Δευτέρα, 25 Νοε.
8oC Αθήνα

Στην επιτροπή της Βουλής οδηγία για τις συμβάσεις πίστωσης για ακίνητα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία.

Στόχος της Οδηγίας είναι η ανάπτυξη μιας περισσότερο διαφανούς, αποτελεσματικής και αναγκαστικής εσωτερικής αγοράς, μέσω συνεπών, ευέλικτων και δίκαιων συμβάσεων πίστωσης που αφορούν ακίνητα, προωθώντας παράλληλα τη βιώσιμη χορήγηση και λήψη δανείων, προσφέροντας έτσι υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνεται η υποχρέωση να πραγματοποιείται αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας πριν από τη χορήγηση της πίστωσης, καθώς και η καθιέρωση συγκεκριμένων υποχρεώσεων για τους πιστωτικούς φορείς/μεσίτες πιστώσεων, που πρέπει να τηρούνται κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης της σύμβασης πίστωσης, αλλά και μετά τη σύναψη αυτής. Επιπλέον υποχρεώσεις καθορίζονται σε περίπτωση παροχής συμβουλευτικής υπηρεσιών.

Καθιερώνονται επίσης ορισμένες απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας, όπως η άδεια εγκατάστασης και η εποπτεία των μεσιτικών πιστώσεων και των μη πιστωτικών ιδρυμάτων. Εξασφαλίζεται η ορθή εκτίμηση του ακινήτου εισάγοντας την υποχρέωση διενέργειας εκτιμήσεων με αξιόπιστα πρότυπα εκτίμησης. Καλούνται δε οι πιστωτικοί φορείς να επιδεικνύουν εύλογη ανοχή και να καταβάλλουν κάθε εύλογη προσπάθεια για την επίτευξη λύσης πριν κινήσουν διαδικασίες κατάσχεσης.

Μεταξύ άλλων, με τις προωθούμενες διατάξεις ρυθμίζονται και ζητήματα διαφάνειας ως προς τη διαμόρφωση του επιτοκίου σε συμβάσεις πίστωσης με κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ παρέχεται στον καταναλωτή το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής, στο πλαίσιο της πιστωτικής σύμβασης, με απαλλαγή από τόκους και επιβαρύνσεις.
Στην Επιτροπή Οικονομικών, ο Χρήστος Αντωνίου (ΣΥΡΙΖΑ) υπογράμμισε, ότι με τη θέσπιση του παρόντος σχεδίου νόμου διασφαλίζεται η υπεύθυνη λειτουργία των αγορών ενυπόθηκης πίστης, ενισχύεται η προστασία του καταναλωτή και προωθείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Την άποψη ότι «θα ήταν καλύτερο εάν αυτή η Οδηγία είχε ψηφιστεί νωρίτερα, για τη χώρα μας και τους πολίτες, οι οποίοι σήμερα σέρνονται στα Ειρηνοδικεία, φοβούμενοι ότι θα χάσουν την πρώτη τους κατοικία», εξέφρασε ο Θανάσης Μπούρας, ο οποίος αν και δήλωσε ότι συμφωνεί με την ενσωμάτωση της οδηγίας, είπε ότι διατηρεί επιφυλάξεις για άλλες ρυθμίσεις που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου.

Ο κ. Μπούρας έκανε ειδική αναφορά σε διάταξη του σχεδίου νόμου για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, που δίνει παράταση δώδεκα μηνών, δίνει δηλαδή δυνατότητα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, που δεν έχουν λυθεί και δεν έχουν εκκαθαριστεί, για την εναρμόνιση των καταστατικών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν.4030/2011. Ο κ. Μπούρας ζήτησε να αποσυρθεί η πρόβλεψη ότι απαιτείται φορολογική ενημερότητα, λέγοντας ότι το κράτος πρέπει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα οικοδομικά επαγγέλματα που μπορεί να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σύμφωνος με την ενσωμάτωση της Οδηγίας δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), αλλά είπε ότι διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τις άλλες διατάξεις του σχεδίου νόμου. Επανέλαβε τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την στεγαστική πίστη, λέγοντας ότι μπορεί να γίνουν δίχτυ ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών. Άσκησε επίσης κριτική για το άρθρο 49, λέγοντας ότι παρατείνει για πέντε ακόμη χρόνια την αναστολή άσκησης ποινικής δίωξης στα πρόσωπα που εμπλέκονται στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, την Επιτροπή που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή των capital controls.

«Όσο και αν επικαλείστε την προστασία των δανειοληπτών, δεν μπορείτε να κρύψετε τη σκληρή πραγματικότητα για τα λαϊκά στρώματα, η οποία είναι εκβιασμοί, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί για τις οφειλές της λαϊκής οικογένειας, απόλυτος εμπαιγμός οι ισχυρισμοί σας περί προστασίας της πρώτης κατοικίας», είπε ο Θανάσης Βαρδαλής (ΚΚΕ).

«Η θέσπιση της Οδηγίας ήταν αναγκαία, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του χρέους των καταναλωτών σε όλη την επικράτεια της Ένωσης, είναι συγκεντρωμένο στις πιστώσεις που αφορούν ακίνητα προοριζόμενα για κατοικία», είπε ο Σπύρος Δανέλλης (Το Ποτάμι). Ζήτησε όμως να τηρήσει η κυβέρνηση κανόνες του «ευ νομοθετείν» και να μην καταθέτει διατάξεις άσχετες με το αντικείμενο ευρωπαϊκών οδηγιών.

«Αδιαμφισβήτητα, το υπό εξέταση νομοσχέδιο κρίνεται ως πολύ σοβαρό από όλους και με εξαιρετική σημασία για όλους. Το περιεχόμενο του πρώτου μέρους αποτελεί μέρος της οργανωμένης προσπάθειας της Ευρώπης να βάλει τέλος στις πρακτικές αλλοίωσης και εκτροπής της τραπεζικής αγοράς και ειδικότερα της αγοράς των δανείων σχετικά με την κατοικία», είπε ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων,που ζήτησε από την πολιτεία να λάβει μέτρα για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Ο κ. Σαρίδης εξέφρασε επιφυλάξεις για τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Υπέρ του νομοσχεδίου δήλωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Κατσίκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε