Μήνυμα στήριξης της Γερμανίας στην Ελλάδα απέναντι στις αναθεωρητικές βλέψεις του Ερντογάν φέρνει στις «αποσκευές» του ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος σήμερα (27.10.2022) συναντά στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η επίσκεψη του Όλαφ Σολτς – η πρώτη στην Ελλάδα από την ημέρα που διαδέχτηκε την Άνγκελα Μέρκελ – θεωρείται κίνηση υψηλού συμβολισμού.
Η τουρκική προκλητικότητα και η ευθεία αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας, θα αποτελέσουν βασικά ζητήματα στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία πραγματοποιείται σε μία στιγμή που η Ελλάδα επιδιώκει να εμβαθύνει τη στρατηγική της σχέση με το Βερολίνο, το οποίο ξεκάθαρα το τελευταίο διάστημα έχει κάνει στροφή σε σχέση με την Τουρκία.
Εν αναμονή ανακοινώσεων
Αν και οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για τη σύναψη αμυντικής συνεργασίας είναι σε πολύ προχωρημένο επίπεδο, η συμφωνία παραμένει προς το παρόν κλειδωμένη στο συρτάρι του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Το timing για την ανακοίνωση φαίνεται να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ακόμη φέρεται να μην έχουν ωριμάσει οι συνθήκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων LΥNΧ, τα οποία θα αντικαταστήσουν τον παλιό στόλο των τεθωρακισμένων M113 με δημιουργία γραμμής παραγωγής και στη Βόρεια Ελλάδα.
Παράλληλα ενδιαφέρον υπάρχει και για την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopard 1A5 και Leopard 2, ενώ έχει συζητηθεί και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Σολτς
Στο τραπέζι της συνάντησης θα βρεθούν επίσης οι διμερείς σχέσεις, η οικονομική συνεργασία, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και και η συνεχιζόμενη στήριξη εταίρων και συμμάχων.
Στην περίπτωση Ελλάδας και Γερμανίας, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές επισφραγίστηκε και με τη συμφωνία «κυκλικής ανταλλαγής», προκειμένου να στηριχτεί η άμυνα της Ουκρανίας, που προβλέπει την παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 στο Κίεβο από την Ελλάδα, η οποία σε αντάλλαγμα θα τα αντικαταστήσει με αντίστοιχα τεθωρακισμένα οχήματα Marder που παραχωρούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα.
Η επιδίωξη της Αθήνας
Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο και είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελαρίου μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα της ενισχυμένης εποπτείας.
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης «επιδιώκεται να σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα και την επανεκκίνηση στις διμερείς σχέσεις, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ευρωπαϊκής κανονικότητας, ενώ η ελληνική οικονομία καταγράφει θετικές επιδόσεις εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων – επιδόσεις που μαζί με τις μεταρρυθμίσεις έχουν αναγνωριστεί και από τη γερμανική πλευρά».
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο
Ευκαιρία για σύσφιγξη των σχέσεων θα αποτελέσει και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο στις 3 Νοεμβρίου, μια εβδομάδα μετά την έλευση του καγκελαρίου Σολτς στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα για να μετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου», μια γερμανική πρωτοβουλία στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαίοι ηγέτες.