάρχουν εισαγόμενες ανατιμήσεις που κάνουν το ζήτημα της αισχροκέρδειας παγκόσμιο. Σε περιόδους όπως τώρα, με τον πόλεμο δημιουργούνται κάποιες «ατέλειες» όσο αφορά στην αισχροκέρδεια. Στο μεσοδιάστημα, υπάρχει μία συζήτηση για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Επιλέξαμε να κάνουμε οριζόντιες παρεμβάσεις στην αρχή, ήταν μία επιλογή σε σχέση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες που είχαμε. Με την επιστροφή στο λίτρο είναι σαν να μειώσαμε πολύ περισσότερο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, από όσο το μείωσε για παρδειγμα το Βέλγιο. Εάν δει κανείς τις παρεμβάσεις, θα δει ότι οι παρεμβάσεις που κάναμε είναι καλύτερες σε σχέση με άλλες χώρες που μείωσαν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης» σχολίασε χαρακτηριστικά.