Πολιτική

Στην Αθήνα ο Πομπέο – Η κρίσιμη συνάντηση με Μητσοτάκη

Ο Μάικ Πομπέο έφτασε στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής (04.10.2019). Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια, και τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Τι σημαίνει η αναθεωρημένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

Το ραντεβού Μητσοτάκη – Τραμπ δεν έγινε στη Νέα Υόρκη, ωστόσο η σημερινή επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήρθε μεν για την υπογραφή της ανανεωμένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, αλλά θα έχει σειρά συζητήσεων με τον πρωθυπουργό και τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων – συμπεριλαμβανομένου, ασφαλώς, του προσφυγικού, ιδιαίτερα δε υπό το πρίσμα της τήρησης των υποχρεώσεων εκ μέρους της Τουρκίας με βάση τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

pompeoDendias
Φωτογραφία Reuters

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η υπογραφή της νέας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ σηματοδοτεί τη διεύρυνση κι ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, δημιουργώντας μια ομπρέλα ασφαλείας πάνω από την Ελλάδα κι ενώ το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στρέφεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά με διάθεση – φαινομενικά τουλάχιστον – να στηρίξουν συμμάχους απέναντι στην Τουρκία, που παρουσιάζει μια αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική κι έχει ήδη απομακρυνθεί από την Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και η οποία έχει ως βασικό ζήτημα τη συνεργασία των τριών χωρών στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, προκαλώντας έτσι την αντίδραση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

Επίσης, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως η αναβάθμιση και διεύρυνση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα πέραν της Σούδας, όπως προβλέπεται στο περιεχόμενο της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, δείχνει ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το στρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό αποτελεί μήνυμα προς όλους κι ιδιαίτερα προς την Άγκυρα.

Τι προβλέπει αναλυτικά η επικαιροποιημένη συμφωνία; Μεταξύ άλλων, προβλέπει νέες δραστηριότητες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων πέραν της Σούδας στην αεροπορική βάση της Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ξεκαθαρίζεται ότι η διοίκηση και ο έλεγχος των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις οποίες θα φιλοξενηθούν οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν στην ελληνική πλευρά και οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες μόνο για τη διοίκηση των δικών τους δυνάμεων κατά τη χρονική περίοδο της παρουσίας τους στις εγκαταστάσεις αυτές. Μάλιστα, οι εγκαταστάσεις θα εκσυγχρονιστούν και θα αναβαθμιστούν με έξοδα των ΗΠΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ανδρουλάκης: Η ενωτική ομιλία στο ΣΕΦ, τα μηνύματα αντεπίθεσης κι η έμμεση αναφορά στην Κωνσταντοπούλου – «Δεν είμαστε κόμμα – κομήτης»
«Η μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που ταυτόχρονα δείχνει στους πολίτες ποιος εχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ανεβάζει εκ νέου στροφές», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 1
Δύσκολη η επούλωση των τραυμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον «τυφώνα» Κασσελάκη - Υπό τον φόβο των πρόωρων εκλογών το κόμμα
Καμία εντυπωσιακή εξέλιξη στο θέμα των συνεργασιών ή των προσχωρήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι διορθωτικές κινήσεις του κόμματος για να βελτιώσει την δημοσκοπική εικόνα του
Σωκράτης Φάμελλος 2
Επιτυχής η πρώτη δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS στα τρένα, παρουσία του Κωνσταντίνου Κυρανάκη
Η σημερινή δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης, που παρακολούθησε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αφορούσε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σηματοδότη
Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης 3