Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

Στην Αίγυπτο την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα που η Μέση Ανατολή «φλέγεται» – Τι φοβάται η Αθήνα

Στην Αίγυπτο την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα που η Μέση Ανατολή «φλέγεται» – Τι φοβάται η Αθήνα

Σε ανοιχτή γραμμή με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους ομολόγους του του Βελγίου και της Ιταλίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει της επίσκεψης τους την Κυριακή στην Αίγυπτο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Αίγυπτο την ώρα που οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν έχουν σημάνει… “κόκκινο συναγερμό”, καθώς ο κίνδυνος νέων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, δύο χωρών πρώτης υποδοχής, είναι μεγάλος.

Για την Αθήνα είναι κρίσιμης σημασίας η ευρωπαϊκή ενίσχυση με ένα μεγάλο πακέτο 7,4 δις προς την Αίγυπτο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ήδη η Γαύδος εκπέμπει “SOS” καθώς τα κύματα των μεταναστών το τελευταίο διάστημα είναι αλλεπάλληλα, ενώ μεγάλη είναι η ανησυχία για αύξηση ροών και προς την Κρήτη από μετανάστες που είναι ήδη στην Αίγυπτο ή και άλλους που μπορεί να φτάσουν στο έδαφος της από τη δοκιμαζόμενη Γάζα.

Προς ανακοίνωση συμφωνίας για το μεταναστευτικό

Δεδομένου ότι η οικονομία της Αιγύπτου βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, με τις προοπτικές για ανάταση της να είναι αχνές – λόγω της μείωσης της εμπορικής κίνησης από τη διώρυγα του Σουέζ αλλά και της αναμενόμενης μείωσης του τουρισμού – η Ευρώπη ετοιμάζεται να παρέμβει.

Την Κυριακή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Βελγίου που έχει την προεδρία της Ε.Ε., Αλεξάντερ Ντε Κρο, μεταβαίνουν στην Αίγυπτο προκειμένου να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν τη συμφωνία.

Τι ανησυχεί την Αθήνα

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στην ευρωπαϊκή αποστολή.

Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν στρατηγική συνεργασία σε μία σειρά τομέων, με συμμετοχή και σε σημαντικά ενεργειακά σχήματα, και τυχόν αποσταθεροποίηση της ηγεσίας Σίσι, θα είναι μια ανησυχητική εξέλιξη για τη χώρα μας αλλά και για όλη την Ευρώπη, όπως εκτιμούν διπλωματικοί παράγοντες.

Η Αθήνα εκτός του κινδύνου να υπάρξουν νέα καραβάνια μεταναστών, ανησυχεί και για τη μείωση της εμπορικής κίνησης προς το λιμάνι του Πειραιά, λόγω της κατάστασης του Σουέζ, ακόμη και για τον κίνδυνο αλλαγής ηγεσίας στην Αίγυπτο με πρόσωπα – συνομιλητές του Ερντογάν.

Παρ’ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί “σιγή ιχθύος” για τη συμφωνία που σχεδιάζεται με την Αίγυπτο στο μεταναστευτικό, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η οικονομική βοήθεια θα είναι γενναιόδωρη, ύψους 7,4 δις ευρώ, τα οποία συζητείται να δοθούν κλιμακωτά έως το 2027 με επιχορηγήσεις και δάνεια.

Τελευταίες ειδήσεις