Site icon NewsIT

Στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης – Το δείπνο με Μπάιντεν και τα αβέβαια τετ α τετ με Ερντογάν και Μίτσκοσκι

08.07.2024 | 06:18
Στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης – Το δείπνο με Μπάιντεν και τα αβέβαια τετ α τετ με Ερντογάν και Μίτσκοσκι

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Δευτέρα 16 Μαΐου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Χωρίς να έχει «κυκλώσει» στο επίσημο πρόγραμμά του διμερή συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρεί για τις Η.Π.Α. ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου.

Ωστόσο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τριήμερη παραμονή τους στην Αμερικανική πρωτεύουσα, να προγραμματίσουν τετ-α-τετ, ενώ πιθανή θεωρείται και μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, των κ.κ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Ενημέρωση των συμμάχων για τις προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας…

Στην ατζέντα του Κ. Μητσοτάκη δεν βρίσκεται επίσης, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, συνάντηση με τον νέο Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος συνέδεσε την ανάληψη των καθηκόντων του με προκλήσεις σε βάρος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εφόσον ο κ. Μίτσκοσκι προχωρήσει σε νέα πρόκληση, αποκαλώντας τη χώρα του όχι με τη συνταγματική της ονομασία αλλά με το όνομα «Μακεδονία», θα θέσει το θέμα της μη τήρησης της διεθνούς συμφωνίας από την πλευρά της γείτονος, στους ηγέτες των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Επετειακή Σύνοδος

Η φετινή Σύνοδος του ΝΑΤΟ έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας, τα ηνία της οποίας θα περάσουν σε λίγους μήνες από τον Γενς Στόλτενμπεργκ στον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Η ατζέντα της Συνόδου

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθεί καταρχάς η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ και του Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δυνατότητες και τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, είναι μεταξύ των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, έχουν καταθέσει πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους – παρέχοντας σημαντική ελάφρυνση στον εθνικό προϋπολογισμό – και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.

Στην ατζέντα της Συνόδου και η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους (Ε.Ε. και IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).

Στο δείπνο στον Λευκό Οίκο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τo βράδυ της Τετάρτης 10 Ιουλίου θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο, προσκεκλημένος του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Νάντια Σάντοου.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον ο Κ. Μητσοτάκης, προς ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, θα έχει επαφές με γερουσιαστές, ενώ έχει προσκληθεί από το Think Tank: Council on Foreign Relations, όπου την Τρίτη 9 Ιουλίου θα έχει συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Συνάντηση με Α. Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή 12 Ιουλίου θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025 – 2026), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version