Τετάρτη, 27 Νοε.
12oC Αθήνα

Στη Λευκωσία σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Κυπριακό και Μέση Ανατολή στην ατζέντα των επαφών του

Στη Λευκωσία σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Κυπριακό και Μέση Ανατολή στην ατζέντα των επαφών του

Οι δύο πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή μας, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, μαζί με το Κυπριακό και τον σχεδιασμό της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα (27.11.2024) στη Λευκωσία για την 2η Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου. Στο τραπέζι θα βρεθούν πρωτίστως οι εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την κινητικότητα σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και το άτυπο δείπνο των κ.κ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ υπό τον Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες τον περασμένο Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη.

Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τα βήματα τους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέρχεται με την πάγια θέση της Ελλάδας ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Κύπρος και το σχέδιο για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Στο τραπέζι εκτός από την επίσημη ατζέντα που αφορά στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε Άμυνα, Ενέργεια, Περιβάλλον, Υγεία, Παιδεία, Ναυτιλία, Εργασία – Κοινωνική Ασφάλιση κ.α., αναμένεται να συζητηθεί και ο σχεδιασμός για την ένταξη της Κύπρου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ένα θέμα που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα, η οποία μιλά για προσπάθεια «παράνομης» επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των Η.Π.Α. στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές στη Μεγαλόνησο, σε αυτό το τάιμινγκ, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποφύγει να προκαλέσει το μένος της Άγκυρας… Αναγνωρίζει πως δεν μπορεί ακόμη (!) να μπει σε διαδικασία συζήτησης για την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, κατά την πρόσφατη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν επιβεβαιώθηκε ο προσανατολισμός και η διάθεση της Λευκωσίας για ανάπτυξη αμυντικής συνεργασίας, σε πρώτη φάση με κράτη της Συμμαχίας.

Μήνυμα για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή

Σήμερα εξάλλου, στη Λευκωσία, θα διεξαχθεί και η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, με βασικό θέμα τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η συμφωνία Ισραήλ και Λιβάνου για εκεχειρία.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, αναμένεται να στείλουν μήνυμα για την ανάγκη άμεσης ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και για τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ρόλος της Ιορδανίας είναι κομβικής σημασίας και υπενθυμίζεται ότι ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας είχε συμμετάσχει και στη Σύνοδο Κορυφής των MED9 τον περασμένο Οκτώβριο στην Πάφο.

Ανησυχία Ελλάδας και ΝΑΤΟ για την έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία

Με τη Δύση να επιθυμεί τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει περάσει στην πιο επικίνδυνη φάση του, ιδιαίτερης σημασίας ήταν η χθεσινή επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μάρκ Ρούτε στην Ελλάδα.

Μητσοτάκης και Ρούτε συμφώνησαν ότι πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω το Κίεβο και ότι πρέπει να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή και Νατοϊκή ασπίδα.

«Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στις Βρυξέλλες γύρω από την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και την ανάγκη μιας κοινής αντιπυραυλικής προστασίας. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, νομίζω ότι αυτή καθίσταται περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ» ήταν η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη προσήλωσης όλων στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.

«Πρέπει να αλλάξουμε την τροχιά αυτής της σύγκρουσης. Πρέπει να ενισχύσουμε την αποτροπή και άμυνα, αυξάνοντας τις επενδύσεις για την άμυνα» δήλωσε από την πλευρά του ο Μ. Ρούτε. «Έχουμε τη συμμαχία που χρειάζεται για να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό των εδαφών μας» πρόσθεσε ο Γεν. Γραμ. του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «ισχυρό σύμμαχο».

Γιατί είναι σημαντικό για την Ελλάδα να λήξει άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Το αν και πως θα ενισχυθεί σημαντικά η Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία σε αυτή την κρίσιμη φάση του πολέμου, είναι ένα μεγάλο ζητούμενο.

Για την Ελλάδα είναι κομβικής σημασίας να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ο πόλεμος. «Έχουμε πολλούς λόγους να τερματιστεί άμεσα. Σε περίπτωση εξάπλωσης του πολέμου η Ελλάδα ως Κέντρο Διοικητικής Μέριμνας στη Νότια Ευρώπη, δυνητικά θα μπορούσε να είναι στόχος της Ρωσίας. Επιπλέον αν τελειώσει ο πόλεμος, θα αποδυναμωθεί η Τουρκία, η οποία τώρα «πουλάει» ότι έχει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία» εξηγεί στο newsit.gr αρμόδια πηγή, τονίζοντας παράλληλα και τα οφέλη για τις οικονομίες των κρατών – μελών της Ε.Ε. από την άρση μακροπρόθεσμα των κυρώσεων της Ευρώπης προς τη Μόσχα και του εμπάργκο, αλλά και την εξοικονόμηση αμυντικού υλικού και πόρων όλης της διεθνούς κοινότητας που στηρίζει την Ουκρανία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις