Κυριακή, 6 Οκτ.
27oC Αθήνα

Στη Βουλή το φορολογικό

Στη Βουλή το φορολογικό

“Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί διευρύνει με δίκαιο τρόπο τη φορολογική βάση.

 Είναι σαφές ότι ένας φορολογικός νόμος δεν φτάνει. Χρειάζεται να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί και βούληση να εφαρμοστούν οι νόμοι”,  δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο, είπε ότι «η χώρα μας είναι μέσα στους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καταθέσαμε στην Ε.Ε.»

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε…:

– Από την 1η Ιουλίου θα βάλουν όλοι ταμειακές μηχανές και βιβλία εσόδων – εξόδων.

– Το τεκμαρτό εισόδημα στα ταξί θα αυξηθεί 50% μέχρι να αρχίσουν να φορολογούνται με βάση τα έσοδα τους.

– Η αγορά α’ κατοικίας θα φορολογείται ανάλογα με την περιοχή που θα βρίσκεται.

-Εάν μια επιχείρηση παρ’ όλο που μειώνεται ο τζίρος της διατηρεί τις θέσεις εργασίες, τότε θα επιβραβεύεται μέσω του νέου φορολογικού συστήματος με εδικά κίνητρα…

-Η ΥΠΕΕ θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει άμεσα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις.

-Θα προβλέπεται λουκέτο για μη έκδοση αποδείξεων και ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή.

-Θα κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του δημοσίου που έχουν όμως οικονομική επιφάνεια.

– Αυξάνεται από 3% στο 15% η φορολόγηση των off-shore εταιρειών και δημιουργείται λίστα με όσες εκμεταλλεύονται ακίνητα.

-Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου για επώνυμη φοροδιαφυγή και ομάδα ελέγχου των πρακτικών τιμολόγησης στις συναλλαγές μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών.

– Η εκκλησία φορολογείται με 20% για τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται εμπορικά.

 

 Για ολιγωρία, αναβολές και παλινωδίες κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταϊκούρας.

 Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγω για απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου, ενώ επισήμανε ότι σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν υπήρξε διάλογος και διαβούλευση, καθώς, όπως είπαν όλοι οι φορείς δεν εκλήθησαν ποτέ στον διάλογο αυτό.

 Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως υπάρχουν μεγάλες ασάφειες και εκκρεμότητες, αναφορικά με το ποιες κατηγορίες επαγγελματιών πρέπει να τοποθετήσουν ταμειακές μηχανές, αναφορικά με τα τεκμήρια και αναφορικά με τους φόρους ακινήτων .

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ επισήμανε ότι διαχρονικά τα φορολογικά βάρη τα αναλαμβάνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα και η αναλογία αυτή μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και με το νέο νομοσχέδιο.

 κ. Πουλατίδης από το ΛΑΟΣ εξέθεσε στον υπουργό Οικονομικών, μεταξύ άλλων, τον προβληματισμό του για το πόσο θα διαρκέσει το νομοσχέδιο αυτό που κατατίθεται (αν θα αλλάξει στα επόμενα χρόνια).

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ κ. Παπαδημούλης, επισήμανε ότι ο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει υπερφορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων και συνεπών φορολογουμένων, ενώ από την άλλη δεν χτυπά τα αδήλωτα εισοδήματα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε