Πολιτική

Στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος – Θα ενημερώσει Τσίπρα για το Κυπριακό

Τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Ελβετία για το Κυπριακό, θα ενημερώσει την Τετάρτη, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Οι δύο άνδρες θα ανταλλάξουν απόψεις ενόψει των διαπραγματεύσεων, που θα γίνουν στην Ελβετία από την Κυριακή μέχρι και τις 22 του μηνός.

Η συνάντηση Αναστασιάδη -Τσίπρα, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι προγραμματισμένη για τις έξι το απόγευμα της Τετάρτης. Επίσης, στην Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τους αρχηγούς των ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι η διεθνής διάσκεψη, αν πραγματοποιηθεί, θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του, στην πολιτική εκπομπή του ραδιοσταθμού «Σούπερ Σπορ», ο Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «δεν προσφέρεται (η διάσκεψη) για να τεθεί το όποιο θέμα θέλει η Τουρκία έναντι της Ελληνικής κυβέρνησης».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός θα «νιώσει την ανάγκη» να ενημερώσει τον Κύπριο πρόεδρο για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η συνάντηση της Τετάρτης, πρόσθεσε, θα πραγματοποιηθεί, μετά από αίτημα του Νίκου Αναστασιάδη «με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ερώτηση, αν συζητήθηκε θέμα επιστροφής της Μόρφου, με αντάλλαγμα την εκ περιτροπής προεδρία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε: «Μπορώ να σας απαντήσω με πάσα βεβαιότητα ότι δεν έγινε μια τέτοια συζήτηση. Δεν έγινε συζήτηση επί συγκεκριμένων περιοχών, που θα επιστραφούν, αλλά και δεν τέθηκε θέμα εκ περιτροπής προεδρίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί».

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, η πρόοδος στο εδαφικό, έχει τρία βασικά κριτήρια: Το έδαφος, που πρέπει να επιστραφεί και να υπαχθεί στην ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, ο αριθμός των προσφύγων, που θα μπορούν να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και η έκταση της ακτογραμμής κάθε συνιστώσας πολιτείας. «Έγινε μια πολύ καλή και ειλικρινής συζήτηση και πλησιάζουμε στο να υπάρχει κατάληξη, αλλά δεν υπάρχει κατάληξη ακόμη», ανέφερε. Επίσης, επέμεινε στην θέση ότι, χωρίς να υπάρξει χάρτης, που να αποτυπώνει τα κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί, δεν μπορεί να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη. «Άρα, αν δεν υπάρξει συνεργασία από τουρκικής πλευράς για συμφωνία στα κριτήρια και ακολούθως να μεταφερθούν επί συγκεκριμένου χάρτη, δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια διεθνή διάσκεψη», κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Ενίσχυση της ασφάλειας σε λεωφορεία και προαστιακό στην Δυτική Αθήνα με 130 αστυνομικούς»
«Οι αστυνομικοί θα βρίσκονται μέσα σε λεωφορεία και τρένα του προαστιακού, από την αρχή μέχρι το τέλος των δρομολογίων» λέει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Ενίσχυση της ασφάλειας σε λεωφορεία και προαστιακό στην Δυτική Αθήνα με 130 αστυνομικούς»
Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των έξυπνων παρεμβάσεων για τις αρνητικές συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης»
«Προσβλέπω στη δυνατότητά μας να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουμε στη χώρα μας μια ”επανάσταση παραγωγικότητας”» δήλωσε ο πρωθυπουργός
Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των έξυπνων παρεμβάσεων για τις αρνητικές συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης»
Μαρινάκης για τα 4 βίντεο με την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη: «Όλα θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη» – Σκληρή κριτική σε Ανδρουλάκη
«Δεν θα γίνουμε δικαστές, δεν θα βγάλουμε πορίσματα» η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για την επείγουσα έρευνα επί της γνησιότητας των βίντεο με εντολή ανακριτή
Μαρινάκης για τα 4 βίντεο με την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη: «Όλα θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη» – Σκληρή κριτική σε Ανδρουλάκη
Ο Φάμελλος θέλει να ρίξει τους τόνους με το ΠΑΣΟΚ - «Αντίπαλος είναι μόνο η κυβέρνηση»
Τα «τζαρτζαρίσματα» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ήρθαν μετά την πρόθεση της Χαριλάου Τρικούπη να καταθέσει πρόταση Προανακριτικής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε προ ημερησίας συζήτησης και άμεση κατάθεση πρότασης δυσπιστίας
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φάμελλος θέλει να ρίξει τους τόνους με το ΠΑΣΟΚ – «Αντίπαλος είναι μόνο η κυβέρνηση»
Ο νέος γύρος γκρίνιας στο ΠΑΣΟΚ και οι αιχμές του Χάρη Δούκα κατά του Νίκου Ανδρουλάκη
Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τις συνεργασίες, αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται προβληματισμένα από την τακτική που ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΑΣΟΚ: Ο νέος γύρος γκρίνιας και οι αιχμές του Χάρη Δούκα κατά του Νίκου Ανδρουλάκη