Site icon NewsIT

Στη Μητρόπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης

02.05.2024 | 21:09
Στη Μητρόπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης

Στη Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να παρακολουθήσει την ακολουθία των Παθών, σήμερα Μεγάλη Πέμπτη (2.5.24).

Είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το παρών σε λειτουργία στη Μητρόπολη από την αρχή της χρονιάς και ενώ μεσολάβησε μια «ένταση» στις σχέσεις κυβέρνησης – Εκκλησίας λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στη Μητρόπολη στις 20:30 και χαιρετήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δια χειραψίας.

Στη συνέχεια, πήρε τη θέση του για να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία.






Τα Δώδεκα Ευαγγέλια

Κατά την Μεγάλη Παρασκευή (Μεγάλη Πέμπτη Εσπέρας) αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα 12 Eυαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού (Ακολουθία των Παθών).

Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήµερον κρεµᾶται ἐπὶ ξύλου, ὁ ἐν ὕδασι τὴν γῆν κρεµάσας. Στέφανον ἐξἀκανθῶν περιτίθεται, ὁ τῶν Ἀγγέλων Βασιλεύς. Ψευδῆ πορφύραν περιβάλλεται, ὁ περιβάλλων τὸν οὐρανὸν ἐν νεφέλαις. Ῥάπισµα κατεδέξατο, ὁ ἐν Ἰορδάνῃ ἐλευθερώσας τὸν Ἀδάµ. Ἣλοις προσηλώθη, ὁ Νυµφίος τῆς Ἐκκλησίας. Λόγχῃ ἐκεντήθη, ὁ Υἱὸς τῆς Παρθένου. Προσκυνοῦµέν σου τὰ Πάθη Χριστέ. Δεῖξον ἡµῖν, καὶ τὴν ἔνδοξόν σου Ἀνάστασιν» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς.

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά, τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, την δίκη, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση: «Τῇ ἁγίᾳ καὶ µεγάλῃ Παρασκευῇ, τὰ ἅγια καὶ σωτήρια καὶ φρικτὰ Πάθη τοῦ Κυρίου καὶ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡµῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ἐπιτελοῦµεν, τοὺς ἐµπτυσµούς, τὰ ῥαπίσµατα, τὰ κολαφίσµατα, τὰς ὕβρεις, τοὺς γέλωτας, τὴν πορφυρᾶν χλαίναν, τὸν κάλαµον, τὸν σπόγγον, τὸ ὄξος, τοὺς ἥλους, τὴν λόγχην, καὶ πρὸ πάντων, τὸν σταυρόν, καὶ τὸν θάνατον, ἃ δι’ ἡµᾶς ἑκὼν κατεδέξατο, ἔτι δὲ καὶ τὴν τοῦ εὐγνώµονος Λῃστοῦ, τοῦ συσταυρωθέντος αὐτῷ, σωτήριον ἐν τῷ Σταυρῷ ὁµολογίαν»

Μετά τη σύλληψή Του στο όρος των Ελαιών, ο Χριστός δικάστηκε και καταδικάστηκε από τους Αρχιερείς σε μια δίκη που είχε τυπική διαδικασία αφού οι Φαρισαίοι ήθελαν τον θάνατο Του. Επειδή όμως δεν είχαν νόμιμη εξουσία, τον έστειλαν στον Πόντιο Πιλάτο, προκειμένου η καταδικαστική απόφαση να απαγγελθεί από αυτόν, καθώς κατείχε την εξουσία του Ρωμαίου διοικητή της περιοχής.

Ο Πιλάτος δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη και ζήτησε από το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην αυλή του Πραιτωρίου να διαλέξει ανάμεσα στον Βαραββά και τον Χριστό για το ποιος να σωθεί, δίνοντας παράλληλα «χάρη» για την γιορτή του Πάσχα.

Το πλήθος, – οι περισσότεροι συνεργάτες και οπαδοί του Βαραββά – διάλεξαν τον θάνατο του Ιησού με σταύρωση. Από εκείνο το σημείο μέχρι και την Σταύρωση, ο Ιησούς έζησε τον απόλυτο εξευτελισμό αλλά και την χλεύη του πλήθους και των Ρωμαίων στρατιωτών – πορφύρα, αγκάθινο στεφάνι, και μαστίγωμα.

Σύμφωνα με τις Γραφές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί, με το μαρτύριό Του να κρατάει πάνω στον σταυρό έξι ώρες.

Μετά το πέρας των 12 Ευαγγελίων, στις εκκλησίες ο κόσμος συγκεντρώνει τα λουλούδια προκειμένου να ξεκινήσει το στόλισμα του Επιταφίου, το οποίο θα υποδεχτεί το σώμα του Χριστού την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version