- Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου - Κανονικά από αύριο Δευτέρα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση - Προσπάθεια αποπομπής του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks - Στόχος η συμφωνία το αργότερο στις 12 Απριλίου
Οι αποκαλύψεις του Wikileaks για τον διάλογο ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και τη Ντέλια Βελκουλέσκου στις 19 Μαρτίου για την Ελλάδα, την πορεία των διαπραγματεύσεων, το χρέος και… χρεοκοπία τον Ιούλιο για να πιεστεί η κυβέρνηση να δεχτεί τα μέτρα που θέλει το ΔΝΤ έχει φέρει τις σχέσεις των δυο πλευρών στα άκρα.
Ο Πολ Τόμσεν έχει γίνει πλέον persona non grata για την Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να θέτει, ουσιαστικά, θέμα αποπομπής του με την επιστολή του στην γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ζητά εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις και κυρίως την καλεί να διευκρινίσει αν όσα είπαν Βελκουλέσκου και Τόμσεν είναι και η επίσημη θέση του Ταμείου. Που μάλλον… είναι, όπως αναφέρουν πηγές από την Ουάσινγκτον.
Οι αποκαλύψεις που έβαλαν νέα “φωτιά” στις ήδη τεταμένες σχέσεις του Ταμείου με την ελληνική κυβέρνηση ήρθαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση και ενισχύουν τα σενάρια πως η Αθήνα να επιδιώξει, ακόμη πιο έντονα, το “διαζύγιο” με το ΔΝΤ και μάλιστα με τη Γερμανία στο πλευρό της.
Το ερώτημα αν θα αρχίσει αύριο Δευτέρα (04.04.2016) πάλι η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο και ύστερα από το σεισμό προκάλεσε η διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου, παραμένει ακόμα αναπάντητο.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν έχει οριστεί ραντεβού, ούτε το κουαρτέτο ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για την άφιξή του, ενώ δεν υπήρξε και καμία ενημέρωση για αναβολή, που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξουν νέες εκπλήξεις οι συναντήσεις αύριο θα γίνουν κανονικά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του κουαρτέτου βρίσκονται ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής (03.04.2016) στο Χίλτον. Όπως έλεγε παράγοντας με γνώση τα διαπραγματευτικά ειωθότα, το κουαρτέτο ποτέ δεν ενημερώνει την ελληνική αντιπροσωπεία για την άφιξή του. Η συνήθης πρακτική είναι το βράδυ πριν από τη συνάντηση να επικοινωνούν οι δύο πλευρές και να κανονίζουν τα πρώτα ραντεβού της επομένης.
Συνεπώς η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και πιο συγκεκριμένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιμένουν σήμερα το βράδυ να υπάρξει επικοινωνία και για το σκοπό αυτό οι Έλληνες διαπραγματευτές συνεχίζουν κανονικά την προετοιμασία με στόχο να τελειώσει η διαπραγμάτευση το αργότερο στις 12 Απριλίου.
Η τακτική που έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση είναι διττή και σε δύο επίπεδα. Η διαπραγμάτευση να γίνει κανονικά, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός κυρίως, αλλά και άλλοι παράγοντες, να επικοινωνούν με επικεφαλής κυβερνήσεων, το ευρωκοινοβούλιο, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ESM, σε μία προσπάθεια να πείσουν την ευρωπαϊκή πλευρά του κουαρτέτου, πως το ΔΝΤ υπό τη σημερινή του εκπροσώπηση δεν είναι καλοδεχούμενο στη Ελλάδα και σε δεύτερο επίπεδο να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αποχώρησή του από το πρόγραμμα και την παραμονή σε τεχνικό επίπεδο.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία συζητά το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ, ενδεχόμενο που μέχρι και πριν από τη διαρροή της συνομιλία Τόμσεν – Βελκουλέσκου, απέρριπταν κατηγορηματικά Ολλανδία και Φινλανδία.