Πέμπτη, 18 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Στην αντεπίθεση ο Σαμαράς

Στην αντεπίθεση ο Σαμαράς

Μετά την «επεισοδιακή» ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο Αντώνης Σαμαράς δρομολογεί τις επόμενες κινήσεις του, έχοντας ως συμμάχους του αφ ενός το πρωτογενές πλεόνασμα, αφ ετέρου την πολιτική στήριξη, που θα παρέχουν από την Αθήνα η Καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ και ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Και τώρα οι εκλογές. Αυτό είναι το «μότο», που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς το προηγούμενο διήμερο και η διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, υπήρξε κατά το Μέγαρο Μαξίμου το σημαντικότερο εμπόδιο, που είχε να υπερπηδήσει η κυβέρνηση συνασπισμού, πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του προσεχούς Μαΐου.

Μολονότι η κυβερνητική πλειοψηφία συρρικνώθηκε έτι περαιτέρω μετά τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη αλλά και στον απόηχο της εκρηκτικής κατάστασης, που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με τη μάχη κορυφής μεταξύ Βενιζέλου και Παπανδρέου να μαίνεται, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι οι θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, που θα πυκνώνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα συμβάλλουν, ώστε να καταλαγιάσει η ένταση και στο εσωτερικό των Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, δεν κρύβουν τις εκτιμήσεις τους ότι υπάρχουν τα αναγκαία «μαξιλαράκια», προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η κυβερνητική πλειοψηφία.

Χωρίς να αναστέλλεται η προσπάθεια εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και η υλοποίηση των συμφωνημένων διαρθρωτικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τεθεί στην εμπροσθοφυλακή της μάχης για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, υποβοηθούμενος και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που καταδεικνύουν υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, που δε φαίνεται να αναπτύσσει δυναμική, τέτοια, που να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Είναι, εξάλλου, έτοιμο εδώ και ορισμένες εβδομάδες το προεκλογικό πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά, που περιλαμβάνει περιοδείες – εξπρές σε περιφέρειες, που η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει πολιτικό πρόβλημα αλλά και στοχευμένες εμφανίσεις και παρεμβάσεις, που στόχο θα έχουν να αποκαταστήσει το κόμμα της Λεωφόρου Συγγρού τους δεσμούς και την επικοινωνία του με κοινωνικές ομάδες, που έχουν πληγεί από την κυβερνητική πολιτική και που ανέκαθεν ήταν μέρος της ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, που στήριζε τη Νέα Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για τα θετικά μηνύματα, που κομίζουν οι διεθνείς εταίροι μας για την πρόοδο, που καταγράφει η ελληνική οικονομία. Η πρώτη σοβαρή ψήφος εμπιστοσύνης στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης συνασπισμού κατεγράφη σήμερα κατά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στην Αθήνα, ενώ ανάλογα μηνύματα με ισχυρούς πολιτικούς συμβολισμούς αναμένεται να εκπέμψει τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ, που αναμένεται στην Αθήνα το πρώτο 15μερο του Απριλίου αλλά και ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν και επί σειρά ετών πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Επιπλέον, στην Αθήνα εκτιμούν ότι η επισημοποίηση της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και η πολιτική δήλωση στήριξης που θα τη συνοδεύει από τους εταίρους μας αναμένεται να αποτελέσει και το εναρκτήριο λάκτισμα για το μείζον στόχο του τρέχοντος έτους, που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείου το θέμα να έχει λάβει θετική έκβαση ακόμη και εντός του Ιουνίου προικοδοτώντας τον Αντώνη Σαμαρά με επιπλέον επιχειρήματα στην αντιπαράθεση του στο εσωτερικό της χώρας.

Η «πειραματική» έξοδος, εξάλλου, στις αγορές πριν από τις Ευρωεκλογές, αναμένεται να σηματοδοτήσει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και αναμένεται να «δείξει» το δρόμο εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια, εξέλιξη, που θεωρούν κυβερνητικές πηγές ότι θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε τρεις δόσεις θα δοθούν στην Ελλάδα τα 8,3 δισ. ευρώ – Η πρώτη “φουρνιά” μετά το Πάσχα – Ρεν: Δε θέλω να κάνω Χριστούγεννα στην Αθήνα

Πάγκαλος: «Έτσι μου έρχεται στις ευρωεκλογές να ψηφίσω Σαμαρά»

Η ανεργία πάντως δεν πέφτει! – Eurostat: Στο 27,5%…

Το απόγευμα ο Σαμαράς βλέπει Νταισελμπλουμ και Σόϊμπλε

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε