Site icon NewsIT
18:01 | 17.12.23

Στέλλα Κυριακίδου: Πρέπει να είσαι ανοιχτός και να μπορείς να μιλάς και λες τη λέξη καρκίνος

Στέλλα Κυριακίδου: Πρέπει να είσαι ανοιχτός και να μπορείς να μιλάς και λες τη λέξη καρκίνος

Συνέδριο του Economist με θέμα "Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου στον μετα-covid κόσμο" στην Αθήνα, Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Newsit Newsroom

Για την προσωπική της εμπειρία με τον καρκίνο και τις τρεις φορές που χρειάστηκε να τον αντιμετωπίσει μίλησε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου στην αγγλόφωνη έκδοση του Βήματος. Όπως είπε ο καρκίνος δεν την καθορίζει, αλλά αποτελεί κομμάτι της και κομμάτι της διαδρομής της.

Η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι διαγνώστηκε πρώτη φορά με καρκίνο σε ηλικία μόλις 40 ετών. Τα παιδιά της ήταν 10 και 14 ετών και γνώριζαν τα πάντα. 

«Δεν νομίζω ότι ξεχνάς ποτέ. Δεν νομίζω ότι κανένας καρκινοπαθής ξεχνά τη μέρα που του λένε ότι έχει καρκίνο. Λες και αυτό γίνεται η αρχή της υπόλοιπης ζωής σου». Επίσης, σημείωσε ότι ο καρκίνος γίνεται μέρος της οικογένειάς σου.

«Είναι μέρος της ιστορίας της οικογένειάς σου. Δεν μπορείς να το διαχωρίσεις. Και πρέπει να είσαι ανοιχτός και να μπορείς να μιλήσεις για αυτό και να πεις τη λέξη καρκίνος. Γιατί για πάρα πολλά χρόνια και στη χώρα που ξέρω καλύτερα, δεν λέγαμε καν τη λέξη καρκίνος. Θα το ονομάζαμε πολλά άλλα πράγματα όπως «αυτή η ασθένεια» ανέφερε και προσέθεσε ότι βγήκε από την πρώτη στιγμή και μίλησε ανοιχτά γι’ αυτό.

Επίσης, αναφέρθηκε στο Σχέδιο της ΕΕ για τον καρκίνο αλλά και τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην Ευρώπη καθώς και στις προσπάθειες που κάνει η ΕΕ έτσι όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και γενικότερα στην περίθαλψη χωρίς διακρίσεις. Ως ψυχολόγος η ίδια μίλησε για την ψυχική υγεία και την προσέγγιση της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε αυτό το κομμάτι το οποίο πήρε ακόμη μεγαλύτερη διάσταση μετά τον κορονοϊό.

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε, να σπάσουμε το στίγμα και να διδάξουμε στους ανθρώπους να λένε ότι είναι εντάξει να μην είναι καλά. Είναι εντάξει να ζητήσουν βοήθεια» επισήμανε.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version